Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a propus ca Inspecţia Judiciară să devină o instituţie autonomă, care să nu fie nici în subordinea CSM, aşa cum este acum, nici în cea a Ministerului Justiţiei, aşa cum prevedea varianta sa iniţială. Toader a prezentat, ieri, în Parlament proiectul de modificare a legilor Justiţiei, preluat de coaliţia PSD-ALDE ca iniţiativă parlamentară.
Potrivit ministrului Justiţiei, în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a reformei în Justiţie, urmează să fie adoptată o lege specială prin care Inspecţia Judiciară va fi reglementată ca instituţie autonomă, „care să nu fie nici la CSM, nici la Ministerul Justiţiei”. Atunci când va fi finalizat, proiectul fie va fi trimis Parlamentului, fie va fi însuşit ca iniţiativă a Guvernului. Referitor la numirea procurorilor-şefi, Tudorel Toader a precizat că a depus la Parlament solicitarea de aviz care trebuie trimisă Comisiei de la Veneţia, dar forul european s-ar putea pronunţa cel mai devreme la începutul lunii decembrie. Ministrul a invocat o recomandare MCV şi a insistat că în legătură cu acest subiect trebuie consultată Comisia de la Veneţia, pentru că „toate statele civilizate respectă recomandările” acestui forum.
În replică, liberalul Cătălin Predoiu a spus că recomandarea din raportul MCV la care face referire Tudorel Toader se referă la modul în care ministrul Justiției selectează persoanele propuse, și nu la procedura de numire a procurorilor-şefi. „PSD și ALDE încearcă în Justiție o crimă cu autor necunoscut. Este un pretext pentru a politiza procedura de numire a șefilor Parchetelor”, a acuzat Predoiu.
În privinţa răspunderii magistraţilor, ministrul Justiţiei a spus că, personal, nu doreşte răspunderea magistraţilor, dar „o reglementare cu rol preventiv este necesară”. El a explicat că statul răspunde patrimonial pentru erorile judiciare, dar dacă eroarea judiciară este săvârşită cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, atunci nu trebuie exclusă răspunderea patrimonială a magistraţilor. „În actuala reglementare, Ministerul de Finanţe nu s-a întors niciodată împotriva vreunui magistrat. Ministerul de Finanţe, care plăteşte în numele statului, trebuie să se îndrepte împotriva magistratului pentru recuperare, numai dacă magistratul a acţionat cu rea-credinţă şi gravă neglijenţă”, a explicat fostul judecător al CCR. El a mai spus că propune „modificări la legile Justiţiei de natură să elimine unele privilegii ale magistraţilor”.
Pragul, cât să fie pragul?
Secretarul de stat din MJ, Mariana Moţ, a spus în şedinţa comisiei că Ministerul Justiţiei pregăteşte un proiect de lege separat pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, iar din acest motiv MJ nu a formulat un punct de vedere până acum. Cu toate acestea, deputatul Florin Iordache a dat de înţeles că majoritatea PSD-ALDE nu va mai aştepta acest demers, ci va promova, „în cel mai scurt timp”, un proiect „în care să terminăm odată şi cu acest articol 297”, privind abuzul în serviciu, din Codul Penal. UDMR a propus ca pragul valoric pentru incriminarea penală a infracţiunii de abuz în serviciu să fie de 100.000 de lei, în vreme ce USR şi PMP au propus să nu existe un prag. USR a venit şi cu o variantă de rezervă, aceea ca pragul, dacă va fi stabilit, să fie de 1.000 de lei. Uniunea Naţională a Barourilor a propus un prag de 100.000 lei; procurorul Constantin Sima, fost secretar de stat în perioada OUG13, a propus cel mai înalt prag - 200.000 lei, în vreme ce Uniunea Naţională a Judecătorilor susţine că paguba ar trebui să fie echivalentă „cu minimum 10 salarii minime pe economie”.
Preşedintele Comisiei speciale pentru legislaţia din domeniul Justiţiei, fostul ministru Florin Iordache, a refuzat să supună la vot, în şedinţa de ieri, solicitarea USR de a cere un punct de vedere al Comisiei de la Veneția privind pragul pentru abuzul în serviciu.
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a spus ieri că lupta anticorupţie „trebuie continuată cu fermitate”, iar justiţia din România este una „modernă, care se bucură de încrederea societăţii”. În timp ce la Parchetul General se celebra Ziua Europeană a Justiţiei Civile, ministrul Tudorel Toader prezenta reforma Justiției în „Comisia Iordache”, la Parlament.