Pentru că din 2009 li se interzisese să cumpere autoturisme, pe motiv de criză, miniştrii lui Emil Boc au adoptat săptămâna trecută o ordonanţă de urgenţă prin care intră în Programul Rabla.
Ordonanţa de urgenţă publicată în Monitorul Oficial nr. 846 din 16 decembrie şi semnată de miniştrii Finanţelor, Muncii şi Educaţiei, scrie că autorităţile şi instituţiile publice au dreptul să achiziţioneze autoturisme „în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional”. Asta după ce Ordonanţa de Urgenţă 34/2009 a interzis achiziţionarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme pentru autorităţile şi instituţiile publice, ca măsură cerută de FMI pentru limitarea cheltuielilor publice.
Au fost acceptate excepţii doar pentru instituţiile nou-înfiinţate, proiectele finanţate din fonduri externe nerambursabile şi de cofinanţare, precum şi pentru obiectivele de investiţii cu punere în funcţiune ulterioară. Interdicţia a fost păstrată, teoretic, şi în 2010, dar datele arată că instituţiile guvernamentale şi companiile de stat au cumpărat maşini, laptopuri şi telefoane mobile de peste 100 de milioane de euro şi au bugetat alte achiziţii similare de 24 de milioane de euro numai în prima jumătate a anului. Emil Boc a cerut atunci miniştrilor să sisteze în companiile subordonate orice licitaţie pentru achiziţionarea de maşini, televizoare, imobile sau alte bunuri care nu sunt de strictă necesitate, arătând că acestea pot fi amânate „pentru vremuri mai bune”.
Venirea lui Moş Crăciun a fost însă un pretext nesperat pentru revenirea lui Emil Boc la gânduri mai bune faţă de dorinţele miniştrilor săi, astfel încât, sub motivul „corelării politicilor în domeniul înnoirii parcului auto”, ministerele şi instituţiile de stat au din nou liber la shopping auto.
Aceeaşi ordonanţă de urgenţă, intitulată „privind unele măsuri financiar-bugetare”, cuprinde şi două prevederi legate de amânarea a două măsuri de reformă în justiţie, cerute de UE. Astfel, se amână până la 1 ianuarie 2012 preluarea de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a atribuţiilor Ministerului Justiţiei referitoare la gestionarea bugetului curţilor de apel, al tribunalelor, al tribunalelor specializate şi al judecătoriilor. De asemenea, se amână până la 1 ianuarie 2012 începerea procesului de înregistrare video sau audio a şedinţelor de judecată. Amândouă prevederile au fost amânate de mai multe ori până acum, sub diverse motive, de data aceasta explicaţia fiind aceea a crizei financiare. Opoziţia şi magistraţii acuză că această amânare constituie de fapt prelungirea presiunilor făcute de guvernanţi asupra instanţelor.