x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD - Avertismente pentru rebeli

PSD - Avertismente pentru rebeli

de Lavinia Dimancea    |    18 Oct 2005   •   00:00
PSD - Avertismente pentru rebeli

Liderul PSD, Mircea Geoana, si-a avertizat colegii ca vor avea de suferit daca vor "nesocoti linia generala a partidului".

Dupa controversele din ultima vreme, Biroul Permanent National (BPN) al PSD a decretat ieri ca nu se organizeaza nici un congres extraordinar si cei care mai se hazardeaza sa intretina aceasta inca idee vor fi sanctionati.

Anuntul a fost facut de presedintele partidului, Mircea Geoana, care i-a avertizat pe colegii sai, "de la cei mai tineri pana la seniori", ca vor avea de suferit daca vor persista in "a nesocoti linia generala a partidului". Printre cei atentionati s-a numarat si Ion Iliescu, cel care deunazi nu excludea posibilitatea convocarii unui congres extraordinar in care sa fie eliminata functia de presedinte executiv. Avertismentul lui Geoana pentru Iliescu a fost clar: sa nu uite ca este membru al partidului si ca trebuie sa respecte conducerea, aleasa democratic la Congresul din aprilie, precum si deciziile acesteia. "Declaratiile facute, in mod repetat in ultimele luni, sunt declaratii pe care noi le-am inteles ca pe o amaraciune subiectiva din partea unui lider important care a suferit o infrangere majora. Dar, la sase luni de la Congres, domnul Iliescu are obligatia de a respecta conduita generala a partidului", a aratat Geoana.

REZERVA PE SFARSITE. Chiar daca s-a ferit sa vorbeasca clar despre o posibila sanctionare a fostului sef al statului, Geoana nu s-a sfiit sa spuna ca "statutul este Biblia si Constitutia si pentru presedintele fondator". Liderul pesedistilor clujeni, Ioan Rus, a sanctionat si el "atitudinea gresita" a lui Iliescu, dar nici el si nici un alt lider nu a facut vreo referire la excluderea lui Iliescu din partid, de care aproape poate fi in schimb senatorul Antonie Iorgovan. "Prin declaratiile pe care le-a facut, inclusiv dupa semnalul de avertizare foarte serios, domnul Iorgovan nu reprezinta o voce a partidului. Din punct de vedere politic, el se afla in afara partidului. In forurile de conducere si la nivelul organizatiei locale din care face parte vom lua masurile necesare. (...) Daca fata de dl Iliescu, pentru contributia pe care a avut-o la acest partid, putem avea o anumita rezerva in a reactiona, care este pe cale sa se apropie de sfarsit, dl Iorgovan nu are nici o calitate sa vorbeasca despre asa ceva", a declarat Mircea Geoana.

ILIESCU: NU MA INTERESEAZA!
Cateva ore mai tarziu, pe holurile Senatului, Ion Iliescu a acceptat greu sa raspunda la intrebari legate de subiectul discutiilor pe care le avusese la grup cu presedintele partidului, Mircea Geoana. El a confirmat ca a avut o discutie cu Geoana dar ca aceasta nu a inclus eventuale reprosuri ale liderului PSD la adresa sa. "Am vorbit despre niste lucruri dar nu asta a fost sensul discutiilor noastre, ci despre faptul ca eu n-am spus ca fac un partid", a spus Iliescu, explicand ca in opinia sa ideea de pol social nu semnifica crearea unei structuri politice. In rest, Iliescu a expediat nervos orice alt subiect. "Nu ma intereseaza un congres extraordinar, nu ma intereseaza nici un fel de functii, nu ma intereseaza sa creez alte functii de partid". (Aniela Nine)

×
Subiecte în articol: politic geoană partidului iliescu