x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Proiect de lege - Schimbări în statutul CNSAS

Proiect de lege - Schimbări în statutul CNSAS

de Jurnalul National    |    11 Ian 2008   •   00:00
Proiect de lege - Schimbări în statutul CNSAS

Colegiul CNSAS poate să decidă, prin vot, doar publicarea unui dosar pe site-ul instituţiei şi nu va mai da verdicte de colaborator cu Securitatea, prevede o iniţiativă legislativă depusă la 28 decembrie, la Camera Deputaţilor, de senatorul PSD Şerban Nicolae (foto).

Colegiul CNSAS poate să decidă, prin vot, doar publicarea unui dosar pe site-ul instituţiei şi nu va mai da verdicte de colaborator cu Securitatea, prevede o iniţiativă legislativă depusă la 28 decembrie, la Camera Deputaţilor, de senatorul PSD Şerban Nicolae (foto). În acest fel, potrivit propunerii lui Nicolae, CNSAS nu va mai emite decizii de colaborare sau necolaborare a Securităţii, iar rolul său de instanţă morală, cum a fost închipuit iniţial, va fi înlocuit cu unul de administrare şi publicare a documentelor fostei Securităţi.

 

Anulare. Pe de altă parte, deciziile care în prezent au fost date de Colegiu şi care se află în diverse faze de contestare, inclusiv în instanţă, vor fi anulate, cu excepţia cazului în care cel direct vizat doreşte continuarea procesului, mai propune parlamentarul pesedist. În vigoare rămân, inevitabil, doar deciziile irevocabile şi obligatorii ale instanţelor. În paralel, proiectul prevede şi înăsprirea pedepselor pentru angajaţii CNSAS care se dovedesc că au făcut trafic de informaţii. În prezent, Colegiul CNSAS îşi desfăşoară activitatea după reglementările legii din 1999, modificată printr-o ordonanţă de urgenţă dată în 2006, care a trecut de Camera Deputaţilor, dar se află în continuare în discuţie la comisia juridică a Senatului.

×
Subiecte în articol: politic