x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta cere Guvernului să stopeze recalcularea pensiilor militarilor

Ponta cere Guvernului să stopeze recalcularea pensiilor militarilor

13 Ian 2011   •   11:45
Ponta cere Guvernului să stopeze recalcularea pensiilor militarilor

Preşedintele PSD, Victor Ponta, solicită Guvernului să stopeze procesul de recalculare a pensiilor militarilor şi să aplice hotărârile judecătoreşti pronunţate pe această temă.

"În calitate de preşedinte al celui mai important partid de opoziţie solicit guvernului Băsescu-Boc să stopeze bătaia de joc la adresa pensionarilor. Aceasta nu este o guvernare care să aibă ca scop binele populaţiei, ci este un regim de ocupaţie care se distinge prin incompetenţă, diletantism, corupţie şi indolenţă", susţine liderul PSD, într-un comunicat citat de Mediafax.

În opinia sa, Guvernul României, indiferent de culoarea sa politică, are datoria morală şi constituţională de a-i respecta pe pensionari şi de a le răsplăti aşa cum se cuvine eforturile pe care le-au făcut de-a lungul vieţii.

"Orice pensionar are dreptul, în baza legilor emise de statul român, la pensie. Nimeni nu are căderea şi cu atât mai puţin un guvern nelegitim să afecteze sau să anuleze acest drept în integralitatea lui. Solicit imperios guvernului Băsescu-Boc să revină în cadrele statului de drept şi să pună în aplicare hotărârile Justiţiei. Decizia definitivă din 7 ianuarie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care a fost suspendată Hotărârea de Guvern nr. 735/2010 are forţă de lege şi ea trebuie imediat pusă în aplicare", adaugă Victor Ponta.

El menţionează că ministrul Gabriel Oprea spunea anul trecut că, dacă pensiile militarilor vor fi micşorate, îşi va depune demisia.

"În prezent, suntem în faţa unei realităţi pe care nu o poate contesta nimeni: pensiile militarilor au fost tăiate. Nu aştept gestul de onoare din partea ministrului Apărării Naţionale deoarece ştiu că la reprezentanţii actualei puteri nu există aşa ceva. Îmi doresc însă ca toţi aceşti impostori să plece cât mai repede din fruntea ţării pentru a nu mai putea face rău în continuare", mai declară Victor Ponta.

Preşedintele PSD atrage atenţia Guvernului şi tuturor reprezentanţilor acestei "puteri de ocupaţie" că toate aceste "încălcări grosolane şi evidente ale statului de drept şi ale principiilor democratice afectează în mod direct viaţa a milioane de români şi influenţează în mod negativ imaginea României şi evoluţia ţării în plan european".

"Fac apel la acest guvern oligarhic să înceteze minciuna. Orice ministru şi orice premier competent şi bine intenţionat ar fi ştiut că sistemul nu poate procesa în timp util peste 150.000 de dosare de pensionari. Prin urmare, se minte în mod premeditat. Tot acest haos legat de (re)calcularea pensiilor şi umilinţa la care sunt supuşi pensionarii trebuie să înceteze", se mai arată în comunicat.

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, în Retragere şi în Rezervă depune, joi, la Parchetul ICCJ plângeri penale împotriva premierului, a miniştrilor Gabriel Oprea, Traian Igaş, a directorului SRI, George Maior, pentru nerespectarea legislaţiei şi a hotărârilor judecătoreşti privind recalcularea pensiilor.

Pensiile militare sub 3.000 de lei de care beneficiază militarii cu carieră completă nu au fost diminuate, a declarat, miercuri, generalul de brigadă Mariana Lupu, şeful Direcţiei Generale Financiar Contabile din Ministerul Apărării.

Ea a mai susţinut că sentinţele prin care s-a dispus suspendarea HG 735/2010 sunt opozabile doar reclamanţilor din dosarele respective.

×