Victor Ponta, preşedintele PSD, a declarat că Adrian Severin trebuie să-şi prezinte demisia din partid şi din Parlamentul European, fiind convins că eurodeputatul nu este victima unor conspiraţii, ci a propriilor sale erori.
Ponta a precizat că, în cazul în care Adrian Severin nu va înţelege să iniţieze aceste demersuri, chiar el va declanşa procedurile în acest sens.
Preşedintele PSD a afirmat că, din punctul său de vedere, precum şi din cel partidului, în acest moment, "lucrurile sunt clare", iar Adrian Severin "a greşit şi trebuie să-şi asume responsabilitatea politică".
Ponta a adăugat că dorinţa sa este ca ancheta PE să stabilească, dincolo de responsabilitatea politică, orice altă responsabilitate, iar în cazul în care investigaţia va dovedi că Adrian Severin este nevinovat, îşi va cere scuze.
UPDATE 14:22 - Adrian Severin nu demisionează
Într-o declaraţie pentru Antena3, Adrian Severin a anunţat că nu intenţionează să demisioneze din PSD şi Parlamentul European, considerând că aceasta nu reprezintă decât o soluţie de compromis în care adevărul este sacrificat pentru salvarea imaginii grupului.
Severin a declarat că are informaţii că s-a încercat discreditarea sa şi că ia în calcul acţionarea în justiţie a săptămânalului londonez Sunday Times.
"Dat fiind faptul că acuzaţia este nefondată, voi face tot ce pot să demonstrez contrariul. Pentru restul vreau să mă abţin de la orice speculaţii, diverse ipoteze pot fi evident formulate. Nu pot să vă răspund acum cine anume doreşte discreditarea mea şi nici nu vreau să speculez. Analizez şi posibilitatea de a da în judecată săptămânalul londonez care a publicat materialul respectiv.", a declarat Severin.
UPDATE 14:03 - Socialiştii europeni au anunţat excluderea lui Severin din toate funcţiile şi îi cer demisia din PE
Grupul socialiştilor europeni, S&D, a anunţat excluderea lui Adrian Severin din toate funcţiile deţinute şi cere acestuia să demisioneze din PE.
"Biroul grupului S&D din PE a confirmat excluderea europarlamentarului Adrian Severin, acuzat de corupţie, din toate poziţiile deţinute şi i-a cerut acestuia să demisioneze din Parlamentul European", se arată într-o declaraţie a grupului socialiştilor şi democraţilor din PE citată de Antena3.
Adrian Severin se retrage din grupul socialiştilor
Într-o declaraţie dată în exclusivitate pentru Mediafax, eurodeputatul PSD Adrian Severin a precizat că a convenit astăzi cu Martin Schultz, liderul socialiştilor europeni, să se retragă din acest grup parlamentar, până la finalizarea tuturor investigaţiilor care îl vizează. Potrivit Mediafax, Adrian Severin a spus că înţelege problema pe care grupul socialist o are “legat de votul şi de electoratul său”. El a adăugat însă că nu îşi va da demisia din Parlamentul European.
UPDATE: Liderul socialiştilor europeni, Martin Schultz, îi va cere demisia lui Adrian Severin din funcţia de europarlamentar. Dacă acesta va refuza, Schultz va demara procedura de excludere din grupul parlamentar. Întâlnirea celor doi este programată imediat ce Severin va ajunge la Bruxelles, în jurul orei 20.30.
UPDATE: Vicepreşedintele grupului socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a sugerat că Adrian Severin ar trebui să demisioneze din PE. Acesta a declarat că "orice caz de corupţie sau semicorupţie este total inacceptabil. Suntem bine plătiţi pentru munca noastră şi cineva nu ar trebui să fie plătit pentru un lucru pentru care e deja plătit în Parlamentul European".
UPDATE: Slovenul Zoran Thaler si-a dat demisia din functia de eurodeputat in urma scandalului. Ernst Strasser, fost ministru austriac de externe, si-a anuntat demisia inca de duminica.
UPDATE 13:30: Adrian Severin a anunţat că se autosuspendă din BPN al PSD, până la clarificarea situaţiei.
UPDATE: 13:00 DNA s-a autosesizat citind presa
In urma informatiilor aparute in presa, Directia nationala Anticoruptie s-a autosesizat in cazul eurodeputatului Adrian Severin, a anuntat luni purtatorul de cuvant al institutiei, Livia Saplacan. "DNA a luat la cunoştinţă despre articolele din presa română şi cea internaţională care relatează aspecte referitoare la săvârşirea unor eventuale fapte de corupţie de către Adrian Severin, astfel că instituţia urmează a se sesiza şi a face verificări", a spus Săplăcan.
