x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD aleargă după guvernare

PSD aleargă după guvernare

de Lavinia Dimancea    |    15 Aug 2007   •   00:00
PSD aleargă după guvernare
Sursa foto: Dan Marinescu/

PSD s-a decis: vrea să dea jos Guvernul Tăriceanu. Reuniţi ieri la Bran, liderii social-democraţi au hotărăt iniţierea unei moţiuni de cenzură şi au stabilit că partidul va contribui la orice formulă de guvernare "competentă". Ceea ce poate insemna şi un guvern monocolor PSD sau un guvern condus de un prim-ministru pesedist.

PSD s-a decis: vrea să dea jos Guvernul Tăriceanu. Reuniţi ieri la Bran, liderii social-democraţi au hotărăt iniţierea unei moţiuni de cenzură şi au stabilit că partidul va contribui la orice formulă de guvernare "competentă". Ceea ce poate insemna şi un guvern monocolor PSD sau un guvern condus de un prim-ministru pesedist.

In lipsa preşedintelui de onoare, Ion Iliescu, şi a purtătorului de cuvănt, Cristian Diaconescu, absenţi pe motiv de concediu, conducerea PSD a decis prin vot, in unanimitate, depunerea unei moţiuni de cenzură. Ideea a fost susţinută in ultima vreme de mai mulţi lideri ai partidului, nemulţumiţi de atitudinea guvernanţilor, in special in chestiunea majorării pensiilor, pe motiv că şi-au insuşit decizia pentru a acumula capital electoral. In plus, au crescut presiunile din teritoriu asupra centrului in vederea clarificării poziţiei PSD - ori la putere, ori in opoziţie. Pentru moment, decizia de ieri de la Bran a conducerii pesediste indreaptă partidul spre o opoziţie dură. Pănă la 10 septembrie, social-democraţii vor iniţia in Parlament moţiunea de cenzură, neajunsurile identificate la adresa Cabinetului Tăriceanu, pe care l-au ajutat să se instaleze in funcţie in urmă cu căteva luni, fiind acum nenumărate. "Guvernul Tăriceanu a pierdut increderea romănilor şi a majorităţii partidelor politice", a inceput liderul PSD, Mircea Geoană, lista reproşurilor, ingroşănd-o cu "eşecul Executivului in a transfera către majoritatea romănilor creşterea economică din ultimii 7 ani" şi cu "prestaţia lamentabilă" in gestionarea fondurilor europene. Pe scurt, "ineficienţa şi lipsa de competenţă a acestui Guvern dăunează grav ţării şi această situaţie nu mai poate continua", "este mult prea slab şi nu mai are ce căuta la guvernare".

VIITORUL GUVERN. Increzători că moţiunea are şanse să treacă, social-democraţii şi-au creionat chiar şi planurile pentru o viitoare guvernare. Ei vor astfel să "contribuie la orice formulă care poate asigura o guvernare competentă şi responsabilă", care să pună pe primul loc interesul cetăţeanului şi nu altceva. Scenariile in PSD pe acest subiect merg de la o guvernare alături de PNL sau de PD, pănă la un guvern monocolor şi declanşarea de anticipate. In această privinţă, Geoană a dat ieri asigurări că partidul nu va susţine o guvernare de dreapta, cu un program de dreapta, dar şi-a exprimat increderea că social-democraţii sunt indreptăţiţi să participe la guvernare, ţinănd cont de rezultatul inregistrat la alegerile din 2004 şi de ponderea deţinută in Parlament. Ba mai mult, din aceleaşi considerente, ei pot chiar să formeze un guvern monocolor. Intrebat, in acest context, dacă este posibil ca PSD să obţină postul de premier, Geoană, cel mai indicat de colegii din partid pentru a deţine un asemenea post, a răspuns senin: "De ce nu?". Soluţia finală a guvernării este insă aşteptată de PSD, in cazul in care moţiunea de cenzură va trece de Parlament, de la negocierile cu partidele parlamentare şi cu preşedintele Traian Băsescu. Cert este, a atenţionat Geoană, că "PSD are un cuvănt greu de spus in formarea noului Guvern". Decizia PSD de a depune moţiunea de cenzură urmează a fi supusă aprobării forurilor statutare ale PSD. Geoană a mai anunţat că atăt preşedintele de onoare, Ion Iliescu, căt şi ceilalţi colegi de partid vor avea sprijinul PSD atunci cănd sunt atacaţi la nivel politic.

Geoană: euroalegeri la 9 decembrie

Preşedintele PSD Mircea Geoană a anunţat, după şedinţa liderilor formaţiunii, că in condiţiile in care căteva săptămăni vor fi ocupate cu formarea noului guvern, data optimă, din punctul de vedere al partidului, pentru organizarea alegerilor europarlamentare ar fi 9 decembrie şi că lista de candidaţi pentru PE va fi aprobată la intrunirea Comitetului Executiv Naţional din 27 august. Mircea Geoană a anunţat totodată că s-a decis colaborarea cu firma de consultanţă britanică (Penn, Schoen & Berlan Associates - n.r.) pentru că este una dintre cele mai puternice firme de specialitate din Marea Britanie, dar şi pentru că există o relaţie "personală şi directă" cu Partidul Laburist. Potrivit unor lideri social-democraţi, Benn, Schoen & Berland Associates este o firmă de consultanţă britanică la care lucrează fostul secretar al Partidului Laburist Matt Carter, prezent ieri la Bran, şi cel care i-a dus pe laburişti la guvernare după circa 17 ani de opoziţie şi i-a făcut să căştige trei mandate consecutive. De asemenea, Benn, Schoen & Berland Associates a lucrat pentru Bill şi Hillary Clinton. "Este o firmă profesionistă, una dintre cele mai puternice firme de specialitate din Marea Britanie. Ei au făcut campanii din toată lumea şi acum sunt implicaţi in campanii importante din SUA pe zona democrată", a afirmat Geoană.



Sondaj intern

Sondajul intern al PSD, elaborat de firma de consultanţă Penn, Schoen & Berland Associates, a relevat faptul că, in acest moment, formaţiunea social-democrată ar deţine 24% in opţiunile de vot ale electoratului, in timp de PD ar deţine 37%, iar PNL - doar 10%, au precizat, pentru Mediafax, surse PSD. Sondajul comandat de PSD, prezentat in cadrul şedinţei informale a PSD de la Bran, mai arată că la euroalegerile din toamnă există posibilitatea ca PSD să crească cu unu-două puncte, obţinănd 25-26%, iar PD să scadă cu unu-două puncte, obţinănd 35%, au mai arătat sursele citate.

×
Subiecte în articol: politic psd geoană guvern guvernare