x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Presiuni - Tăriceanu, inghesuit cu remanierea

Presiuni - Tăriceanu, inghesuit cu remanierea

de Monica Iordache Apostol    |    13 Oct 2007   •   00:00
Presiuni - Tăriceanu, inghesuit cu remanierea


Ieşit cam şifonat din scandalul Remeş, premierul Tăriceanu a inceput să fie inghesuit de propriii colegi de partid. Deşi el nu are de gănd să facă vreo schimbare in Executiv, Crin Antonescu şi Norica Nicolai au declarat că premierul ar trebui să treacă la o remaniere guvernamentală.



Ieşit cam şifonat din scandalul Remeş, premierul Tăriceanu a inceput să fie inghesuit de propriii colegi de partid. Deşi el nu are de gănd să facă vreo schimbare in Executiv, Crin Antonescu şi Norica Nicolai au declarat că premierul ar trebui să treacă la o remaniere guvernamentală.


Doi vicepreşedinţi liberali, Crin Antonescu şi Norica Nicolai, au ieşit public cu declaraţii in care cer remanierea Guvernului. Tonul l-a dat Crin Antonescu, la Realitatea TV, unde a aterizat direct de la Bruxelles pentru a discuta despre cazul Remeş. Antonescu a lipsit din ţară in zilele in care a izbucnit scandalul, dar s-a declarat dezamăgit de modul in care premierul a gestionat situaţia. El a mai spus că remanierea Cabinetului Tăriceanu II trebuie discutată in conducerea PNL căt mai curănd. Punctul său de vedere a fost susţinut de un alt vicepreşedinte, Norica Nicolai, care a declarat că modul de funcţionare a Guvernului trebuie regăndit. Ultima intălnire a vicepreşedinţilor partidului cu premierul Tăriceanu a avut loc joi după-amiază, după demisia lui Decebal Traian Remeş. Nici un membru al conducerii liberale nu a cerut insă, in faţa lui Tăriceanu, schimbarea unui alt ministru. Mai mult, Crin Antonescu a şi lipsit de la intălnire. Un alt nemulţumit de activitatea Guvernului este vicepreşedintele Puiu Haşotti, care a vorbit in mai multe şedinţe liberale despre "miniştri-papagali". La ultima schimbarea a componenţei Guvernului, in aprilie, după excluderea PD de la guvernare, cei trei au fost invitaţi de Tăriceanu la şefia unor ministere, dar au refuzat. Norica Nicolai nu a acceptat Ministerul Muncii, pentru că, spunea ea, au trecut prea mulţi ani de cănd a fost secretar de stat in această instituţie şi ii este greu să se reintoarcă in sistem, iar Crin Antonescu şi Puiu Haşotti au refuzat, pe rănd, conducerea Ministerului Educaţiei.


EVALUARE.
Premierul Tăriceanu a declarat in urmă cu căteva zile că nu s-a discutat in partid ideea remanierii, iar secretarul general al PNL, Dan Motreanu, a susţinut ieri că există o decizie a Biroului Permanent ca evaluarea miniştrilor să se facă la sfărşitul anului şi să fie luat in considerare modul in care aceştia susţin in Parlament bugetul pe anul 2008 şi implicarea in campania electorală pentru Parlamentul European. "Nu s-a discutat niciodată in Biroul Politic. Nici nu este normal să vorbeşti de remaniere atăt timp căt, practic, de la investirea noului Cabinet nu au trecut nici şase luni. In mod normal iţi trebuie cel puţin un an ca să evaluezi activitatea unor miniştri, să vezi dacă se impune sau nu se impune o schimbare. Nu s-a discutat niciodată in PNL şi nu este un obiectiv al PNL", a declarat un alt vicepreşedinte liberal, ministrul Ludovic Orban.


Inc-o moţiune de cenzură

PLD a cerut demisia Guvernului Tăriceanu II pănă luni, in caz contrar urmănd să iniţieze moţiunea de cenzură "Guvernul Tăriceanu - guvern corupt şi incompetent", a declarat ieri preşedintele PLD, Theodor Stolojan, citat de Mediafax. Surse din PD şi PLD au declarat pentru Mediafax că se ia in calcul iniţierea unei alte moţiuni de cenzură, axată pe tema corupţiei, care "a ajuns pe masa Guvernului". Surse din PSD citate de Mediafax susţin că lideri la vărf ai PSD şi PD-PLD au discutat incă de acum o săptămănă posibilitatea ca social-democraţii să susţină o eventuală moţiune de cenzură introdusă de PD şi PLD. Oficial, liderul PSD, Mircea Geoană, a evitat ieri să se pronunţe dacă partidul va susţine o moţiune de cenzură, dar a precizat că "Guvernul trebuie remaniat cu totul".

×
Subiecte în articol: tariceanu politic declarat crin antonescu