x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Martin Schulz, discurs în Parlament: Au existat critici privind evoluţia politică din ţara dvs., dar mă bucur că domnul Ponta a avut o atitudine constructivă

Martin Schulz, discurs în Parlament: Au existat critici privind evoluţia politică din ţara dvs., dar mă bucur că domnul Ponta a avut o atitudine constructivă

de Veronica Micu    |    31 Oct 2012   •   10:51
Martin Schulz, discurs în Parlament: Au existat critici privind evoluţia politică din ţara dvs., dar mă bucur că domnul Ponta a avut o atitudine constructivă
Sursa foto: BULENT KILIC/AFP
UPDATE 11:01 - Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a sustinut, astăzi, un discurs în faţa plenului reunit al Parlamentului României.

Cele mai importanete declaraţii ale preşedintelui Parlamentului European:


- Acum cinci ani țara dumneavoatră devenea membră a Uniunii Europene. Prin acest pas se producea sfârșitul separării artificiale a Europei, România scăpa de o dictatură brutală și revenea la locvul pe care îl mertită, în mijlocul familiei europene.

- Mă cunoașteți ca prieten al României, și ca un om sincer. Zilele acestea ajung la București trei scrisori ale CE, prin care i se aduce la cunoștimnță Guvernului că proiectele cu fonduri europene vor fi suspendate. Este o veste greu de digerat, dar care arată că procesul de reformă nu a fost finalizat și nici lupta împotriva corupției nu a fost finalizată.

- La un moment dat, PE a avut o disputa serioasă cu ministrul Orban si cu alte tari, insitutiile europene trebuie sa ia masurile necesare ca toate criteriile comune să fie aplicate. Au existat critici substantiale privind evoluţia politică din tara dvs, dar mă bucur că domnul Ponta a avut o atitudine constructiva.

- Indicatorii economici fac unele state sa va invidieze. Bazele UE il reprezinta principiul solidaritatii. Am inteles ca prin ajutarea celor mai slabi nu facem decat sa ne intarim noi. Politica de coeziune reprezinta aplicarea practica a acestui preincipiu fundamental.
Atat la nivel national cat si european trebuie sa actionam reponsabil.

- Dumneavoastră trebuie sa va aduceti aportul in ce priveste imbunatatirea capacitatii de abosrbtie. Exista anumite intentii pentru inghetarea bugetului UE. Astfel de perceptii denota o lipsa de responsabilitate, tocmai in momente de criza este nevoie de un buget care sa se transforme in locuri de munca. Fiecare euro investit aduce alti doi-trei euro in plus.

- Bugetul UE reduce efectele bugetelor de austeritate, tocmai de aceea avem nevoie de aceste investitii. Bugetul UE nu reprezinta bani pentru Bruxelles. Noi insistam in solidaritatea europeana, crestere si locuri de munca, inovatie si cercetare.

- Avem nevoie de sprijinul dvs. Criza economica a intrat in al cincilea an. Criza sociala devine din ce in ce mai preganta, rata somajului la tineri da nastere unei generatii pierdute
Oamenii de la Atena, Madrid, Roma, Bucuresti, peste tot oamenii ies in strada pentru ca li se pare ca duc un greu prea mare.

- Prapastia dintre cei saraci si cei bogati se adanceste. Sunt oameni care si-au dus banii in paradisuri fiscale si nu pot sa inteleg acest lucru. Nu putem sa le lasam urmasilor nostri doar datorii. In anumite situatii nu exista alternativa la reformele structurale. Vremurile sunt dificile pentru ca reducerile de salarii se resimt imediat. Reformele structurale sunt insa necesare pentru a creste competitivitatea economica.

- Noi trebuie sa ne asiguram ca Europa nu se va fragmenta in urma politicii de austeritate. Problemele unui stat devin probleme intregului continent. Stiu ca si Romania depinde de evolutia situatiei pe piata zonei euro, stiu ca mai mult de jumatate din exporturile dvs se indreapta spre euro, de unde vin jumatate din investitiile directe. Va rog foarte mult ca pentru cetatenii dvs sa va raliati reprezenentatilor europeni.

- Premiul Nobel pentru pace va fi un imbold pentru provocarile ulterioare. Identitatea nationala este importanta pentru noi toti, dar trebuie sa ne asiguram impreuna ca vom reusi sa punem copiilor nostri la dispozitie locuri de munca, sa ne reunim eforturile pentru a ne elibera de consecintele regimurilor trecuute, trebuie sa o rupem cu trecutul, sa ne coalizam fortele pentru a face fata provocarilor. Niciun stat nu poate fi singur in acest proiect, nici Germania, nici Franta, nici Romania. Este nevoie de suportul dvs., trebuie sa va oferiti spiritul de cooperare

.........................


Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, urmează să susţină un discurs în fața camerelor reunite ale Parlamentului.

Schulz participă, de la ora 09:00, la o dezbatere pe teme europene de actualitate organizată de Camera Deputaților, eveniment la care au fost invitați și premierul Victor Ponta, europarlamentari și lideri ai grupurilor parlamentare din Camera Deputatilor și Senat. Principalul subiect al discuțiilor va fi instabilitatea instituţională şi independenţa justiţiei. Un alt subiect al discuţiilor este cadrul financiar multianual.

Democrat-liberalii nu au luat parte la întâlnirea propusă de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. Potrivit președintelui, PDL, Vasile Blaga decizia a fost luată ca urmare a implicării deschise a preşedintelui Parlamentului European în campania electorală a lui Victor Ponta, co-preşedinte al USL. PDL va participa însă la ședința comună în care Martin Schulz va susține un discurs.

Tot astăzi, oficialul european se va întâlni, cu preşedintele Traian Băsescu, cu ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, şi cu ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Ulterior, Schulz are programată o întâlnire cu reprezentanţi ai mediului academic şi studenţi ai Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, urmată de ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa.

×