x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD+PC: 30,4%, PD-L 30,3%

PSD+PC: 30,4%, PD-L 30,3%

de Lavinia Dimancea    |    07 Iun 2009   •   00:00
PSD+PC: 30,4%, PD-L 30,3%
Sursa foto: Christian Silva/JURNALUL NAŢIONAL

Alianţa PSD+PC şi PD-L au ieşit la egalitate la alegerile europarlamentare de ieri, conform exit-poll-urilor date publicităţii la închiderea urnelor. Elena Băsescu şi-a văzut visul cu ochii, de a deveni eurodeputat, iar Gigi Becali şi Corneliu Vadim Tudor vor merge împreună cu ea la Bruxelles. Românii au demonstrat ieri că nu sunt interesaţi de Parlamentul European, aproape 14 milioane de alegători absentând de la vot.



Potrivit exit-poll-ului realizat de Compania de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB) pentru Antena 3, în urma datelor centralizate până la ora 21:00 Alianţa PSD+PC a ieşit pe primul loc, cu 30,4% din opţiunile de vot ale românilor, având un foarte mic avans în faţa PD-L, cotat la 30,3%. Cu toate acestea, la împărţirea mandatelor PSD+PC şi PD-L se află la egalitate, fiecare dintre ele obţinând câte zece mandate, conform calculelor Antenei 3. Astfel, din partea social-democraţilor şi conservatorilor ar urma să meargă în Parlamentul European Adrian Severin, Rovana Plumb, Ioan Mircea Paşcu, Adriana Ţicău, Daciana Sârbu, Corina Creţu, Victor Boştinaru, Sabin Cutaş, Cătălin Ivan şi Ioan Enicu, iar din partea democrat-liberalilor Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu, Cristian Preda, Marian Jean Marinescu, Iosif Matula, Sebastian Bodu, Petru Luhan, Rareş Niculescu şi Oana Antonescu. Clasat pe poziţia a treia, PNL, care ţintea 20%, a întrunit doar 15,8% din opţiunile de vot, adjudecându-şi astfel cinci mandate, ce vor reveni Noricăi Nicolai, Adinei Vălean, lui Renate Weber, Ramonei Mănescu şi lui Cristian Buşoi. După PNL, în clasamentul CCSB urmează UDMR, cu 10,1% (patru mandate: Lazlo Tokes, Iuliu Winkler, Csaba Sogor şi Szilagyi Zsolt), şi PRM, cu 7,0%, scor ce le permite lui Corneliu Vadim Tudor şi lui Gigi Becali să intre în lotul celor 33 de eurodeputaţi ai României care ne vor reprezenta în Parlamentul European. Alături de ei la Bruxelles va merge şi Elena Băsescu, care a primit, potrivit CCSB, 3,6% din voturile românilor. Nu au reuşit să obţină nici un mandat de eurodeputat PNŢCD, votat de doar 1,7% dintre alegători, Pavel Abraham - 0,6%, şi Forţa Civică, 0,5%. Cel de-al 33-lea mandat neocupat va merge la redistribuirea BEC, acesta urmând să revină fie PSD+PC, fie PD-L.

O MICĂ DIFERENŢĂ

În cel de-al doilea exit-poll, realizat de INSOMAR la comanda Realitatea TV, procentele câştigate de competitori sunt foarte apropiate de cele prezentate în sondajul CCSB. Potrivit rezultatelor înregistrate la ora 21:00, PSD+PC a obţinut 30,8% din voturi, PD-L - 30,5% şi PNL - 16,7%. UDMR este cotat la 8,9%, PRM la 7,2%, iar EBA a primit voturile a 3,5% dintre alegători. PNŢCD a obţinut doar 1,4%, Pavel Abraham - 0,6%, iar Forţa Civică - 0,4%. Conform calculelor efectuate de NewsIn, ţinând cont de redistribuirea voturilor obţinute de partidele şi candidaţii care nu au reuşit să intre în PE, Alianţa PSD+PC îşi adjudecă 11 mandate (un mandat în plus faţă de calculele efectuate pe baza rezultatelor CCSB), PD-L - 10 mandate, PNL - 6 (de asemenea, un mandat mai mult decât în primul exit-poll), UDMR - 3 şi PRM - 2. Elena Băsescu este cel de-al 33-lea eurodeputat.