UPDATE 12:00: Severin : "Am discutat deja cu liderul PSE din PE"
Adrian Severin a declarat luni pentru Jurnalul National ca a avut deja o discutie de acum câteva zile cu liderul PSE din Parlamentul European, dupa ce a aflat de acuzatiile pe care i le aduc jurnalistii de la publicatia britanica.
Eurodeputatul roman a negat faptul ca ar fi fost convocat de urgenta luni la Bruxelles, el spunand ca deja a avut discutii pe acest subiect cu liderul PSE din PE si ca intentioneaza sa mai aiba astfel de discutii cu oficialul european pentru a stabili o viitoare reactie, fie in cursul serii de luni cand, conform programului obisnuit, va ajunge la Bruxelles, fie in cursul zilei de marti. “Nu am primit niciun mesaj de la liderul PSE, chiar daca ar fi fost transmis la biroul meu de la Bruxelles, as fi fost instiintat. Dar e firesc sa am o discutie cu el. De altfel am discutat acest subiect inca dinainte cu el, stie despre ce este vorba, stiam ce va urma, vom mai discuta sa vedem ce se va mai intampla”, ne-a declarat Severin. Eurodeputatul a mai explicat că discutiile respective au avut loc inca de acum cateva zile, de cand a fost informat de jurnalistii britanici, printr-un email, de situatia creata.
Declaratia lui Severin a venit in contextul in care Parlamentul European va declansa o ancheta pentru a investiga acuzatiile de coruptie aduse celor trei eurodeputati.
În aceasta dimineata Adrian Severin a avut o discutie si cu liderul PSD Victor Ponta, subiectul urmand sa fie discutat la aceasta ora si in sedinta BPN al PSD.
Liderul PPE din PE cere demisia eurodeputaţilor daca acuzatiile se confirma
Dupa ce, pe plan intern, reprezentantii PDL au cerut inca de duminica demisia europarlamentarului socialist Adrian Severin, a venit randul oficaililor europeni din grupul PPE (din care fac parte si reprezentantii PDL) sa ceara demisii, dar in contextul in care acuzatiile impotriva acestora vor fi dovedite.
Astfel, preşedintele grupului PPE din PE, Joseph Daul, a condamnat cu severitate comportamentul europarlamentarilor acuzaţi că ar fi acceptat bani în schimbul depunerii unor amendamente şi a cerut demisia celor doi eurodeputaţi socialişti dacă acuzaţiile la adresa lor sunt dovedite. "Iau notă de demisia domnului Strasser care a renunţat la toate funcţiile politice. Sper ca, dacă faptele relatate se dovedesc adevărate, cei doi europarlamentari socialişti să facă acelaşi lucru fără nicio amânare", a spus Daul, potrivit unui comunicat de presa. "Cetăţenii noştri trebuie să aibă încredere în europarlamentarii lor şi orice conduită imorală sau care nu este etică nu poate fi tolerată", a mai spus Daul.
UPDATE 10:30: Toate acţiunile jurnaliştilor de la The Sunday Times au avut un scop clar : să ducă la compromiterea unor oameni incomozi, a acuzat Adrian Severin luni într-o declaratie de presă după scandalul privind acuzaţiile de mită pentru depunerea unui amendament din Parlamentul European.
Europarlamentarul român a explicat că publicaţia britanică respectivă este una în care domină parerile eurosceptice şi, de aceea, una specializată în producerea de scandaluri la nivelul instituţiilor europene menite a pune în discuţie credibilitatea acestora.
"Ziarul The Sunday Times este un ziar specializat în producerea scandalurilor, un ziar care a exprimat şi exprima în permanenţă puncte de vedere eurosceptice şi care a încercat mereu să implice în scadaluri membrii ai PE si ai institutiilor europene. M-am interesat dacă acea societate există, aparenţa care a fost creată e că ea există, aveam de a face cu un intelocutor care a creat aparenţa că există si că este onorabil: este vorba de adrese de email, este vorba de un secretariat care răspundea la telefoane si spunea ca va suna inapoi, si asta costă bani , este vorba de jurnalişti care luni de zile au venit în PE- si asta costă bani, care au intrat sub o altă identitate in PE si asta este o ilegalitate. Mă întreb de ce atâţia bani au fost investiţi în această operaţiune?”, a spus Adrian Severin.
