Preşedinţii consiliilor judeţene din România s-au adunat să aleagă liderul Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene pentru următorii doi ani.
Fiind printre puţinii supravieţuitori din garda veche, Marian Oprişan a mai primit un mandat după o reuniune care a semănat mai mult a pomenire a celor demişi sau trimişi la închisoare.
La doi ani după ce ieşea fum alb de la adunarea baronilor, iar Marian Oprişan era uns şef peste preşedinții de consilii judeţene în detrimentul lui Nicuşor Constantinescu, aceeaşi sală din Palatul Parlamentului pare acum mai goală şi mai puţin animată.
De jur-împrejurul mesei, mai recunoşti azi doar câteva dintre fețele celor care până mai ieri erau stăpânii României. În locul frunţilor brăzdate de riduri pe care se citeau decizii politice luate la ceas de taină în vreo cârciumă din Capitală, stau azi obrajii fini ai ucenicilor care îşi freacă mâinile de bucurie că DNA le-a făcut loc la masa greilor.
„Dacă ajung preşedinte, o pun pe Codruţa premier şi o să las un singur baron liber, ca să ştie lumea că au existat baronii. Şi ăla o să fii tu, Mariane!”, glumea profetic Victor Ponta, anul trecut pe vremea asta la Comitetul Executiv informal al PSD de la Orăştie, unde s-a decis prezidenţiabilul partidului.
Iar profeţia premierului pare că s-a împlinit pe jumătate: el nu a ajuns la Cotroceni, dar Marian Oprişan a rămas printre ultimii baroni în libertate. Achitat în prima instanţă în dosarul „Căprioara”, Francisc, aşa cum a fost poreclit în 2013 chiar de colegii lui, pare mai sigur pe el ca niciodată.
Şi-a reînnoit mandatul de preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, fără să aibă concurenţă, iar asta îi dă influenţă pe lângă ministerele din Executiv.
Oprișan, un papă fără cardinali
Oprişan a obţinut primul mandat de preşedinte al UNCJR la scurtă vreme după ce la Vatican Francisc devenea papă. Pesediştii glumeau că au şi ei un Francisc al lor.
Între timp, conclavul de cardinali ai papei Marian s-a subţiat considerabil din cauza „inchizitorilor” de la DNA din subordinea Codruţei Kovesi, un Torquemada cu fustă al României. Marian ajunsese „papă” cu binecuvântarea lui Victor Ponta, întrucât rivalul Nicuşor Constantinescu îşi permitea să-i admonesteze miniştrii.
Nici relaţiile lui Oprişan cu Ponta nu au fost tot timpul cordiale, mai ales când Ponta le-a impus baronilor cu probleme locale să părăsească funcţiile şi a vrut să disocieze funcţiile politice de cele din administraţia locală. Acum Ponta are şi el probleme judiciare, iar Oprişan motive să-i spună satisfăcut lui Dragnea şi Ponta: „V-am spus io!” (A. Ilie)
„Uite, mamă, vin mascații...”
Dacă în urmă cu doi ani urla din rărunchi că este victima regimului Băsescu, astăzi Marian Oprişan este pe cai mari şi cere preşedintelui în funcţie să convoace CSAT-ul pentru discuţii legate de Grecia.
Susţinerea din umbră pe care i-o oferă lui Gabriel Oprea şi lobby-ul pe care i-l face în PSD îi oferă în schimb, cel puţin teoretic, garanţia că are viitorul politic asigurat, indiferent de cine va fi la guvernare. Oprişan e printre puţinii din colegii săi care poate spune că, oficial, îi merge bine.
La adunarea de la Palatul Parlamentului, s-au prezentat numai câţiva preşedinţi de consilii ju-deţene aleşi în 2012. Şi nici aceştia fără pată. Mircea Cosma, spre exemplu, con-tele de Prahova, cum îi place să i se spună, a revenit recent în funcţia de şef al CJ, după ce instanţa a ridicat măsura interdicţiei de exercitare a funcţiei în cadrul controlului judiciar.
„...ca să-mi aresteze fraţii”
Mândru nevoie mare de calitatea sa de membru în Uni-unea Scriitorilor din Republica Moldova şi cu poza lui Mihai Ghimpu în portofel, a explicat presei că nu a împărţit tigăi alegătorilor de peste Prut, aşa cum susţin procurorii, pentru simplul motiv că nu ştiau cui să le dea. „Nu are nimeni situaţiile celor cu dublă cetăţenie din Moldova”, a spus Cosma.
Mircea Cosma este implicat în două dosare penale, într-unul alături de fiul său, deputatul Vlad Cosma (Foto: Agerpres)
Deşi spune că acuzaţiile DNA sunt nefondate, Cosma are un discurs public cu mănuşi la adresa procurorilor. Explicaţia?
„Toată lumea e blazată. Eu tresar când sună cineva la uşă. Nu ştiu dacă sunt mascaţii sau postaşul. Cine iese la bătaie acum e nebun”, spune neoficial un preşedinte de CJ din garda veche.
Tot un vechi al PSD-ului îşi contrazice colegii: „Doar infractorii se tem de DNA”, crede Mitică Buzatu de la Vaslui, cel mai longeviv şef de consiliu judeţean.
Să-l caut pe Google!
Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui, este de meserie profesor de filosofie (Foto: Agerpres)
Realitatea e că DNA a adus la masa greilor din judeţe multe feţe noi, majoritatea înlocuitori ai preşedinţilor suspendaţi. Mehedinţi, Constanţa, Braşov sau Cluj sunt doar câteva exemple de judeţe conduse de interimari. „Ăla nu ştiu cine e. Nu l-am văzut în viaţa mea. Ce scrie pe călăreţ? Stai să-l caut pe Google”, spune un baron despre vecinii de masă.
„Nu mai suntem nici jumate dintre ăia aleşi în 2012. Toată administraţia e paralizată, nu semnează nimeni nimic. Doar nu vrei să-şi asume copiii ăştia să facă puşcărie pentru câteva luni cât stau ei şefi de consiliu”, îl completează alt coleg.
De fapt, toate discuţiile dintre şefii de judeţe se învârt mai mult în jurul problemelor penale. Fac un fel de schimb de experienţă despre cum a fost la audieri sau la percheziţii. Politică şi administraţie nu mai face nimeni. Poate de la anul. „Dacă om mai fi pe aici”, spune mai în glumă, mai în serios unul dintre baroni.