x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PROIECT CONTROVERSAT - "Cathedral Plaza", la jumătate de drum

PROIECT CONTROVERSAT - "Cathedral Plaza", la jumătate de drum

de Sînziana Stancu    |    16 Sep 2008   •   00:00
PROIECT CONTROVERSAT - "Cathedral Plaza", la jumătate de drum

O petiţie semnată de 8.656 de persoane, care condamnă ridicarea unei construcţii de 20 de etaje ce "acoperă" Catedrala Sfîntul Iosif, punînd în pericol atît mediul, cît şi patrimoniul arhitectural, nu a primit decît un răspuns controversat din partea Parlamentului European.



O petiţie semnată de 8.656 de persoane, care condamnă ridicarea unei construcţii de 20 de etaje ce "acoperă" Catedrala Sfîntul Iosif, punînd în pericol atît mediul, cît şi patrimoniul arhitectural, nu a primit decît un răspuns controversat din partea Parlamentului European.

Petiţia, ce atrage atenţia asupra impactului dăunător al construcţiei-mamut, de 20 de etaje, ridicată la o distanţă de numai opt metri de Catedrala Romano-Catolică "Sfîntul Iosif", a fost readusă în faţa Comisiei pentru Petiţii din Parlamentul European, pentru a doua oară săptămîna trecută, la data de 11 septembrie, potrivit unor informaţii de presă transmise de Arhiepiscopia Romano-Catolică din Bucureşti (ARCB) şi de Biroul de presă al europarlamentarului PSD Victor Boştinaru. La sesiunea din 11 septembrie a comisiei a fost invitat şi reprezentantul ARCB, Monseniorul Ioan Robu, conform procedurii legale, pentru a-şi susţine şi completa petiţia cu informaţii suplimentare.

Răspuns ambiguu

Deşi în plenul comisiei, la data de 11 septembrie, proiectul a fost înfierat, membrii participanţi la dezbateri ai comisiei folosind adesea expresii ca "este o bătaie de joc" sau "este o ruşine" sau "aberaţie arhitectonică", "e inacceptabil", "e monstruoasă", organismele europene au ajuns la o concluzie aiuritoare, aceea că proiectul nu încalcă totuşi legislaţia europeană.

Contactat telefonic la Bruxelles, europarlamentarul Victor Boştinaru, care este şi membru al Comisiei de Petiţii din PE, a declarat pentru Jurnalul Naţional că, în cazul proiectului "Cathedral Plaza", "lucrurile sînt la jumătate de drum". Adică, "din punctul de vedere al comisiei, nu sînt încălcări ale legislaţiei europene în privinţa acestui proiect", ci despre "lipsă de competenţă a autorităţilor române", începînd cu Guvernul României şi terminînd cu cei care au dat autorizaţiile pentru o asemenea construcţie.

Autorităţile puse la zid

Astfel, autorităţile române au încălcat flagrant nu numai legea internă în materie, ci şi Convenţia pentru Protejarea Patrimoniului Arhitectural European, adoptată la Granada, în 1985, la care România a devenit parte în 1997, şi Directiva privind Impactul asupra Mediului. Pentru încălcarea directivei europene privind mediul, eurodeputatul britanic R. Atkins, din PPE, a cerut comisiei ca petiţia să rămînă în continuare deschisă, pentru a se stabili ce legi interne şi internaţionale au fost încălcate de autorităţile române la autorizarea acestei construcţii.

Potrivit comunicatului ARCB, europarlamentarul britanic consideră acest lucru necesar pentru a se putea găsi toate procedurile legale ale Comisiei Europene şi Parlamentului Europei de intervenţie corespunzătoare pentru rezolvarea acestui dosar. România a readus, de asemenea, în atenţia comisiei cazuri în care, în anumite locuri din Europa, comunitatea europeană şi-a impus voinţa şi autoritatea, iar unele clădiri noi, ridicate ilegal, au fost demolate.

Plimbat prin justiţie

"M-am opus întotdeauna proiectului «Cathedral Plaza», după cum am spus-o şi înainte, iar delegaţia social-democrată română din PE a fost iniţiatoarea unei declaraţii, în 2007, care a deschis drumul în această direcţie", ne-a mai declarat Boştinaru, care a fost dezamăgit de răspunsul primit din partea comisiei. El a precizat că va face presiuni la nivel naţional, solicitîndu-i în acest sens preşedintelui PE, Hans-Gert Pottering, să îi trimită o scrisoare oficială primului-ministru al României şi Guvernului român, pentru a se furniza comisiei toate datele referitoare la această situaţie şi pentru a se stabili responsabilii, petiţia trebuind deci să rămînă deschisă. "Din păcate, cazul «Cathedral Plaza» nu este de competenţa CIJ (Curţii Internaţionale de Justiţie) sau a altor instanţe europene, ci se poate judeca numai la nivel naţional", a adăugat Boştinaru. El a precizat că, la ora actuală, dosarul trenează în instanţele române de cîţiva ani: a început la Bucureşti, a fost strămutat apoi la Constanţa şi, în prezent, a ajuns, tot prin strămutare, la Craiova.

  • 20 de etaje - are construcţia mamut de lîngă Catedrala Sfîntul Iosif
  • 8.656 de persoane - au semnat petiţia adresată Parlamentului European privind construcţia Cathedral Plaza

×
Subiecte în articol: politic comisiei cathedral plaza