x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PROTEST/Big Brother, la tribunal

PROTEST/Big Brother, la tribunal

de Monica Iordache Apostol    |    29 Ian 2009   •   00:00

Legea Big Brother ar putea ajunge la Curtea Constituţională în urma unui proces intentat de câteva ONG-uri.



Cristian Pârvulescu acuză lipsa de consultare înainte de a se da Legea 298/2008
Foto: Laszlo Mihaly/Mediafax

Preşedintele Asociaţiei ProDemocraţia, Critian Pârvulescu, a declarat ieri pentru Jurnalul Naţional că o coaliţie formată din mai multe organizaţii neguvernamentale va declanşa o procedură de contestare în justiţie a Legii 298/2008, privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice. "Nu înţelegem de ce o directivă europeană transpusă în legislaţia românească trebuie să transforme cetăţenii în suspecţi", a motivat Pârvulescu demersul. Deocamdată, patru-cinci ONG-uri au răspuns invitaţiei lui Pârvulescu, printre care Centrul de Resurse Juridice şi Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. Dacă justiţia românească nu va da câştig de cauză oengiştilor, Pârvulescu spune că ia în calcul o acţiune împotriva statului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. "În acest moment, CEDO judecă aceeaşi speţă în urma acţiunii unor colegi de la câteva ONG-uri din Suedia, care au dat statul suedez în judecată din cauza unei legi similare", a explicat Pârvulescu. El a arătat întârzirea reacţiei din partea societăţii civile prin faptul că "nu s-a ştiut de adoptarea acestei legi şi nu a existat o procedură transparentă de consultare înainte de legiferare".

Strategia ONG-urilor ar putea fi acţionarea în justiţie a unei companii de telefonie mobilă, urmând ca în timpul procesului să fie ridicată excepţia de neconstituţionalitate, ce va fi judecată la Curtea Constituţională. ONG-urile sunt obligate să găsească o modalitate ocolită de a pune în discuţie constituţionalitatea Legii Big Brother, întrucât, conform legii de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale, nu au dreptul să sesizeze în mod direct această instituţie decât preşedintele României, Guvernul, unul din preşedinţii celor două Camere, un grup de 50 de deputaţi sau 25 de senatori, precum şi Avocatul Poporului, şi asta numai înainte de promulgarea unei legi. Totodată, la sfârşitul săptămânii Asociaţia Civic Media anunţă două acţiuni stradale de protest faţă de instaurarea controlului mijloacelor de comunicare electronice.

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale promite publicarea cât mai rapidă a normelor metodologice, ale Legii 298/2008, care stabilesc mecanismul de stocare a datelor, adică prevederi referitoare la locaţie, securizarea acesteia, tehnologia, autorizarea accesului, procedura de reţinere şi ştergere a datelor, precum şi accesul la datele reţinute. Normele detaliază două proceduri, cea ordinară şi cea de urgenţă, pentru obţinerea autorizaţiei de acces la datele respective.

×
Subiecte în articol: politic