SCHIMBĂRI ÎN CLASAMENT
Faţă de europarlamentarele din 2007, PD-L a scăzut uşor în intenţiile de vot ale alegătorilor, PSD a urcat cu aproape 10 procente, iar marea surpriză o constituie PRM. Potrivit exit-poll-ului realizat de CCSB pentru Antena 1 în noiembrie 2007, în urma centralizării datelor până la ora 18:30, PD se situa pe primul loc, cu 32,7%, iar PSD, pe poziţia secundă, cu doar 21,4%. PNL obţinea şi atunci 14,6% din voturi, PLD (care între timp s-a alăturat PD, formând PD-L) - 6,6%, UDMR - 6,3%, PC - 4,2% şi PNG - 4,2%. PRM nu a reuşit faţă de acest an, când are doi reprezentanţi, să acceadă în Parlamentul European, fiind votat de doar 3,6% dintre români. În schimb, a reuşit să devină, ca şi acum, eurodeputat un independent, este vorba de Laszlo Tokes, care a câştigat 3,3% din voturi. Pe lângă aceştia, au mai rămas pe-afară PIN, care a luat 1,4% din voturi, PNŢCD - 0,9%, Partida Romilor - 0,6%, Partidul Verde - 0,1% şi PAS - 0,1%. În exit-poll-ul realizat de CSOP în 2007 pentru Realitatea TV, PD a obţinut un scor similar - 31,5%, PSD - 21,1%, PNL - 15,6%, PLD - 6,9%, UDMR - 6,2%, iar Laszlo Tokes - 3,7%. PNG a fost cotat la doar 4,6%, PRM - 3,4%, PC - 2,4%, PIN - 1,6%, PNŢCD - 1,5%, PR - 0,9%, PV - 0,3% şi PAS - 0,2%.

ROMĂNII, TOT MAI SCĂRBIŢI
Comparativ cu euroalegerile de acum doi, ieri românii au dovedit că sunt tot mai dezinteresaţi de alegeri şi politică. Aproape 14 milioane de români dintre cei peste 18 milioane cu drept de vot au preferat la scrutinul de ieri să nu îşi exercite dreptul la vot. Conform BEC, doar 27,21% dintre alegători s-au prezentat la urne pentru a-şi desemna reprezentanţii în Parlamentul European, în 2007 prezenţa la urne fiind de 29,46%. Aşa cum se întâmplă la fiecare scrutin, şi ieri au venit la vot în număr mai mare alegătorii din mediul rural - 36,56%, în vreme ce în mediul urban gradul de participare s-a ridicat la 20,40%. Potrivit datelor BEC, cea mai mare prezenţă s-a înregistrat în judeţele Teleorman - 48,82%, Ilfov - 41,31%, Harghita - 40,87%, Mehedinţi - 40,70% şi Sălaj - 40,10%. Judeţele codaşe sunt Constanţa - 20,74%, Sibiu - 21,08%, Iaşi - 22,13%, Timiş - 22,21% şi Maramureş - 22,51%. În Bucureşti, doar 15,92% dintre alegători au venit la vot, în Sectorul 1 înregistrându-se o prezenţă de 19,30%, în Sectorul 2 - 16,22%, în Sectorul 3 - 13,55%, în Sectorul 4 - 15,50%, în Sectorul 5 - 17,07% şi în Sectorul 6 - 15,72%. În 2007, în Capitală prezenţa a fost de 21,15%.

Băsescu X 2, în sediul din Ghencea


EBa a aşteptat rezultatele exit-poll-urilor la sediul de campanie din Ghencea, împrumutat de prietena Elena Udrea.

Surpriza momentului nu a fost dată de procentele rulate pe ecrane în dreptul numelui său, pentru care de altfel a mulţumit familiei, ci de apariţia tatălui-preşedinte la sediul de campanie. Puternic emoţionată, Elena a sărit să-l îmbrăţişeze, după care şeful statului s-a retras în altă cameră, pentru a o lăsa pe fiica sa să facă declaraţiile oficiale. Îndemnat de cei prezenţi să vină alături de Elena, Băsescu a replicat: "Las-o în pace!". A aşteptat-o cu răbdare, povestind câtorva ziarişti cât de mândru este de fiica sa. "Am regretat că nu am putut să o ajut. Am încurajat-o tot timpul, pregătind-o mai ales pentru eşec. Sunt mândru că a avut curajul să-şi asume o candidatură singură, în condiţiile în care avea imaginea pe care o avea", s-a destăinuit Traian Băsescu. În cealaltă cameră, EBa anunţa că abia aştepta să se întoarcă la partidul în care a crescut. După declaraţii, a făcut cu tatăl său un tur al sediului de campanie, s-au retras timp de câteva minute în biroul ei, apoi, când tatăl a anunţat că va pleca în oraş cu soţia, a închis sediul din Ghencea şi a plecat spre casă, în Modrogan.

