x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ciucă: Astăzi am găsit soluții pentru criza din educație

Ciucă: Astăzi am găsit soluții pentru criza din educație

de Redacția Jurnalul    |    11 Iun 2023   •   12:46
Ciucă: Astăzi am găsit soluții pentru criza din educație
Sursa foto: Gov.ro

UPDATE: Astăzi am găsit soluții pentru criza din educație, afirmă premierul Nicolae Ciucă, într-o postare pe Facebook: „Ne dorim cu toții ca mâine să le putem spune elevilor că se pot întoarce la școală și ne dorim să le putem ura succes la examene”.

„Astăzi (duminică - n.r.) am găsit soluții pentru criza din educație. Acestea au fost agreate, de principiu, de toate părțile responsabile și așteptăm decizia finală a profesorilor. Coaliția de guvernare a încheiat un angajament ferm cu sindicatele reprezentative pentru personalul din învățământ, care se va concretiza, mâine, într-un act normativ, dacă răspunsul profesorilor este unul pozitiv. Înainte de a enumera măsurile la care ne angajăm împreună, vreau să transmit un mesaj de solidaritate cu toți profesorii și cu toate cadrele nedidactice. Un mesaj de încredere tuturor părinților și tuturor elevilor. Le transmit angajamentul meu personal și desigur și al colegilor de Coaliție, că, ceea ce am stabilit azi se va întâmpla întocmai și la timpul agreat”, scrie pe Facebook Nicolae Ciucă.

El precizează că a convenit cu reprezentanții sindicatelor, creșterea la nivelul de 25% a valorii sumelor pe care le vor primi personalul didactic și cel didactic auxiliar.

„Am mai stabilit ca, începând cu anul viitor, în grila prevăzută în viitoarea lege a salarizării, salariul unui debutant să fie echivalent cu salariul mediu brut pe economie. De asemenea, procentul de 40% care a fost menționat în vechea ordonanță de urgență va fi crescut la 50%, începând cu 1 ianuarie 2024. Pentru formarea profesională, în luna octombrie se vor acorda sumele de 1.500 lei pentru personalul didactic și cel auxiliar, respectiv de 500 lei pentru angajații nedidactici. Textul actului normativ care conține aceste prevederi va fi publicat astăzi (duminică - n.r.) â, conform procedurii de transparență decizională. Potrivit înțelegerii pe care am avut-o cu reprezentanții sindicatelor, decizia finală va fi comunicată de liderii sindicali mâine (luni - n.r.) până la ora 10.00, ordonanța urmând să fie aprobată în ședință de guvern”, adaugă premierul.

El amintește și de ordonanța de urgență care stabilește calendarul închiderii anului școlar și al examenelor aferente.

„În acest mod, situațiile de final de ciclu de învățământ vor fi încheiate, iar elevii își vor putea continua traseul educațional. Consider și acum, așa cum am spus și la începutul grevei, că toate cererile cadrelor din educație sunt justificate și am credința că am făcut tot ce mi-a stat și tot ce ne-a stat în putere pentru a veni cu cea mai bună rezolvare posibilă. Ne dorim cu toții ca mâine să le putem spune elevilor că se pot întoarce la școală și ne dorim să le putem ura succes la examene”, încheie Ciucă.

 

Știre inițială: Premierul Nicolae Ciucă spune, la începutul ședinței de guvern, că luni, după aprobarea unei noi ordonanțe de urgență care va cuprinde ultima oferă prezentată sindicatelor din Educație, „conflictul de muncă se va încheia”: „Sunt convins că toți dascălii vor avea încredere că ne ținem promisiunile”.

„Am avut o nouă întâlnire cu reprezentanții sindicatelor din Educației. A fost o ședință cu echipe lărgite. Am considerat ca e absolut corect și transparent ca doialogul să poată fi adus la cunoștiința tuturor dascălilor pe măsurile agreate. În felul acesta, la nivelul coaliției, că am participat împreună cu președintele PSD, Marcel Ciolacu, cu ministrul Educației, al Muncii, cu Secretarul General al Guvernului. Am vrut ca finalul să fie concludent pentru noi toți. Ne dorim să încheiem acest conflict de muncă Este absolut o chestiune de responsabilitate față de sistemul de educație, față de copii și față de părinți”, spune Nicolae Ciucă la începutul ședinței de guvern.

El precizează că duminică va fi pusă în transparență decizională o nouă ordonanță de urgență care va conține ultima ofertă prezentată sindicatelor din Educație.

„Subliniez încă o dată caracterul de responsabilitate atât față de tot ceea ce înseamnă societatea românească, cât și față de sistemul de Educație. Nu am dorit să venim cu măsuri populiste. În tot ceea ce am realizat până acum am dat dovadă că ceea ce am promis am făcut. Sunt convins că toți dascălii vor avea încredere că ne ținem promisiunile. Vom avea o nouă ședință de guvern în care vom aproba ordonanța de urgență și conflictul de muncă se va încheia”, încheie premierul.

Executivul aprobă, duminică, ordonanță de urgență care prevede anularea evaluării elevilor din clasa a VI-a și echivalarea competențelor lingvistice de la examenul de bacalaureat.

„Evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe, la finalul clasei a VI-a, nu se organizează”, potrivit proiectului de OUG.

Ministerul Educației apreciază că prin neorganizarea susținerii în acest an școlar a EN VI nu este lezat în niciun fel dreptul elevilor la educație, întrucât rezultatele acestei evaluări sunt suplinite de evaluările curente și sumative

De asemernea, la examenul național de bacalaureat, pentru anul şcolar 2022 - 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de
evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se arată în proiect.

Concursul pentru angajarea personalului didactic de predare (titularizare) în învățământul preuniversitar, în sesiunea 2023, constă într-o probă scrisă pe baza programelor specifice aprobate de Ministerul Educaţiei.

Sindicaliștii din Educație sunt în grevă generală de trei săptămâni.

 

ca atare, pentru mâine, după ce vom pune în transparență conținutulk OUG, toți cei care lucrează în inst de învăț, vor lua o decizie. Ulterior, vom avea o nouă ședință de guv în care vom aproba OUG și conflictul de muncă se va încheia.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Nicolae Ciucă greva profesori