x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Proiect de lege USR: Expunerea ţigărilor în magazine şi sponsorizarea evenimentelor de către companiile de tutun, interzise

Proiect de lege USR: Expunerea ţigărilor în magazine şi sponsorizarea evenimentelor de către companiile de tutun, interzise

05 Iun 2019   •   21:00
Proiect de lege USR: Expunerea ţigărilor în magazine şi sponsorizarea evenimentelor de către companiile de tutun, interzise
Sursa foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Parlamentarii USR Emanuel Ungureanu, Tudor Pop şi Adrian Wiener au depus un proiect de lege care prevede interzicerea expunerii ţigărilor în magazine, reclamele la ţigări din magazine, acţiunile de promovare şi distribuirea gratuită de mostre de produse din tutun, precum şi interzicerea sponsorizării evenimentelor de către companiile producătoare de tutun.

"Această iniţiativă complexă are un rol bine definit, şi anume adaptarea legislaţiei româneşti la uriaşa ofensivă a industriei tutunului care are consecinţe dezastruoase asupra sănătăţii populaţiei. Copiii şi adolescenţii sunt printre cei mai vulnerabili în faţa valului de reclame sofisticate care promovează consumul otrăvii tutunului sau a altor produse în amestecul toxic din diferite produse. Alături de colegii mei din USR, dar şi din alte partide parlamentare, prin acest proiect declanşăm un război total împotriva celor care atentează la sănătatea noastră. 'Fumatul ucide' nu este un slogan, ci o realitate cruntă împotriva căreia toţi demnitarii statului român trebuie să lupte cu toată energia", a precizat Emanuel Ungureanu, vicepreşedinte al Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaţilor.

Conform unui comunicat al USR, consumul de tutun reprezintă "principala cauză prevenibilă a bolilor cronice netransmisibile, existând dovezi ştiinţifice care demonstrează cert" că reducerea numărului persoanelor care folosesc produse ce conţin tutun conduce la diminuarea poverii reprezentate de aceste boli. Descurajarea debutului consumului acestor produse determină reducerea, atât pe termen scurt, cât mai ales pe termen mediu şi lung, a numărului de fumători, menţionează aceeaşi sursă.

Parlamentarii USR arată în proiectul legislativ că aproape jumătate de milion de copii români cu vârsta între 10 şi 18 ani (477.050), reprezentând aproximativ un sfert din totalul copiilor din această categorie de vârstă, au încercat cel puţin o dată în viaţă să fumeze.

"Mai mult, 11,2% dintre copiii şcolarizaţi cu vârsta între 13 şi 15 ani fumează constant (adică au afirmat că au fumat în ultimele 30 de zile), ceea ce înseamnă că aproximativ 70.000 de copii (69.493) din această categorie de vârstă au şanse mari de a deveni în curând fumători zilnici. 32.608 de copii cu vârsta de 15 ani, reprezentând 14% din totalul acestei categorii de vârstă, fumează deja în mod curent. De asemenea, mai mult de jumătate (58%) dintre fumătorii români afirmă că au început să consume constant tutun înaintea vârstei de 18 ani, iar o treime (33%) între 19 şi 25 de ani", reiese din comunicat.

Potrivit USR, consumul de tutun este recunoscut în Strategia Naţională de Sănătate Publică 2014-2020 ca fiind un factor comportamental major cu impact semnificativ asupra stării de sănătate a adulţilor şi copiilor din România, fiind considerat un determinant major pentru starea de sănătate a populaţiei.

Un proiect similar este deja adoptat în ţări precum Irlanda, Franţa, Slovenia, Spania, Polonia, Kosovo şi Regatul Unit, spun cei de la USR.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: proiect de lege usr tutun