Primarii condamnaţi după preluarea mandatului ar putea fi obligaţi să plătească din propriul buzunar costurile alegerilor anticipate, potrivit unui proiect de lege iniţiat de liderul PND Daniel Fenechiu. Doi edili realeşi la scrutinul din 5 iunie se află în prezent în spatele gratiilor, ambii în arest preventiv: primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, şi cel din Jilava, Adrian Mladin.
Primarii cărora le încetează mandatele din cauza unei condamnări vor fi obligaţi să suporte din banii lor cheltuielile alegerilor anticipate, potrivit unui proiect de lege iniţiat de deputatul Partidului Naţional Democrat, Daniel Fenechiu, şi susţinut de alţi trei deputaţi independenţi. În cazul în care condamnarea ar surveni în urma unei proceduri judiciare aflate în curs la data depunerii candidaturii, atunci primarii vor suporta, alături de partidul sau alianţa care i-a propus, aceste cheltuieli sau singuri dacă au candidat independent. Asta în vreme ce edilii care vor fi condamnaţi în urma unei proceduri judiciare declanşate după începerea mandatului vor fi obligaţi să suporte de unii singuri costurile organizării alegerilor anticipate. „Recentele alegeri locale din 5 iunie au reliefat - şi nu pentru prima dată - o situaţie în care mai mulţi candidaţi aflaţi în cursul unor proceduri judiciare penale - urmăriţi penal sau chiar trimişi în judecată, unii dintre aceştia chiar aflaţi în arest preventiv, au candidat la funcţia publică de primar sau consilier, parte dintre aceştia fiind chiar aleşi”, se arată în expunerea de motive. Senatul este prima cameră sesizată cu acest proiect.
Cherecheş şi geamul dubei
Aflat în arest preventiv încă de pe 27 aprilie şi trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată, edilul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a fost reales cu voturile a peste 70% dintre băimăreni, iar vestea alegerii sale din spatele gratiilor a făcut înconjurul Europei, fiind preluată de jurnaliştii de la AFP. Încarcerat la Penitenciarul Gherla, Chere-cheş şi-a muştruluit subalternii din Primărie într-o postare pe Facebook. Edilul spune că a fost adus în oraş pentru câteva ore „doar şi pentru a fi iarăşi batjocorit şi umilit” şi a văzut mizerie pe geamul dubei. „Revenind la Baia Mare şi la ce am văzut prin geamul dubei… Am văzut mizerie în oraş! Am văzut că nu e tunsă iarba şi nu sunt tăiate gardurile vii. Am impus un standard în ultimii ani. Nu aduceţi oraşul înapoi la mizeria de acum 5-10 ani! Avem în oraş un sens gira-toriu pe şoseaua de centură. E greu măcar să se taie iarba acolo? Avem un sens giratoriu pe strada Mihai Eminescu, intersecţia cu str. Oborului, e greu să puneţi nişte flori, arbuşti, iarbă?”, a fost mesajul transmis în weekend de edilul aflat în arest.
Mladin, susţinut la Jilava
Săptămâna trecută, pri- marul reales din Jilava, Adrian Mladin, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile fiind acuzat de luare de mită, spălare de bani şi fals în declaraţii. Chiar şi aşa, întreaga suf lare a comunei este de partea edilului încarcerat. Aflat în arestul Poliţiei Capitalei, Mladin are la activ o condamnare la şapte ani de închisoare pentru corupţie, într-un alt dosar, însă decizia nu este definitivă. Edilul a mai fost arestat preventiv din noiembrie 2011 până în ianuarie 2012, însă locuitorii din Jilava l-au ales primar al comunei din arest.
Penali cu suspendare
Senatorii au respins la începutul lunii cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a proiectului de modificare a Statutului aleşilor locali. Astfel, primarii, consilierii locali şi jude-ţeni, dar şi preşedinţii de Consilii judeţene îşi vor păstra funcţiile în cazul unei condamnări definitive la închisoare cu suspendare. Mandatele aleşilor locali vor înceta de drept doar în cazul unei condamnări definitive la închisoare cu executare.
Primarul reales din Jilava, Adrian Mladin, este condamnat în primă instanţă la șapte ani de închisoare pentru corupţie