Dascălii, dar şi ceilalţi bugetari, vor rămâne fără majorarea salarială de 5% pentru acest an, ca urmare a rectificărilor bugetare pe care le va adopta Executivul, în acest week-end, înaintea semnării acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Cât despre majorările salariale de 33,6% promise profesorilor de PSD încă din 2008, acestea se vor aplica de la 1 ianuarie 2010, conform promisiunilor, fără baze reale, ale ministrului Educaţiei.
"Legea 221 prevedea majorarea cu 50%, dar din aceasta a fost deja alocată o cotă de 9%. Dacă ar intra în vigoare Legea 221, aceasta ar presupune o creştere salarială cu 33,6%, începând de la 1 ianuarie 2010, când, probabil, economia îşi va reveni", a precizat Andronescu.
Astfel, în timp ce miniştrilor PD-L nu li se taie bugetele, cel PSD al Educaţiei va rămâne fără circa 811 milioane de lei la rectificare. Asta, în ciuda faptului că liderul PSD, Mircea Geoană i-a spus, ieri, la Piteşti, premierului Emil Boc să aibă "grijă" şi să mărească salariile profesorilor, întrucât există profesori şi elevi minunaţi.
Al doilea om în stat s-a ales cu o replică destul de dură din partea premierului Emil Boc, care i-a atras atenţia că partidul pe care-l conduce ar trebui să fie mai atent la ce legi adoptă Parlamentul.
Remarca şefului Guvernului se referă la legea de majorare a salariilor profesorilor cu 50%, adoptată în unanimitate în 2008 de către toţi parlamentarii, în frunte cu actualul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
FĂRĂ CONCEDIERI, FĂRĂ MAJORĂRI
Pe lângă faptul că nu vor mai vedea prea curând majorarea salarială de 50%, dascălii vor pierde în acest an şi indexarea de 5%, procent cu care ar fi trebuit să fie majorate salariile în 2009, după cum a precizat Andronescu. Ministrul a completat însă că în acest mod se păstrează sporurile şi nu se dau afară 20.000 de oameni, aşa cum anunţase Ministerul de Finanţe.
Cu două zile în urmă, ministrul Educaţiei declarase că va susţine legea privind majorarea cu 33,6% a salariilor profesorilor, aşa cum a promis, mai ales că, potrivit unui raport recent al Băncii Mondiale, retribuţiile cadrelor didactice trebuie să crească. Profesorii nu sunt singurii cu salariile îngheţate în acest an.
Executivul a decis să menţină locurile de muncă în tot sistemul bugetar, cu posibilitatea unor eventuale majorări salariale în 2009, în funcţie de evoluţia economiei şi de economiile bugetare, refuzând astfel varianta disponibilizării a 5% din personal, a precizat, ieri, premierul Emil Boc.
"Puteam avea soluţia să dăm afară 5% din personal, dar ar fi fost un procent foarte important de oameni care şi-ar fi pierdut slujbele. Am ales să menţinem locurile de muncă şi să acordăm creşteri salariale atât cât vom reuşi să facem economii anul acesta şi în funcţie de creşterea pe care sperăm noi că ne-o va oferi economia", a declarat Boc la Piteşti.
Preşedintele Băsescu enumera, la 29 martie, două alternative de reducere a cheltuielilor, care să pună în aplicare acordul încheiat cu FMI. Prima prevedea "îngheţarea salariilor funcţionarilor publici şi contractuali şi, în timp, o aşezare a sporurilor la 30% din salarii", iar cea de-a doua viza "reducerea cu 5% a numărului de funcţionari existenţi în administraţia centrală şi locală".
Citește pe Antena3.ro