Coalitia se va reuni, astazi, in prima sedinta dupa alegerile din PDL, unul dintre subiectele de pe ordinea de zi urmand sa fie oportunitatea schimbarii din functie a premierului Emil Boc, asa cum anuntase Traian Basescu in urma cu doua luni, cand a spus ca amana instalarea unui premier tehnocrat pana dupa Conventia Nationala a PDL. Ulterior s-a aflat ca Emil Boc i-ar fi promis lui Traian Basescu ca isi va da demisia imediat ce va fi ales din nou presedinte la PDL, dar toate declaratiile din ultimele zile ale liderilor PDL arata ca premierul nu se grabeste deloc sa plece de la Palatul Victoria. Potrivit unor surse democrat-liberale, Boc ar mai ramane in functie pana la toamna, pentru a nu se deschide acum in razboi in PDL, unii temandu-se ca nemultumitii din aripa Blaga ar putea sa voteze impotriva unui nou Guvern.
"Marti dimineata este programata sedinta coalitiei, cand este posibil sa se puna problema schimbarii premierului. Aceasta procedura ar mai putea insa dura, deoarece, intr-o astfel de eventualitate, este necesar ca partidele de guvernamant sa se organizeze bine, pentru a nu avea surprize in Parlament", au declarat surse citate de Mediafax.
Potrivit acestora, liderii UDMR s-au intalnit, ieri, la Palatul Victoria, pentru o discutie legata de situatia politica actuala, mizand in continuare pe faptul ca, daca la nivelul PDL va fi decisa schimbarea lui Boc din postul de premier, vor fi si ei consultati.
Potrivit surselor citate, unii dintre sustinatorii lui Emil Boc din PDL considera ca ar fi bine pentru partid ca Boc sa ramana presedinte, fara a fi si premier. Altii considera ca exista riscul ca un nou Guvern sa nu treaca de votul Parlamentului, daca Emil Boc ar renunta la functia de premier. Sursele citate au aratat ca seful statului ar dori, insa, un alt Guvern si de aceea nu a renuntat la ideea schimbarii lui Emil Boc. Intrebat daca isi va da demisia din functia de premier, Emil Boc nu a dorit sa raspunda ziaristilor, dupa incheierea Conventiei Nationale.
Si ministrul Elena Udrea a tinut sa dezminta zvonurile potrivit carora Emil Boc si-ar respecta angajamentul luat in fata presedintelui Basescu de a demisiona din functia de premier in schimbul sustinerii pentru pastrarea mandatului din fruntea PDL. "Nu exista acum nici o discutie despre schimbarea premierului. Vom face o analiza in perioada urmatoare sa vedem cum este mai bine pentru partid, dar nu vad sensul acum (inlocuirii lui Emil Boc - n.r.)", a declarat pentru realitatea.net ministrul Turismului, Elena Udrea.
Si Roberta Anastase a negat ieri existenta unor discutii privind demisia lui Emil Boc de la Guvern, dar nu a exclus o eventuala remaniere a ministrilor, desi "nici aceasta discutie nu a fost purtata".
"Intr-o scurta perioada de timp va fi numit ministrul Muncii. Nu este un subiect care sa se fi discutat. Nu am discutat nici macar in partid, informal, sub nici o forma", a declarat Roberta Anastase, intrebata despre o eventuala demisie a lui Emil Boc din functia de prim-ministru.
USL: "Daca UDMR sustine un nou guvern PDL, optiunea e ireversibila"
USL mai vrea sa faca o incercare de a constitui o majoritate parlamentara proprie, in cazul in care premierul Emil Boc nu va mai detine sefia guvernului. Presedintele PNL Crin Antonescu a declarat ieri ca USL nu va sustine nici un premier independent desemnat de Traian Basescu, ci va incerca sa formeze o majoritate parlamentara cu ajutorul careia sa solicite incredintarea mandatului de premier. "Nu sustinem nici o varianta care sa insemne de fapt pastrarea actualului sistem de guvernare doar cu schimbarea personajului din fata, fie si cu un tehnocrat, fie si unul prestigios", a sustinut Antonescu. Liderul liberal s-a aratat insa sceptic ca premierul Boc va renunta de bunavoie la mandat, amintind ca acesta, la Conventia PDL, si-a facut o prezentare triumfala a "realizarilor", avand in continuare sustinerea PDL si a aliatilor, care "nu maraie nimic".
Dupa ce le-a transmis parlamentarilor PDL nemultumiti de rezultatul Conventiei Nationale ca ar trebui sa fie "responsabili" cu privire la Romania, Antonescu a avut un mesaj si pentru UDMR, in ipoteza inlocuirii premierului Boc. "Daca UDMR se angajeaza si sustine un nou guvern comandat de la Cotroceni, atunci este optiunea ireversibila din partea acestei formatiuni, e o optiune definitiva pentru rolul de complice in regimul Basescu si sistemul de partid stat care distruge Romania si e o optiune impotriva interesului public al celor mai multi dintre romani, inclusiv cetatenii de etnie maghiara", a declarat Antonescu, subliniind ulterior ca in aceasta ipoteza, "este capatul pentru UDMR". El a mai spus ca Uniunea nu a raspuns niciodata ferm invitatiilor USL la negociere. "Nu am primit inca un raspuns ferm si cred ca e bine sa facem cunoscut acest lucru pentru toti liderii, parlamentarii si membrii UDMR – asteptam inca un raspuns, o discutie politica foarte serioasa cu UDMR. Nu e nici un ultimatum, o concluzie, ci o evaluare foarte clara. Nu trebuie sa-si inchipuie nimeni ca un UDMR intrat intr-un Guvern Boc ar mai lasa optiunea unor negocieri, discutii si constructii politice eventuale in comun", a precizat liderul PNL. "Asteptam un raspuns clar prin care UDMR sa ne spuna «da, asa e, noi am facut lucruri minunate in Romania impreuna cu PDL si partidul independent al generalului Oprea si am inteles ceva», sau «nu», si atunci exista niste consecinte, dar acest raspuns UDMR trebuie sa-l dea clar. Daca se va intampla cum se intampla la Senat, anume UDMR va trece dintr-un guvern in altul prin aprobare tacita, tragem noi concluzia pe care am spus-o", a mai spus liberalul. (Monica Iordache Apostol)