x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Premierul (ne)surpriză al preşedintelui: „Un an de zile este o perioadă lungă, dar în acelaşi timp scurtă”

Premierul (ne)surpriză al preşedintelui: „Un an de zile este o perioadă lungă, dar în acelaşi timp scurtă”

de Marius Gîrlașiu    |    11 Noi 2015   •   08:30
Premierul (ne)surpriză al preşedintelui: „Un an de zile este o perioadă lungă, dar în acelaşi timp scurtă”
Sursa foto: Adrian Manolache

Fostul comisar european pentru Agricultură, Dacian Cioloş (46 de ani), este nominalizarea lui Klaus Iohannis pentru funcţia de prim-ministru în fruntea unui viitor Guvern de tehnocraţi, până la alegerile parlamentare din 2016. „Voi deschide Guver¬nul către societate”, a promis Cioloş la Cotroceni.

„Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a mă ridica la înălţimea încrederii care mi-a fost acordată. Trecem printr-o situaţie-cheie în societatea românească. Societatea româ¬nească a ajuns la un grad de maturitate care necesită o prezenţă publică a Guvernului care să asigure puntea de legă¬tură între politic şi societate”, au fost primele cuvinte rostite de către Dacian Cioloş după nominalizarea sa ca premier. „Este nevoie de un prim-mi¬nistru independent sau tehno¬crat, o persoană curată, care să nu fi fost implicată în niciun fel de scandaluri, o persoană integră”, şi-a motivat Klaus Iohannis alegerea. Dacian Cioloş ar fi primit la Cotroceni garanţii clare că va avea mână liberă în alegerea propriului cabinet de tehnocraţi, fără presiuni din partea partidelor. „Vreau să îmi concentrez energia pentru a îmi structura echipa atât din punctul de ve-dere al persoanelor, cât şi al programului de guvernare”, a asigurat fostul ministru al Agriculturii. „Este nevoie să fie promovaţi miniştri care sunt performanţi şi asupra cărora nu planează niciun dubiu”, a explicat şeful statului. Klaus Iohannis i-a avertizat totodată şi pe liderii partidelor din Par-lament. „E nevoie de partide fără corupţi. Să facă curăţenie în interior şi să nu promoveze în poziţii publice persoane care sunt suspectate de corupţie sau care au fost vreodată implicate în acte de corupţie”, a susţinut preşedintele.

Şcolit în Franţa
Dacian Cioloş a ocupat timp de patru ani, din 2010 până în 2014, funcţia de comisar euro-pean pentru Agricultură în mandatul lui Jose Manuel Barroso. „Este cel mai compe¬tent candidat pe care l-am avut pentru Agricultură”, îl lăuda portughezul în noiembrie 2009, în vreme ce prestigiosul Finan¬cial Times îi acorda patru stele din cinci şi nota că românul a fost aplaudat la scenă deschisă după audierile din comisiile de specialitate. Timp de un an, din octombrie 2007, până în decem¬brie 2008, premierul desemnat a ocupat funcţia de ministru al Agriculturii în Guvernul con-dus de Călin Popescu Tări¬ceanu, însă şi-a păstrat ima-ginea de independent, fără culoare politică. Mai mult, ca să-şi păstreze imaginea de inde¬pendent, în ianuarie 2009, Cioloş a refuzat să preia porto¬foliul Agriculturii în primul Guvern condus de premierul Emil Boc. „N-ar fi un lucru bun pentru mine”, s-a scuzat Cioloş la acea vreme. Căsătorit cu o franţuzoaică, Valerie, Dacian Cioloş este de profesie inginer agronom. În anul 1994 a absolvit cursurile Facultăţii de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj apoi şi-a conti¬nuat studiile în Franţa, cu un m a s t e r ş i u n doctorat la Ecole Nationale Superieure Agrono¬mique din Montpellier.
Klaus Iohannis a prezen¬tat principalele concluzii după negocierile avute cu liderii politici şi reprezentanţii societăţii civile. „Avem mare ne-voie de întărirea statului de drept. Asta, tradus pentru partidele politice, înseamnă că atunci când procurorii cer încuviinţări în Parlament, să pri-mească aceste încuvi¬inţări. Nu putem aştepta o revigorare din interio-rul partidelor, este ne-voie de oameni noi”, a explicat şeful statului.

Un an de zile este o perioadă lungă, dar în acelaşi timp scurtă. Voi lucra îndeaproape cu Parlamentul şi grupurile politice.
Dacian Cioloș
Premierul desemnat are 10 zile să-și facă echipa
Potrivit articolului 103 din Constituţie, candidatul la postul de prim-ministru trebuie să vină cu Guvernul său în faţa Parla¬mentului la 10 zile de la nominalizarea de către preşedinte. Programul şi lista Guvernului sunt discutate în şedinţă comună a Parlamentului, acestea considerându-se aprobate cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. În aceste condiţii, deşi Cioloş va veni cu o echipă de tehnocraţi, numele acestora va trebui să le discute în prealabil cu partidele parlamentare, înde¬osebi cu cele dispuse să susţină un asemenea cabinet. Este probabil ca, pentru a obţine sprijin parlamentar, partidele să încerce să îi impună premierului numele unor tehnocraţi agreaţi, „de casă”. Fără susţinere, premierul ar putea să-şi depună mandatul, iar preşedintele să facă o nouă nominalizare.
 

×