S-A ÎNTORS FIICA RĂTĂCITOARE

Că Elena Băsescu urma să sosească aseară la sediul PD-L din Modrogan nu mai era nici un secret. Singura necunoscută era momentul în care o va face: înainte sau după prezentarea exit-poll-urilor.

Şi a fost fix la 45 de minute după ce Insomar şi CCSB au creditat-o cu aproape 3,5%, adică exact cât să obţină mandatul mult dorit. Iar primirea făcută de pedelişti (mai degrabă de pedeliste) a fost una explozivă, organizată "în trepte": Monica Iacob-Ridzi, Elena Udrea şi, finalmente, Emil Boc. Înviorată o dată ce a pus piciorul în curtea copilăriei din Modrogan, EBa a confirmat din start că a venit să se înscrie în partid. A recunoscut franc că se aştepta la un rezultat mai slab, dar a ţinut să sublinieze că în nici un caz voturile ei nu au fost "furate" de la PD-L:. "Nu am furat voturi de la PD-L, în toamnă la alegeri era aceeaşi egalitate între cele două partide, deci voturile mele au venit din altă parte". De unde au venit însă cele peste o sută de mii de voturi care o trimit la Bruxelles nici ea nu ştie, căci nu şi-a identificat încă electoratul. Şi cum rezultatatele exit-poll-urilor şi calculele hârtiilor ar putea fi în final destul de diferite, EBa a exprimat o urmă de îndoială asupra câştigării mandatului de europarlamentar şi, pentru siguranţă, a decis să aştepte numărătoarea paralelă, făcută de PD-L. Şi unde să o facă dacă nu în sediul partidului, căci, nu-i aşa, "s-a întors fiica rătăcitoare" acasă, în Modrogan, unde până şi aerul e mai curat decât în sediul de campanie din Ghencea. "Le şi spuneam la sediul din Ghencea că era foarte cald acolo, că îmi lipseşte curtea din Modrogan şi că aş fi vrut să fiu aici, la aer", a mărturisit încântată EBa. Şi ca întoarcerea fiicei rătăcitoare să fie legală, fosta sa şefă de la organizaţia de tineret, Monica Iacob Ridzi, a întâmpinat-o în curte cu carnetul de membru PD-L în mână. "Ia uite cu ce te-am aşteptat", i-a fluturat Ridzi certificatul portocaliu de "renaştere" a membrei PD-L Elena Băsescu.

ÎNTĂLNIREA ELENELOR

Înaintând cu greu prin mulţimea de camere tv şi "blocată" de ziarişti, Elena nu a remarcat-o pe cealaltă Elena a PD-L-ului decât după ce şi-a auzit numele strigat. I-a răspuns Elenei Udrea cu un ţipăt de bucurie şi i s-a aruncat de gât. "Ai meritat fiecare vot pe care l-ai primit, Parlamentul European te merită", a felicitat-o Udrea pe EBa. Şi, ca primirea să fie completă, pe scările sediului partidului a întâmpinat-o şi preşedintele oficial al PD-L, Emil Boc. "Bine ai venit acasă, de unde nu ai plecat niciodată. În seara asta ai de semnat ceva foarte important", au fost cuvintele cu care a primit-o Boc pe fiica preşedintelui. (Aniela Nine)

"Alianţa PSD+PC, principala forţă politică"


Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat după închiderea urnelor că rezultatul acestor alegeri a demonstrat că PSD în alianţă cu PC este "principala forţă politică".

"Am încheiat un nou scrutin electoral şi din această seară ne pregătim pentru adevărata victorie a PSD-ului - câştigarea alegerilor prezidenţiale din iarna acestui an", a declarat Geoană. Liderul PSD a amintit însă de prezenţa foarte slabă la vot a românilor, ceea ce arată că aceştia "sunt tot mai nemulţumiţi şi foarte dezamăgiţi de modul în care s-a făcut politică în utlimii ani". "Nu este vina alegătorilor, ei au dat un semnal că refuză să fie trataţi ca membri de rang inferior ai UE. Cei care nu au venit la vot ne-au transmis mesajul că România are nevoie de o schimbare în modul în care se face politică, în care se respectă angajamentele şi în care este condusă ţara pentru anii care vin", a mai arătat Geoană, adăugând că de mâine "ne întoarcem la problemele adevărate ale României, la combaterea crizei, la asigurarea stabilităţii economice a României şi, mai ales, la îndepărtarea lui Traian Băsescu de la cârma ţării". Geoană l-a criticat pe preşedintele Băsescu pentru că "şi-a transformat propriul copil într-un vehicul electoral". "Probabil că cei de la PD-L vor încerca să adune procentele pe care le-a obţinut cu procentele pe care le-a obţinut domnişoara Băsescu. Dar acest experiment regizat cu cinism are o singură concluzie foarte clară: în 2009, numele Băsescu aduce voturi doar cu autocarul şi ceea ce reprezintă astăzi Traian Băsescu ca brand politic este deja un lider politic în plin declin şi vom contribui şi noi la declinul definitiv al celui care a condus România în mod nesatisfăcător în ultimii cinci ani de zile", a mai spus Geoană.

