x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta și-a pus omul de casă pe listele de candidați. Ghiță s-a retras

Ponta și-a pus omul de casă pe listele de candidați. Ghiță s-a retras

de Ion Alexandru    |    28 Mar 2019   •   08:00
Ponta și-a pus omul de casă pe listele de candidați. Ghiță s-a retras

Partidul fostului președinte al PSD, Victor Ponta, a prezentat, ieri, lista candidaților pentru alegerile europarlamentare. Pro România participă la acest scrutin cu Ponta drept cap de listă, urmat de actualul comisar european Corina Crețu. Însă, la poziția a cincea, va candida fosta asistentă a europarlamentarului Daciana Sârbu, Geanina Cristina Pușcașu, om de casă al familiei Ponta, pe care fostul premier a luat-o, în 2012, în Guvern.

Geanina Cristina Pușcașu a fost prezentată de Victor Ponta candidat la europarlamentare, pe poziția a cincea a Pro România, fostul premier caracterizând-o drept o persoană “cu mai multe calități și relații” decât el însuși. Relația dintre Ponta și Pușcașu este veche, dinainte ca Ponta să devină președinte PSD, pentru că a activat în legislatura precendentă a Parlamentului European ca și asistent al europarlamentarului Daciana Sârbu, soția lui Victor Ponta.

În familie

Iar, după ce USL a preluat puterea la București, iar Ponta a devenit prim-ministru, în 2012, Geanina Pușcașu a fost preluată la Guvernul Românei, pe un post de consilier de stat la Cancelaria premierului. Presa relata, la vremea respectivă, că Geanna Pușcașu a fost unul dintre principalii sponsori persoane fizice pentru PSD, donând, în 2011, peste 30.000 de lei la partid.Între 2012 și 2015, când Ponta a demisionat de la Palatul Victoria, Geanina Pușcașu a primit funcii remunerate în Consiliile de Administrație ale Fondului Național de Garantare a Creditelor Întreprinderilor Mici și Mijlocii (FNGCIMM-IFN), sau al Companiei Naționale de Aeroporturi București, făcând, totdată, parte și din comisiile de privatizare ale Nuclearelectrica, Hidroelectrica sau Electrica SA. După plecarea lui Ponta de la Guvern, Geanina Pușcașu a revenit la Parlamentul European, ca și asistent, iar, în perioada Guvernului Grindeanu, a fost readusă în Cabinet, la Secretariatul General al Guvernului, pe o funcție de consilier, până la momentul moțiunii de cenzură din vara anului 2017.

Planul post-alegeri: Dragnea

Lista oficială prezentată pentru alegerile europarlametare a Pro România este deschisă de Victor Ponta, urmat de Corna Crețu și de fostul premier Mihai Tudose. Despre care Ponta spune că se va însănătoși grabnic, pentru a intra în lupta politică. Pe poziția a para se află fostul premier al Republicii Moldova, Iurie Leancă, urmat de Geanina Pușașu, Gabriela Podaşcă, Cristian Cosmin, Ioana Petrescu, Mihai Sturzu şi Ionela Danciu.

Ponta este sigur că partidul său va intra în Parlamentul European, însă susține că nu rezultatul este important, ci ce se va întâpla după 26 mai 2019. Liderul PRU așteaptă ca mai mulți membrii ALDE și PSD să vină în partidul său și, după alegerile europarlamentare, să voteze pentru înlocuirea lui Liviu Dragnea de la conducerea Camerei Deputaților, pe motiv că “are două condamnări penale”.

Prietenul de la Belgrad nu mai candidează

În timp ce Victor Ponta se pregătește să intre î Parlamentul European, prietenul său Sebastian Ghiță, a anunțat că se retrage din cursa electorală. În urmă cu două săptămâni, fostul deputat își lansa, pe Facebook, candidature din partea Partidului România Unită (PRU). Tot pe Facebook, de la Belgrad, acesta a anunțat, ieri, că se retrage de pe lista partidului.

 Anunșul retragerii vine cu o serie de acuzații, legate de faptul că în România “nu s-a schimbat nimic” și că membrii ai familiei sale și zeci de oameni au fost din nou chemați la DNA de către acoliții lui Kovesi, Cu acest prilej, Ghiță anunță că va face noi denunțuri la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

 

 

 

×