x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta îi cere lui Băsescu să îi retragă lui Laszlo Tokes Ordinul Steaua României

Ponta îi cere lui Băsescu să îi retragă lui Laszlo Tokes Ordinul Steaua României

22 Aug 2013   •   22:09
Ponta îi cere lui Băsescu să îi retragă lui Laszlo Tokes Ordinul Steaua României
Sursa foto: Radu Rosca/Intact Images

Premierul Victor Ponta a declarat la B1 TV că a transmis preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare prin care-i solicită, la cererea unor ONG-uri, retragerea ordinului Steaua României europarlamentarului Lazslo Tokes.

"Am primit şi eu, nu ştiu dacă şi preşedintele a primit, solicitarea din partea unor ONG-uri, cele care au participat la acea şcoală de la Izvorul Mureşului, şi prin care mi se cerea declanşarea procedurii. Eu nu am făcut altceva decât să mă adresez celui care are dreptul conform legii, preşedintele ţării. E un Consiliu de Onoare al celor care deţin acest Ordin, însă preşedintele este cel care-l sesizează. Eu am transmis mai departe, iar din punct de vedere politic, ca să nu pară un joc, să arunc la preşedinte problema, am anunţat foarte clar şi anunţ şi acum: dacă preşedintele va declanşa procedura şi va emite decretul de retragere a decoraţiei, eu îl voi contrasemna. Conform legii, decretele semnate de preşedinte trebuie contrasemnate de primul-ministru. Ori eu anunţ şi public faptul că nu voi bloca în niciun caz un asemenea decret", a declarat primul-ministru.

În decembrie 2009, preşedintele Traian Băsescu l-a decorat cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler pe Laszlo Tokes. Potrivit decretului semnat de şeful statului la acea dată, conferirea decoraţiei s-a făcut "cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie, în semn de înaltă apreciere a curajului şi a demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplul personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste".

×