PD-L, ACUZAT DE FRAUDĂ
El a criticat şi acţiunile de fraudă ale PD-L, susţinând că la precedentele alegeri "un scor consistent" al PSD s-a irosit "printr-o acţiune coerentă de fraudare a alegerilor de către PD-L". "Vreau să fac un apel la vigilenţă şi vreau ca toţi cei care sunt în secţiile de vot şi cei din sediul naţional care fac numărătoarea paralelă să asigure vigilenţă şi scrupulozitate în numărărarea voturilor", a încheiat Geoană.

DISCUŢII DESPRE MENŢINEREA COALIŢIEI
O serie de lideri ai PSD au considerat că este necesară o discuţie în interiorul partidului, dar şi al coaliţiei, în care să se hotărască dacă mai este oportun parteneriatului de guvernare, în condiţiile în care PD-L a recurs la fraudă electorală. Unul dintre aceştia a fost vicepreşedintele PSD Liviu Dragnea, care a avertizat că Executivul va cădea dacă PSD pleacă de la putere şi că trebuie "să vedem dacă Guvernul ăsta poate merge mai departe".

RELAŢIE COMPLICATĂ
La rândul său, preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, a spus că relaţia cu PD-L va fi "complicată" în următoarele şase luni. "Apare foarte clar, a fost clar la început pentru mine şi pentru alţii, acum devine evident şi pentru alţi colegi, relaţia aceasta a fost şi rămâne foarte complicată datorită lui Traian Băsescu, pentru că Traian Băsescu a dorit să-şi facă un partid prezidenţial pe nucleul PD-L şi a încercat să folosească celelalte partide politice nu într-un dialog angajat în calitate de preşedinte al României, ci în calitate de tutore al PD-L, care dorea cumva să introducă într-o formulă de vasalitate celelalte partide", a explicat Năstase. Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a stat deoparte de scena pe care s-au ţinut discursurile de după închiderea urnelor, el explicând că e "mai bătrân", iar pe scenă "era mare înghesuială". (Dana Piciu)

"Procentaj extraordinar"

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat că Uniunea a obţinut la alegerile europarlamentare "un procentaj extraordinar de bun" şi că electoratul maghiar a dat dovadă de solidaritate şi "mobilizare extraordinară". El a afirmat că, în mod sigur, UDMR şi maghiarii din România şi-au adjudecat trei mandate de europarlamentari şi "pot spera chiar la patru". Liderul UDMR a adăugat că acest "rezultat excepţional, aproape fără precedent", înseamnă că reprezentanţii UDMR vor avea forţa necesară la Bruxelles pentru a susţine cauza maghiarilor din România şi a românilor în general, subliniind că europarlamentarii maghiari "doresc să rezolve nu numai problemele maghiarilor".

Cercetări în 63 de cazuri
Procesul de vot pentru alegerile europarlamentare s-a încheiat aseară la ora 21:00, fără ca Biroul Electoral Central (BEC) să constate incidente majore în procesul electoral. Anterior, Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a anunţat că până aseară, la ora 18:00, au fost înregistrate 130 de evenimente, efectuându-se cercetări în 63 de cazuri, cele mai multe de mită electorală, vot dublu sau continuarea campaniei electorale. Conform datelor raportate la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), au fost verificate 4.500 de mijloace de transport, pentru prevenirea şi sancţionarea turismului electoral, şi au fost legitimate peste 9.000 de persoane. Ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, declara după prânz că există încercări de fraudare a alegerilor şi că s-au dat bani şi alimente pentru alegători, până atunci fiind întocmite 35 de dosare penale, atenţionându-i pe cei care comit astfel de fapte "să îşi bage minţile în cap". "Din păcate, au existat încercări de fraudare a alegerilor europarlamentare", a spus Nica. Ministrul Internelor i-a atenţionat pe cei care comit astfel de fapte "să îşi bage minţile în cap" şi a anunţat măsuri dure.

