Cererea Elenei Băsescu (foto) de a adera la Partidul Popular European (PPE) din Parlamentul European (PE) va fi tranşată prin vot. Popularii europeni deţin 264 de mandate dintre cele 736 ale noului PE (35,87% din membrii PE).
PPE s-a întâlnit ieri la Bruxelles în prima sa şedinţă constitutivă pentru legislatura 2009-2014. Potrivit purtătorului de cuvânt al liderului grupului PPE, Antoine Ripoll, citat de Agerpres, în cursul întâlnirii vor avea loc alegeri pentru postul de preşedinte şi pentru funcţiile de vicepreşedinţi.
Membri ai PPE devin în mod automat cei care au obţinut un mandat de eurodeputat - în alegerile europene recente - pe lista unui partid afiliat deja la PPE, cum este cazul PD-L şi al UDMR. În cazul eurodeputaţilor care nu s-au aflat pe aceste liste, acceptarea în grupul PPE se face în urma votului din partea celorlalţi membri.
Acesta este şi cazul Elenei Băsescu, care a candidat ca independent la alegerile europarlamentare din România, de la 7 iunie, şi şi-a exprimat dorinţa de a intra în PPE.
Posibilitatea ca Elena Băsescu să adere grupul PPE a făcut, la finalul săptămânii trecute, obiectul unei scrisori trimise prin e-mail celorlalţi membri ai PPE de eurodeputatul ungur Laszlo Surjan, membru al FIDESZ (ai cărui eurodeputaţi fac parte din PPE), partid din Ungaria care a obţinut 14 mandate în PE la recentul scrutin european.
Ripoll a confirmat pentru Agerpres trimiterea acestui e-mail intern de Surjan, prin care eurodeputatul ungur cerea grupului din care face parte să nu o primească în rândurile sale pe Elena Băsescu, susţinând că în acest mod s-ar încuraja nepotismul.
Citește pe Antena3.ro