x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta i-a adresat o scrisoare deschisă premierului Ungureanu. Vezi ce îi cere

Ponta i-a adresat o scrisoare deschisă premierului Ungureanu. Vezi ce îi cere

de Mediafax    |    21 Mar 2012   •   16:14
Ponta i-a adresat o scrisoare deschisă premierului Ungureanu. Vezi ce îi cere

Liderul PSD Victor Ponta i-a adresat o scrisoare deschisa premierului Mihai Razvan Ungureanu, cerand rezilierea contractelor intre Hidroelectrica si intermediari, ca o conditie obligatorie pentru o dezbatere despre legile energiei, el mentionand ca a mai cerut acelasi lucru saptamana trecuta.

"Domnule Prim-ministru, acum o saptamana v-am solicitat, in numele Uniunii Social Liberale, rezilierea cat mai rapida a contractelor dintre Hidroelectrica si intermediari, asa numitii , inainte de a incepe orice discutie privind pachetul de legi pe energie si pe marginea strategiei Guvernului de a vinde pachete de actiuni detinute de stat la companii din sectorul energetic. Nici pana la acest moment nu am beneficiat de un raspuns din partea domniei voastre, fie direct, fie printr-o decizie in concordanta cu cele solicitate de USL in urma cu cateva zile. Ieri (n.n. - marti), atat ministrul Justitiei, cat si ministrul Economiei, au vorbit despre faptul ca exista solutii legale pentru rezilierea acestor contracte. Ministrul Justitiei, domnul Catalin Predoiu, a specificat ca decizia va apartine", se arata in scrisoarea lui Ponta.

El considera inexplicabila tacerea premierului pe acest subiect, "dar mai ales lipsa unei decizii ferme, care se impune imediat".

"Prin aceste contracte, Hidroelectrica pierde in fiecare zi bani, care pot fi folositi pentru retehnologizare si modernizare. Va solicit, si pe aceasta cale, rezilierea de indata a contractelor semnate intre Hidroelectrica si intermediarii din energie, ca o conditie obligatorie pentru o dezbatere pe tema legilor energiei. Trebuie luata o decizie rapid, inainte de a incepe discutiile privind legile energiei. Domnule Prim-Ministru, doar printr-o astfel de decizie puteti arata ca nu sunteti subordonat intereselor politice ale PDL si ale presedintelui Basescu, care au decis si semnat, prin intermediul ministrilor Economiei numiti dupa 2009, prelungirea total nejustificata a acestor contracte", se arata in scrisoare.

Liderul social-democrat afirma ca este vorba despre o "tergiversare menita sa mentina statutul privilegiat al acestor intermediari, tergiversare mascata de declaratii politice".

"Nu pot considera declaratiile despre aceste contracte, atat ale presedintelui, cat si ale unor membri ai Guvernului, ca fiind unele serioase si de buna intentie, in conditiile in care decizia dumneavoastra lipseste. Am sentimentul ca asistam doar la o tergiversare menita sa mentina statutul privilegiat al acestor intermediari, tergiversare mascata de declaratii politice", se arata in scrisoarea copresedintelui Uniunii Social Liberale.

Guvernul va rezilia in "conditii in care statul sa nu piarda" contractele bilaterale prin care Hidroelectrica vinde energie daca beneficiarii acordurilor comerciale nu vor accepta cresterea preturilor, scaderea duratei si a cantitatilor, a declarat ministrul Economiei, Lucian Bode.

"Daca nu ajungem la rezultatul pe care il urmarim, suntem dispusi sa mergem pana la capat. Rezilierea in conditiile in care statul sa nu piarda. A venit timpul ca statul sa fie baiatul destept din aceasta ecuatie", a declarat Bode pentru Mediafax.

Renegocierea acestor contracte si anularea, in limitele legii, a acordurilor care nu pot fi renegociate, au fost solicitate de catre reprezentantii Fondului Monetar International (FMI).

Autoritatile au inceput la sfarsitul anului trecut sa renegocieze contractele, cerand beneficiarilor sa accepte scaderea cantiatilor de energie si a duratei pentru fiecare acord, precum si majorarea preturilor la care Hidroelectrica vinde energia.

Benecifiarii contracteleor directe erau in 2010 producatorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), Luxten Lightining, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galati, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT Romania, Electrica, Salrom, CHN Petrosani si CLMB Pationar Brasov.

Anul trecut, companiile Salrom, CNH si CLMB Patinoar Brasov au acceptat rezilierea acordurilor, iar Luxten a renuntat la acordul cu Hidroelectrica.

Contractele bilaterale de vanzare a energiei au fost incheiate de Hidroelectrica intre 2001 si 2003, iar contractele expira in 2014, 2015 sau 2018.

×