x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Praf în ochi pentru românii din diaspora

Praf în ochi pentru românii din diaspora

de Marius Gîrlașiu    |    05 Sep 2016   •   18:15
Praf în ochi pentru românii din diaspora

Apropierea alegerilor parlamentare a trezit interesul aleşilor pentru românii din diaspora. Mai mulţi senatori şi deputaţi, majoritatea din PSD şi PNL, au depus un proiect de lege potrivit căruia primarii îşi vor putea angaja câte un consilier personal pe probleme de diaspora, pentru a ţine legătura cu românii din afara ţării. Iniţiativa apare în contextul în care peste trei milioane de români care trăiesc în străinătate sunt reprezentaţi, potrivit legii, de doar şase parlamentari.

 

În prima zi a sesiunii de toamnă, 23 de senatori şi deputaţi de la PSD, PNL şi independenţi, au depus la Camera Deputaţilor un proiect potrivit căruia primarii vor putea să îşi angajeze, în limita numărului maxim de posturi disponibile, câte un consilier personal pe probleme de diaspora, pentru a menţine legătura cu românii care trăiesc în afara ţării. Măsura poate fi aplicată doar în cazul primarilor de oraşe, municipii, reşedinţe de judeţ şi în cel al primarilor Capitalei, edilii de comune fiind excluşi de la prevederile proiectului. Potrivit iniţiatorilor, prin propunerea legislativă se doreşte ”o legătură extrem de strânsă între românii de pretutindeni şi România, dar şi o implicare directă şi continuăîn dezvoltarea ţării noastre”. “Diaspora este parte integrantă a României, iar românii din afara graniţelor ţării nu aşteaptă lucruri diferite faţă de ceea ce aşteaptă românii din România. De aceea, implicarea diasporei în reorganizarea valorilor sociale, schimbarea mentalităţilor şi asumarea pro-activă a realităţilor din ţară este esenţială, mai ales printr-un proces de implicare directă”, susţin parlamentarii. Grija aleşilor pentru românii din străinătate vine în contextul în care săptămâna trecută Guvernul a modificat prin OUG legea alegerilor parlamentare tocmai pentru a corecta forma iniţială a legii, votată cot la cot anul trecut de liberali şi social-democraţi. Chiar şi aşa, românii din diaspora mai au doar zece zile la dispoziţie pentru a se înscrie online în Registrul electoral, astfel că numărul mic al celor care vor vota prin corespondenţă va rămâne în mare măsură un efect pervers al legii adoptate în octombrie 2015 cu largul concurs al PNL şi PSD.

 

FADERE ameninţă cu judecata

 

Iniţiativa privind consilierii primarilor pe probleme de diaspora apare însă într-un moment în care românii din străinătate cer insistent modificarea normei de reprezentare pentru alegerile parlamentare. Potrivit legii, cele peste trei milioane de români care trăiesc în afara ţării sunt reprezentate în acest moment de numai doi senatori şi patru deputaţi. Luna trecută, ministerul de Externe a organizat o dezbatere pentru a găsi soluţii în favoarea românilor din diaspora. “Cei care au făcut această lege au făcut-o foarte prost. Față de 2008, de exemplu, în Diaspora sunt de cinci ori mai mulți români”, a explicat Daniel Țecu, președintele Federației Asociațiilor de Români din Europa. Reprezentanții Guvernului susţin însă că dacă s-ar fi mărit prin OUG numărul parlamentarilor pentru diaspora s-ar fi modificat practic intenția legiuitorului. FADERE a ameninţat însă că va ataca în instanță Ordonanța de Guvern pentru modificarea legii electorale. “Este inadmisibil ca pentru cetățenii din țară norma de reprezentare să fie de un deputat la 70.000 de persoane, în timp ce pentru diaspora să fie de un deputat la 1.400.000 de persoane”, a răbufnit liderul FADERE.

×