x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD creste intr-o luna si scade in alta

PSD creste intr-o luna si scade in alta

17 Mar 2004   •   00:00

Un sondaj CURS dat ieri publicitatii arata ca PSD ar obtine 41% din voturi la alegerile parlamentare.

Potrivit unui sondaj realizat de CURS, in perioada 3-10 martie 2004, si comandat de Societatea Academica Romana, PSD ar castiga 41% din voturi si la locale, si la parlamentare. Alianta PNL-PD ar castiga, la parlamentare, 30% din voturi, iar la locale, PNL 20% si PD 10%. PRM este pe locul trei cu 14%, urmat de UDMR cu 6%. Partidul Umanist ar lua 4% din voturi la parlamentare si 5% la locale. Intre 30% si 34% dintre romani spun insa ca nu ar vota. Sondajul are o marja de eroare de 2,95%. Cu numai o luna in urma, un sondaj realizat de IMAS, in perioada 11-23 februarie, cu o marja de eroare de 2,9%, acredita ideea ca PSD ar obtine 50,8% din voturi, in timp ce locul doi ar fi fost ocupat de Alianta PNL-PD, cu 28,8% dintre optiuni. Pe locul trei se clasa PRM, cu 10,3%, iar UDMR cadea sub pragul de intrare in Parlament, cu numai 3,8%. Conform IMAS, Partidul Umanist ar fi obtinut 2,6% din voturi.

Sondajul CURS mai arata ca 72% din cei intervievati considera ca la viitoarele alegeri Romania are nevoie de o schimbare. Cu toate acestea, intrebati daca exista o alternativa politica capabila sa conduca tara, doar 42% au afirmat ca aceasta exista, iar 39% au spus ca nu vad o asemenea forta politica. In acest context, 54% dintre intervievati au spus ca actualul guvern nu este capabil sa rezolve problemele socio-economice ale tarii, iar 34% cred ca Executivul are aceasta capacitate.
( MONICA IORDACHE )


Migratia politica este sanctionata de electorat

Romanii sunt suparati si pe politicienii care pleaca de la un partid la altul. 75% dintre repondenti au spus ca parlamentarii si alesii locali care isi parasesc partidul ar trebui sa isi piarda mandatul in favoarea urmatorilor de pe listele elctorale. 56% dintre intervievati au fost de parere ca ar trebui sa se organizeze alegeri noi daca un primar pleaca de la partidul care l-a sustinut in aceasta functie. Aproape jumatate dintre romani (48%) isi doresc mai multe femei in Guvern si Parlament, in timp ce 27% cred ca nu e cazul sa sporeasca prezenta feminina. In schimb, 89% dintre romani sunt convinsi ca preotii nu au ce cauta in politica. Presedintele SAR, Alina Mungiu, a comentat ca exista un sprijin larg al populatiei pentru limitarea migratiei politice si ca formatiunile care vor investi in electoratul feminin vor avea de castigat.

Se asteapta "declicul" schimbarii

Specialistii SAR apreciaza ca, desi exista un potential mare de schimbare, nu s-a produs inca acel "declic" care sa favorizeze o anumita alternativa. "Si Alianta, si PRM raman deocamdata in limitele vechiului lor electorat, ceea ce nu este surprinzator, dat fiind ca nici una nu a avut vreo initiativa publica insotita de mare publicitate, care sa fi impresionat publicul in ultimele luni", apreciaza specialistii Societatii conduse de Alina Mungiu-Pipidi. Se remarca totodata ca, la Alianta, "singurul eveniment publicitar important a fost crearea ei"

×
Subiecte în articol: politic