În ultima zi de mandat ca premier interimar, Gabriel Oprea a „muşcat din caşcaval” şi a dat o Ordonanţă de Guvern prin care demnitarilor de rang înalt li se măresc substanţial salariile. Măsura intră în vigoare de luna viitoare, în timp ce bugetarii de rând sunt nevoiţi să aştepte până la anul intrarea în vigoare a legii care le creşte veniturile.
Preşedintele României, premierul, miniştrii, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi şefii serviciilor secrete se numără printre cei care vor avea salarii mai mari începând cu luna august. Conform celor declarate de Gabriel Oprea, „noul nivel de salarizare ţine cont de reperul pe care îl reprezintă salarizarea în interiorul Justiţiei, şi anume remunerarea funcţiilor de preşe¬dinte şi judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”. Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie are un venit lunar de 22.000 de lei. În total, 48 de funcţii de înalt demnitar vor beneficia de mărirea de salarii prevăzută de Ordo¬nanţă. Oprea spune că măsura era necesară deoarece există în aparatul de stat funcţionari de rang secund care câştigă mai mult ca un ministru sau ca preşedintele României. De asemenea, pe lângă actul de „reparaţie”, măsura s-ar înscrie şi într-un efort al luptei anticorupţie, salariile mai mari având rolul de a slăbi tentaţia demnitarilor de a căuta să îşi suplimenteze veniturile în mod ilegal. În discursul său, Oprea a corelat Ordonanţa de Guvern cu noua lege a salarizării. Totuşi, deşi demnitarii vor beneficia de măriri chiar de luna viitoare, restul bugetarilor trebuie să mai aştepte ca proiectul legii salarizării să capete formă şi să treacă de Parlament.
Bugetarii de rând, amânaţi
Potrivit ministrului Muncii, Rovana Plumb, actualul proiect al legii salarizării ar urma să capete o primă formă pe 15 septembrie, urmând ca, după traseul prin Parlament şi promul¬gare, să intre în vigoare anul viitor. Proiectul prevede un salariu minim de 1.200 de lei, în sectorul bugetar. Salariul maxim este de 22.000 de lei, venit la care bugetarii cu studii superioare, spre deosebire de demnitari, pot spera doar dacă au merite deosebite şi experienţă. În prezent, însă, din cei 1.186.000 de bugetari, circa 923.000 au un salariu net sub 1.250 de lei. În Sănătate, salariile mici fac ca 10 medici să plece în fiecare zi din ţară, potrivit statisticilor Colegiului Medicilor. De asemenea, un profesor titular, cu o vechime de 30 de ani, câştigă mai puţin de 2.000 de lei pe lună, în timp ce un profesor cu o vechime de până în şase ani are puţin peste 1.200 de lei. În adminis¬traţia publică locală, un funcţionar în pragul pensionării, cu studii superioare, câştigă 1.500 de lei pe lună. ¬