x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta explică de ce a desemnat-o pe Kovesi şef la DNA: "Am constatat că Parchetul a devenit moşia domnului Morar. Nu pot să asist pasiv la acest lucru"

Ponta explică de ce a desemnat-o pe Kovesi şef la DNA: "Am constatat că Parchetul a devenit moşia domnului Morar. Nu pot să asist pasiv la acest lucru"

03 Apr 2013   •   12:50
Ponta explică de ce a desemnat-o pe Kovesi şef la DNA: "Am constatat că Parchetul a devenit moşia domnului Morar. Nu pot să asist pasiv la acest lucru"
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Premierul Ponta a justificat propunerile pe care le-a avansat, miercuri, ca ministru interimar al Justiţiei, pentru numirea procurorilor prin faptul că a constatat, marţi seara, că Parchetul a devenit "moşia şi monopolul" lui Daniel Morar, care dispune asupra numirilor, fapt considerat inacceptabil, informează mediafax.ro.

"Am constatat aseară - am avut la CSM o discuţie civilizată şi normală - dar aseară am constatat că Parchetul a devenit moşia domnului Morar şi că dânsul spune pe cine nu numeşte, pe cine numeşte, cum numeşte şi că, practic, noi constatăm un monopol în România. Monopolul asupra procurorilor aparţine domnului Daniel Morar. În calitatea mea de ministru interimar al Justiţiei şi de prim-ministru, nu pot să asist pasiv la aceste lucruri. În baza legii, singura lege aflată în vigoare, pe baza căreia chiar şi domnul Morar a fost numit în funcţie, a făcut şase propuneri pentru funcţiile de conducere, iar CSM trebuie să se întrunească şi, conform legii, să dea un aviz, pozitiv sau negativ, dar nu cred că putem accepta ca cineva, o singură persoană, să încalce sau să rescrie legea pentru a-şi păstra un monopol asupra unei instituţii, Parchetul, care trebuie să nu aparţină nici partidelor, dar nici unui singur om", a spus Ponta în şedinţa de guvern.

El a susţinut că propunerile formulate pentru numirea procurorilor sunt în acest sens şi a apreciat că a făcut ceea ce este bine pentru guvern şi stabilitate politică, precum şi pentru stabilitatea sistemului de justiţie.

"Aplicând legile ţării, consider că am dreptate în faţa celor care nu vor să le aplice şi care vor să creeze o putere paralelă Legii şi Constituţiei", a adăugat Ponta, spunând miniştrilor să fie "absolut convinşi" că deciziile pe care le-a luat "aşa rapid" sunt exact în aceste direcţii.

Laura Kovesi a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar Tiberiu Niţu a fost propus ca procuror general al parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Propunerile au fost avansate miercuri dimineaţă de către premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, printr-o scrisoare adresată Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Ponta i-a mai propus pe Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Codruţ Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Alina Bica ca procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi pe Elena Hosu ca adjunct al procurorului şef al DIICOT. 

×
Subiecte în articol: Victor Ponta daniel morar codruţa kovesi