"În ceea ce mă priveşte, cu certitudine pot spune că nu sunt corupt, dar pot spune că sunt foarte incomod şi probabil voi rămâne la fel de incomod. Nu a venit nimeni cu aceste manevre costitistoare ca să demosntreze ca eu sunt corupt si ca să scape de un corupt ci ca sa scape de un om incomod. Multi colegi m-au intrebat de ce tocmai eu? Si tot ei au raspuns : esti un om incomod, i-ai suparat. (...)Cei care prin manevre de tot felul încearca să zmulgă probe pentru a sustine o construcţie pe care o creaseră... Nu aflarea unui adevar ascuns a fost ţinta ci compromiterea unor oameni”, a mai spus Adrian Severin.
Europarlamentarul Adrian Severin, alături de alţi doi eurodeputaţi, un sloven şi un austriac, este implicat într-un scandal în Parlamentul European cu acuzaţii de mită de până la 100.000 de euro. Ziarişti ai publicaţiei britanice The Sunday Times care s-au pretins a fi lobbyişti le-au propus mai multor deputaţi să plătească 100.000 de euro în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obţine. Deputaţii Adrian Severin, Zoran Thaler (fost ministru sloven de Externe) şi Ernst Strasser (fost ministru austriac de Interne) au acceptat.
Potrivit Sunday Times, preluat de AFP şi Mediafax, Adrian Severin le-ar fi trimis un e-mail ziariştilor care s-au dat drept lobbyişti, afirmând: "Doar ca să ştiţi că amendamentul pe care îl vreţi a fost depus la timp”, iar la scurt timp el ar fi trimis o factură de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere”. La rândul lui, slovenul Zoran Thaler a prezentat şi el un amendament, cerând ulterior ca banii să îi fie trimişi în contul unei firme cu sediul la Londra. Cel de-al treilea deputat, austriacul Ernst Strasser, le-a prezentat şi el un proiect de amendament, cerând să i se plătească o primă tranşă de 25.000 de euro în contul unei firme pe care o deţine în Austria.
Europarlamentarul român Adrian Severin a acuzat "o înscenare, o manoperă de operaţiune sub acoperire a unui jurnal de scandal care atacă constant credibilitatea PE”, şi a explicat că nu a depus nici un amendament aşa cum a fost acuzat, respectivul amendament fiind depus de un alt eurodeputat, Sebastian Bodu. Severin a explicat că, potrivit legii, are dreptul să acorde consultanţă, dar că nu a cerut nici un ban. "Mi s-a oferit un contract de consultanţă, ca membru în consiliul de experţi internaţionali ai acestei firme, Tyler Jones, firmă falsă, după cum s-a demonstrat”, a explicat eurodeputatul. Severin a spus că acest contract presupunea ca el să dea consultaţii în cadrul şedinţelor de birou în legătură cu proceduri parlamentare şi proceduri europene, astfel încât, pe baza opiniilor şi sfaturilor date, firma să-şi poată stabili politici generale. "Este un contract legal. Avem dreptul să fim membri în aceste «advisory boards», avem dreptul să funcţionăm în calitate de consultanţi politici, cu singura obligaţie de a nu transfera informaţii confidenţiale. (...) Este limpede că acel contract pe care l-am negociat cu pretinsa firmă de consulting, dar nu l-am semnat, era unul de expertiză care spunea că singurul statut pe care urma să-l capăt era acela de membru al respectivei firme”, a explicat Severin.
Eurodeputatul român a vorbit şi despre imaginile prezentate de ziarul britanic. "Sunt montate. Începe cu o declaraţie care e limpede că e înregistrată. Era o discuţie ipotetică, iniţială. E o discuţie ulterioară în care spun că de principiu nu trebuie să se facă prin mine acest lucru, iar toată chestiunea finală cu banii e discutată în legătură cu serviciile de consulting, nu cu toată povestea cu dl Bodu. Ei taie din ce am spus eu. Toată povestea nu are nici o legătură cu chestiunea amendamentului, ci cu a contractului de consulting”, a spus Severin. Deputatul a mai adăugat că i-a cerut preşedintelui PE să ia în calcul "măsuri penale” faţă de ziariştii de la Sunday Times şi că discută cu firme de avocatură pentru deschiderea unei acţiuni de defăimare în Marea Britanie.
La scurt timp după aceste declaraţii, un purtător de cuvânt al PE, Jaume Duch, a anunţat deschiderea unei anchete a forului în cazul acestor acuzaţii de corupţie. În toiul scandalului însă, austriacul Ernst Strasse şi-a dat demisia. Atât Adrian Severin, cât şi slovenul Zoran Thaler sunt membri ai grupului socialist-democrat al PE.