x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Premierul Grindeanu, urmărit de umbrele trecutului

Premierul Grindeanu, urmărit de umbrele trecutului

de Xenia Croitoru    |    12 Ian 2017   •   11:30
Premierul Grindeanu, urmărit de umbrele trecutului
Sursa foto: LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

Sorin Grindeanu se loveşte astăzi de probleme vechi de pe vremea când era ministru al Comunicaţiilor în Guvernul Ponta. Un raport al Curţii de Conturi din 2015, care include şi perioada cât Grindeanu a fost ministru, arată că în cadrul ministerului Comunicaţiilor s-au comis mai multe nereguli care au produs prejudicii de aproape 3,5 milioane de euro. Aşa se face că ministerul se judecă acum cu auditorii, după ce Curtea de Conturi a refuzat să avizeze pozitiv execuţia bugetară.

 

Actualul premier Sorin Grindeanu a condus ministerul Comunicaţiilor în perioada decembrie 2014 - noiembrie 2015, adică până la căderea Guvernului Ponta. În raportul Curţii de Conturi sunt menţionate mai multe abateri şi prejudicii comise în acea perioadă. Unul dintre principalele proiecte menţionate în raport este proiectul eAcademie, destinat funcţionarilor publici, care a primit de la stat finanţare nerambursabilă în valoare de 5,9 milioane de lei, fără ca acest proiect să fie utilizat în scopul în care a fost prezentat iniţial. Raportul Curţii arată că, porivit legii, singura instituţie care putea organiza astfel de cursuri era Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în niciun caz ministerul, deşi acesta s-a angajat să deruleze activităţi de formare profesională a funcţionarilor publici.

Cu excepţia funcţionarilor din ministerul Comunicaţiilor, platforma nu a fost folosită de nimeni, fiind înregistraţi doar 55 de utilizatori, din totalul de 66.000, câţi sunt în România. În acelaşi raport se arată că la valoarea inițială a prejudiciului adus bugetului de stat se adaugă peste 5,3 milioane lei, care reprezintă dobânzi sau penlităţi de întârziere care se aplică pentru veniturile bugetare. Raportul Curţii mai menţionează că Organismul pentru promovarea Societăţii Informaţionale a aprobat cererea de finanţare depusă de ministerul Comunicaţiilor pentru proiectul eAcademie, după o evaluare insuficientă, fiind aprobată achiziţia a 275 de sesiuni de instruire pentru funcţionarii publici, în loc de 355 de sesiuni, cât acoperea iniţial suma. În plus, de la punerea în funcțiune, în anul 2011, a aparaturii necesare pentru funcţionarea platformei eAcademie, aceasta a funcţionat non-stop fără să fie folosită, iar energia electrică a fost plătită de minster. Ceea ce înseamnă încă 325.000 de lei pierduţi, imputaţi ministrului Grindeanu.

 

Se judecă la Curtea de Apel

Potrivit aceluiaşi raport, în perioada februarie 2014 - decembrie 2015, ministerul Comunicaţiilor a suportat din bugetul de stat cheltuieli cu funcționarea Agenției pentru Agenda Digitală a României, o instituție finanțată integral din venituri proprii, aflată în subordinea ministerului. Între minister şi Agenţie nu a existat însă niciun fel de contract de închiriere, prin urmare ministerul nu a încasat bani din chirii, producând un prejudiciu care se ridică la aproape 1,4 milioane de lei. În consecinţă, Curtea de Conturi a cerut recuperarea banilor pierduţi şi sancţionarea celor vinovaţi, doar că reprezentanţii ministerului Comunicaţiilor au contestat raportul şi i-au chemat în judecată pe auditori. Procesul se află în acest moment pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, în instanţa de contencios administrativ.

 

Programul eAcademie a început în 2009, pe vremea când în fruntea ministerului Comunicaţiilor se afla Gabriel Sandu, condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare în dosarul Microsoft.

 

 

Iohannis: “Nu a plecat nimeni cu banii acasă”

Premierul Sorin Grindeanu şi ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, s-au întâlnit, ieri, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis, însă premierul nu a apărut în faţa presei după consultări. A vorbit, în schimb, şeful statului, care a cerut Guvernului ca deficitul bugetar să fie menținut sub 3%, iar alocarea pentru apărare să fie de 2%. "Nu va fi deloc ușor de construit un buget cu măsurile care au fost deja aprobate, și încadrându-se în deficit, dar e obligatoriu. Guvernul va trebui să vină cu o soluție", a avertizat Iohannis. Preşedintele i-a răspuns şi lui Liviu Dragnea după ce liderul PSD a acuzat "o gaură" de 10 miliarde de lei în buget. "Nu poate fi vorba de o gaură la buget, e vorba de o sumă care nu s-a realizat pur şi simplu, din motive pe care trebuie să le explice alţii. Nu a plecat nimeni cu banii acasă", a explicat Iohannis.

×