x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD o face pe Sevil „Moș Crăciun” al primarilor

PSD o face pe Sevil „Moș Crăciun” al primarilor

de Marius Gîrlașiu    |    01 Mar 2017   •   09:50
PSD o face pe Sevil „Moș Crăciun” al primarilor
Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 6/2017 a trecut ieri de Senat, în ciuda criticilor vehemente ale Opoziţiei. Este vorba despre celebra ordonanţă prin care Ministerul Dezvoltării, condus de vicepremierul Sevil Shhaideh, va primi 30 de miliarde de lei prin credite de angajament până în 2020, bani care vor fi alocaţi din pix, printr-un simplu ordin de ministru, primarilor din toată ţara.

 

Legea de aprobare a Ordonanţei 6 a trecut lejer de Senat, cu 65 de voturi din partea majorităţii PSD-ALDE-UDMR şi doar 39 “împotrivă”. PNL, USR şi PMP au votat împotriva actului normativ şi au criticat dur suplimentarea fondurilor PNDL pentru perioada 2017-2020. Fostul preşedinte Traian Băsescu a acuzat că OUG 6 “favorizează clientela politică” şi conţine prevederi care îi fac pe social-democraţi “profund compatibili cu DNA”. “Este stilul PSD dintotdeauna. Scoateţi regulile din circulaţie şi faceţi PSD rules”, a tunat liderul senatorilor PMP în timpul dezbaterilor. “OUG 6 reprezintă certificatul de naştere al Guvernului Grindeanu pentru o cofetărie. Dar cofetăria aceasta are doar locaţie şi mese, prăjiturile nu există, acestea reprezintă 30 de miliarde de lei. Acest Guvern alocă 30 de miliarde pe care nu le are, prin credite de angajament, se doreşte atragerea primarilor prin această alocare discreţionară”, au acuzat şi liberalii. Reprezentanţii USR au criticat şi ei ordonanţa, catalogând-o drept “o şaorma cu de toate”. Pesediştii s-au apărat însă prin vocea senatorului Adrian Ţuţuianu care a susţinut că OUG 6 aduce resurse financiare pentru şcoli, creşe şi grădiniţe, pentru repararea şi dotarea unităţilor sanitare din mediul rural şi pentru reabilitarea de poduri, podeţe şi punţi pietonale. Tot prin PNDL se vor continua lucrările pentru apă, drumuri şi canal, asigură PSD. “Eu cred că este foarte important să finalizăm Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Este un program aşteptat de toţi primarii, indiferent de culoarea politică”, a explicat Ţuţuianu. Odată trecută de Senat, OUG 6 va ajunge la Camera Deputaţilor, forul decizional în acest caz. Un raport Expert Forum referitor la prima etapă a PNDL arată că o mare parte din fonduri a ajuns în conturile unor firme apropiate de baronii locali ai PSD, iar în perioada 2012-2016, un primar de la putere avea șanse de două ori mai mari să obțină bani prin PNDL decât unul din opoziție.

 

Programul Național de Dezvoltare Locală a fost inițiat în 2013 de către Liviu Dragnea printr-o OUG, devenită ulterior lege. Potrivit legii, banii sunt alocați prin ordinul ministrului Dezvoltării, la cerere, în baza unor proiecte de investiții prezentate de autoritățile locale.

×