x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Presa străină: Geoană câştigă, dar şi Băsescu revendică victoria

Presa străină: Geoană câştigă, dar şi Băsescu revendică victoria

de Mihaela Matachita    |    07 Dec 2009   •   00:00

Mass-media internaţionale au relatat că Mircea Geoană a câştigat al doilea tur de scurtin al prezidenţialelor de ieri, dar au transmis şi că, din cauza rezultatului foarte strâns, atât el, cât şi Traian Băsescu şi-au revendicat victoria.

După ce a transmis că social-democratul Mircea Geoană s-a clasat primul la alegerile prezidenţiale, depăşindu-l pe preşedintele Traian Băsescu, aflat la sfârşit de mandat, AFP a nuanţat, relatând că Geoană şi-a revendicat victoria pe baza a două sondaje la ieşirea de la urne, Insomar şi CURS. "Am învins. Vă asigur că la ora 19:00 sondajele corecte arătau că l-am depăşit pe Mircea Geoană", a declarat, la rândul său, Băsescu, citat de AFP, care adaugă că acesta a evocat "manipulările posturilor de televiziune".


CAMPANIE ELECTORALĂ ÎNCORDATĂ
Despre faptul că Băsescu şi-a revendicat victoria a relatat şi cotidianul francez de centru-dreapta Le Figaro. Ziarul francez de stânga Le Monde a titrat la rândul său că "social democratul Mircea Geoană revendică victoria" şi a precizat că rezultatele oficiale sunt aşteptate astăzi. "La 20 de ani de la căderea lui Nicolae Ceauşescu, aceste alegeri sunt considerate unele dintre cele mai importante din istoria României", învingătorul va trebui să formeze un guvern stabil pentru a recâştiga încrederea FMI în scopul de a primi un ajutor de 20 de miliarde de euro. Campania electorală a fost foarte încordată, marcată de lovituri sub centură, aminteşte Le Monde, care adaugă că România este a doua ţară săracă membră UE, după Bulgaria. În acest sens, AFP relata, într-un frumos reportaj, că sătenii din satul Udeni, situat la vest de Bucureşti, speră într-un preşedinte care să pună capăt inegalităţilor.

La rândul său, BBC a subliniat rezultatul strâns al scrutinului: "Fostul ministru român de Externe, Mircea Geoană, este cu puţin înaintea preşedintelui Traian Băsescu". "Totuşi, ambii candidaţi şi-au clamat victoria după votul de duminică". Un titlu asemănător a avut şi telegrama agenţiei Reuters, care a subliniat că Mircea Geoană l-a depăşit cu puţin pe Traian Băsescu, iar acesta a invocat "numărătoarea corectă a voturilor". Associated Press (AP) a transmis că exit-poll-urile l-au dat învingător pe Mircea Geoană, care i-a mulţumit liberalului Crin Antonescu pentru sprijin. Acesta din urmă câştigase 20 la sută din voturi la primul tur. Telegrama AP a fost preluată de Fox News.


BLOOMBERG NUANŢEAZĂ
Agenţia Bloomberg a relatat întâi că, potrivit sondajelor, Mircea Geoană a câştigat, apoi a nuanţat, titrând că acesta îşi revendică victoria la prezidenţiale şi dreptul de a forma noul guvern în timpul celei mai grave recesiuni de la căderea comunismului. Noua alianţă PSD-PNL dispune de majoritate în Parlament şi îl poate impune pe Klaus Iohannis premier. Despre turul doi al prezidenţialelor a relatat şi agenţia UPI. Cotidianul New York Times (NYT) a titrat, de asemenea, că amândoi candidaţii au revendicat victoria şi a citat rezultatele sondajelor la ieşirea de la urne. "Românii dezamăgiţi" au spus că s-au dus la vot pentru a obţine schimbare şi stabilitate socială într-un moment de criză economică. Dar, în loc să se concentreze pe economie, campania electorală din ultima săptămână a fost dominată de o înregistrare video în care Băsescu părea a lovi un copil, a mai arătat NYT. Agenţia chineză de ştiri Zinhua a transmis că liderul social-democrat Mircea Geoană a învins, conform sondajului INSOMAR.

×
Subiecte în articol: alegeri 2009