x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Premierul demis și desemnat neconstituțional face numiri pe bandă rulantă în Guvern

Premierul demis și desemnat neconstituțional face numiri pe bandă rulantă în Guvern

de Ion Alexandru    |    26 Feb 2020   •   08:05
Premierul demis și desemnat neconstituțional face numiri pe bandă rulantă în Guvern

Demis de Parlament, pe data de 4 februarie, prin moțiune de cenzură, premierul interimar face în continuare numiri de persoane în funcții de conducere la nivelul Guvernului. Unele dintre aceste numiri au avut loc chiar luni, în ziua în care Curtea Constituțională a decis că redesemnarea sa pentru formarea unui nou Cabinet a fost făcută cu încălcarea Constituției. Printre cei „unși” chiar la Cancelaria primu-ministrului, pe data de 24 februarie, este fostul europarlamentar PDL Sebastian Bodu.

 

La patru zile după ce președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de desemnare a lui Ludovic Orban în funcția de candidat pentru formarea unui nou Guvern, în ciuda faptului că, anterior, fusese demis de Parlament, prin moțiune de cenzură, prim-ministrul interimar a început să facă angajări în aparatul guvernamental. Nu mai puțin de 15 numiri au fost semnate de Orban, începând cu data de 10 februarie. Patru dintre acestea, chiar pe 10 februarie, au fost făcute prin Decizii de prim-ministru și vizează numirea, pentru șase luni, a lui Marius Dan în funcția de secretar general al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză. Alte două decizii vizează numirea Marioarei Artemis Gâtej în funcția de secretar de stat și comisar general al Gărzii Naționale de Mediu și a lui Alexandru Mihai Cacoveanu ca vicepreședinte al aceleiași instituții. Tot pe 10 februarie, prin decizie a premierului demis, interimar și desemnat neconstituțional Ludovic Orban a fost numit în funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Arii Protejate Alexandru Lucian Vasile.

Lucrurile au continuat pe 18 februarie, când premierul i-a numit în funcțiile de președinte și de vicepreședinte al Oficiului Național pentru Jocurile de Noroc pe Cătălin Constantin Voinea Mic și pe Tiberiu Alin Ion. În aceeași zi, Ludovic Orban a emis o nouă decizie prin care l-a numit, temporar, pentru o perioadă de șase luni, pe Teodor Narcis Godeanu în funcția de secretar general al Oficiului Național pentru Jocurile de Noroc. O zi mai târziu, pe 19 februarie, Ioan Sorin Mălinescu a fost numit de Ludovic Orban, pentru o perioadă de șase luni, în funcția de secretar general al Inspectoratului de Stat în Construcții. Tot atunci, Tony Gruia și Vlad Adrian Tone au fost numiți în funcția de secretar de stat, respectiv de consilier de stat, la Cancelaria primului ministru.

 

Fost europarlamentar PDL, angajat consilier la Cancelaria premierului

Luni, 24 februarie 2020, Curtea Constituțională a decis să admită conflictul juridic constituțional generat de emiterea, de către președintele Klaus Iohannis, a decretului de desemnare drept candidat pentru funcția de prim-ministru a lui Ludovic Orban, iar ședința de plen a Parlamentului României, întrunită pentru a acorda votul de învestitură, a fost amânată din lipsă de cvorum. În ciuda acestor „amănunte”, Ludovic Orban a semnat, chiar în acea zi, alte cinci decizii de numire în funcții guvernamentale.

Astfel, Viorel Grigoraș și Octavian Alexandru Hajîiani au fost numiți în funcția de secretari de stat la Ministerul Transporturilor, iar Nicolae Ivaschescu a fost „uns” secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii. Însă cele mai interesante decizii de numire, chiar în ziua hotărârii CCR, făcute de Ludovic Orban vizează angajarea Mădălinei Carmen Hristu în calitate de consilier de stat la Cancelaria primului ministru, dar și a lui Sebastian Bodu, fost președinte ANAF în Guvernul PNL-PD și fost europarlamentar PDL, drept consilier de stat la aceeași Cancelarie a primului ministru.

 

 

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban