x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Preţ de parlamentar: 270 de lei pe oră

Preţ de parlamentar: 270 de lei pe oră

de Marius Gîrlașiu    |    24 Noi 2016   •   14:35
Preţ de parlamentar: 270 de lei pe oră

Dacă suedezii s-au gândit să treacă la ziua de lucru de numai şase ore, deputaţii noştri au inventat jobul ideal. În sesiunea de toamnă, aleşii poporului au muncit pe brânci... fix 42 de minute pe zi. În noiembrie, spre exemplu, au avut doar două şedinţe de plen. Un chin care le-a răpit patru ore din viaţă şi i-a făcut, apoi, să-şi ia vacanţă. Chipurile pentru a-şi face campanie electorală înainte de alegeri.

 

Dacă eşti fericitul posesor al unui mandat de deputat în Parlamentul României, te-ai scos! Te poţi considera, fără teama de a greşi, unul dintre cei mai privilegiaţi “angajaţi” din lume. O demonstrează cifrele seci care măsoară timpul petrecut de aleşii poporului în şedinţele de plen, unde dezbat şi votează legi importante pentru binele ţării şi propăşirea spirituală a neamului românesc. Astfel, în sesiunea de toamnă, ultima din această legislatură, deputaţii din Casa Poporului au avut, în total, doar 20 de şedinţe. Din luna septembrie, când au revenit la job şi până la începutul lui noiembrie, când şi-au luat tălpăşiţa şi-au plecat în vacanţa prilejuită de alegeri, mai marii ţării au muncit aproape 44 de ore. Rezultă o medie de doar 14 ore pe lună, iar dacă împărţim efortul aleşilor la cele 20 de zile efective de lucru, scăzând cele patru week-end-uri lunare, ajungem la o medie de 42 de minute de “muncă silnică” în fiecare zi. Nu mai punem la socoteală zilele în care nu s-a întrunit cvorumul necesar de lucru iar şedinţele de plen s-au suspendat. Am mai putea calcula “chinul” parlamentarilor raportându-ne la cele două-trei zile de plen de la începutul săptămânii, dar nici aşa nu obţinem un rezultat prea bun: ar fi doar o oră şi 45 de minute pe zi, cam cât un meci de fotbal. Recordul negativ al aleşilor nu se îmbunătăţeşte nici dacă adaugăm activitatea depusă în prima sesiune din acest an. Astfel, din februarie şi până în noiembrie, cu excepţia vacanţei de vară şi a celor două luni libere dinainte de alegeri (mai şi noiembrie), deputaţii au lucrat în plen, în medie, aproximativ 20 de ore pe lună.

 

100 de euro pe zi toamna

Un calcul simplu ne arată că pentru fiecare oră petrecută în plenul Camerei în acest an, un deputat obişnuit a încasat 270 de lei. Ora s-a scumpit în sesiunea de toamnă şi a ajuns la 385 de lei pe cap de parlamentar. Indemnizaţia lunară a aleşilor este de 5400 de lei şi creşte dacă aceştia fac parte din Birourile permanente sau din conducerea comisiilor parlamentare. Şefii celor două Camere, spre exemplu, câştigă 16.000 de lei lunar.

 

Un angajat obişnuit lucrează 48 de ore pe săptămână potrivit Codului Muncii. Deputaţii au muncit doar 44 de ore în toată sesiunea de toamnă, din septembrie până în noiembrie.

 

×