După ultimele alegeri, partidele parlamentare se confruntă cu probleme reale de reprezentativitate. Grupuri şi personalităţi ale societăţii civile trec, şi ele, printr-o criză asemănătoare. De aceea, mediile politice şi civice sunt străbătute, în ultima vreme, de frisonul schimbării. Unii se întreabă chiar dacă nu cumva România are nevoie de partide noi şi de noi voci şi organizaţii ale societăţii civile. O iniţiativă de acest fel a apărut deja: se numeşte Alianţa Profesioniştilor pentru Progres (APP).
- Aţi lansat, pe 14 iunie, Manifestul APP. La principiile acestui document şi-au declarat adeziunea mai mulţi lideri ai sindicatelor şi patronatelor, membri ai Academiei Române, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai vieţii culturale. Această iniţiativă a strâns, după câte îmi dau seama, entuziaşti de primă mână: Bogdan Hossu-Cartel Alfa, Florin Pogonaru-Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România, artistul Dan Puric, academicianul Cristian Hera etc.
- Este locul, este şi timpul pentru aşa ceva. Oamenii, entuziaştii la care aţi făcut referire sunt, fiecare, profesionişti ai domeniului lor de activitate. Punctul de plecare a fost conştiinţa riscului major pe care România încă mai crede că poate să şi-l asume, anume ignorarea sau proasta utilizare a resurselor sale umane, în primul rând a profesioniştilor. Nu ne mai putem asuma acest risc. Mai ales în condiţiile actuale, nu ne mai putem permite luxul de a ignora sau desconsidera imensele resurse de talent, imaginaţie creatoare şi dinamism de care dispune ţara.
- Care este scopul Alianţei Profesioniştilor pentru România?
Ideea centrală este aceasta: pentru ca România să facă performanţă –adică să atingă, într-un interval de timp, standardul ţărilor occidentale- trebuie să acţionăm acum. Profesioniştii strâng rândurile pentru România. Dincolo de aderenţa la vreo structură de partid, de preferinţele doctrinare sau de apartenenţa la o generaţie sau alta, societatea civilă trebuie să fie în măsură să coaguleze energiile profesioniştilor autentici din toate domeniile pentru realizarea intereselor naţionale. Iniţiatorii Alianţei s-au reunit pe platforma comună a luptei împotriva incompetenţei, diletantismului şi imposturii şi pentru punerea în valoare a profesionalismului dovedit prin fapte şi sprijinit pe repere morale ferme.
Ce structură are această alianţă a profesioniştilor?
- Alianţa Profesioniştilor pentru Progres este o reţea care pune laolaltă competenţele reale existente în România şi peste hotare. Scopul este acela de a elabora o viziune strategică pe termen mediu şi lung, bazată pe principiile dezvoltării durabile şi punând în centrul preocupărilor valorificarea optimă a resurselor umane ale ţării. Elementele-cheie de susţinere a acestui proces sunt educaţia şi formarea profesională continuă, incluziunea socială, cercetarea şi inovarea într-un context competitiv dinamic.
- Ce veţi face, să spunem, până la sfârşitul acestui an?
- Important este, în acest moment, că am conştientizat riscul major prin care trece România şi, de asemenea, că, pentru a îndepărta cu totul acest risc, ne-am unit, am strâns rândurile. Vom acţiona de acum înainte şi, fiţi siguri de asta, o vom face cu răspundere şi cu energie.
Călin Georgescu este director executiv al Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă, secretar general al Asociaţiei Române pentru Clubul de la Roma şi coordonator al Strategiei Naţionale de Dezvoltare Durabilă (1999, 2008). Este doctor în pedologie, cu o teză susţinută la Institutul Agricol “Nicolae Bălcescu” din Bucureşti.
Citește pe Antena3.ro