x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Proprietarii de maşini mai vechi de 6 ani ar putea fi scutiţi de taxa de primă vânzare: "E aberant să plăteşti o taxă de 3.000 de euro pentru o maşină de 300"

Proprietarii de maşini mai vechi de 6 ani ar putea fi scutiţi de taxa de primă vânzare: "E aberant să plăteşti o taxă de 3.000 de euro pentru o maşină de 300"

10 Ian 2013   •   23:39
Proprietarii de maşini mai vechi de 6 ani ar putea fi scutiţi de taxa de primă vânzare: "E aberant să plăteşti o taxă de 3.000 de euro pentru o maşină de 300"
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Proprietarii de vehicule înmatriculate înainte de anul 2007 ar putea fi scutiţi de la plata taxei de primă vânzare auto, suspendată pe parcursul anului trecut, dar reintrată în vigoare începând cu acest an.

 
"Trebuie să încercăm să îndreptăm aberaţiile, iar prima dintre aberaţii era referitoare la maşinile de dinainte de 1 ianuarie 2007, înainte să intrăm în Uniunea Europeană. Deci, are omul o Dacie care face 300 euro şi plăteşte o taxă de 3.000 euro, sigur că e o aberaţie", a declarat Ponta la România TV.
 
Anul trecut, fostul Guvern a decis că pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare trebuie achitată de către cumpărător la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor.
 
Taxa, denumită "de primă vânzare", este percepută cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa de poluare.
 
Ministrul Mediului de la acea dată, Laszlo Borbely, arăta că circa 110.000 de autovehicule înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007 şi pentru care nu a fost achitată taxă de primă înmatriculare, în general maşini cu norma de poluare Euro 3 şi 4, şi-au schimbat proprietarii.
 
La scurt timp însă, invocând dificultăţi administrative de colectare, fostul Guvern a decis ca taxa de primă vânzare a maşinilor înmatriculate înainte de 2007 să fie suspendată până la începutul anului 2013, iar persoanele care au plătit deja această taxă să primească banii înapoi.
 
În condiţiile în care a fost suspendată doar până la începutul acestui an, taxa de primă vânzare auto este din nou obligatorie începând cu 1 ianuarie.

×
Subiecte în articol: taxa de vanzare Victor Ponta