Numerologia şi Vadim

Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a spus că este ziua revanşei PRM. "Eu cred în numerologie. Azi e 7 iunie, locul 7 pe buletinul electoral, avem 7,2 procente, deşi sunt convins că scorul este mai mare", a spus liderul PRM, acuzând fraude electorale. Liderul PRM i-a asigurat pe români că atât el, cât şi Gigi Becali "şi poate şi un al treilea candidat" al PRM se vor "bate" în Europa pentru interesele României. La rândul său, George Becali, câştigător şi el al unui mandat de europarlamentar, le-a mulţuimit celor care i-au acordat sprijinul în alegerile de ieri şi a promis tuturor românilor că împreună cu Vadim Tudor nu îi va dezamăgi.

Emil Boc a tras spuza pe turta PD-L


În curtea sediului PD-L din Modrogan, Emil Boc & company au aşteptat aseară relaxaţi estimările exit-poll-urilor de la orele 21:00.
Cu ochii ţintă pe cele două plasme pe care rulau rezultatele prezentate de Insomar, Boc a stat cuminte, mototolind numai uşor un colţ al hârtiei cu notiţe, chiar şi atunci când televiziunile i-au dat întâietate la transmisiunea în direct liderului PSD, Mircea Geoană. Numai Vasile Blaga comentează uşor ironic discursul venit din Kiseleff: "Nu e glasul tău, Mircea". Şi tot Blaga este cel care cu un "hopa" prelungit marchează acuzaţiile de fraudare a alegerilor de către PD-L, aruncate de vocea PSD-ului. Liniştea din curtea PD-L-ului este întreruptă brusc de salutul răcnit în microfon de către Emil Boc. Era prea mult, n-a mai putut suporta atunci când Mircea Geoană acuzase comportamentul iresponsabil al preşedintelui, care îşi folosise fiica drept instrument electoral. După debutul intempestiv, Boc a mulţumit tuturor pentru votul primit şi şi-a afirmat credinţa că rezultatele numărătorii paralele vor confirma faptul că de fapt PD-L a câştigat scrutinul. Şi, ca explicaţie a acestei idei, a amintit că la uninominal exit-poll-urile dădeau PSD în frunte, cu aproape 5 procente, iar numărătoarea voturilor a inversat situaţia. "Alegerile au confirmat că PD-L îi reprezintă cel mai bine pe români în Europa, (...) că românii au încredere în partidul cel mai responsabil", a interpretat Boc rezultatele exit-poll-urilor.

Liderul PD-L nu a uitat-o în discursul său pe Elena Băsescu, căreia i-a transmis felicitări pentru rezultatul obţinut. "Salut victoria şi reuşita unui tânăr politician, Elena Băsescu, care azi a confirmat că este un politician european de care România are nevoie, câştigând votul de încredere al românilor", a spus Boc. "Şi te aşteptăm acolo unde îţi este locul, în PD-L", a lansat liderul PD-L mesajul porţilor deschise.

Către finalul discursului lui Boc echipei pedeliste aranjate pe scări i s-a alăturat, venită direct de la Paris, şi Elena Udrea. (Aniela Nine)

Liberalii dau vina pe fraude
În rândurile liberalilor, dezamăgirea faţă de rezultatul estimat de exit-poll-uri a fost evidentă. Chiar şi discursul preşedintelui PNL, Crin Antonescu, a fost cel al unui învins. Liderul liberal le-a mulţumit celor care "au votat o singură dată şi neplătiţi" şi a adus aminte că PNL a avertizat permanent asupra fraudelor "pe care le-au pregătit PSD şi PD-L". "Azi, realitatea electorală a arătat că România e o ţară părăsită, pradă hoţilor", a declarat Antonescu, regretând că PNL nu a reuşit să aducă la vot "majoritatea tăcută". "Încă o dată s-a arătat că o majoritate tăcută, despre care vorbeam, a rămas tăcută, a rămas majoritate, fără ca această majoritate să-şi spună cuvântul. România va rămâne în continuare pradă celor care falsifică voinţa populară prin autocare pline de alegători, celor care mituiesc, celor care fură. (...) Este, din punctul meu de vedere, o nemulţumire şi un rezultat slab, nu în cifre, despre care vom discuta la finalul numărătorii, ci în aceea că nici eu, nici PNL nu am reuşit de astă dată să convigem această majoritate tăcută, dezgustată, lipsită de speranţă să vină la vot", a susţinut Crin Antonescu. Potrivit liderului PNL, "ceea ce s-a întâmplat la aceste alegeri nu s-a întâmplat doar pentru că două partide care vin din PCR şi din FSN ne-au arătat încă o dată că pot duce la perfecţiune mijloacele de furt electoral, s-au petrecut şi datorită unor complicităţi care sunt inclusiv din afara clasei politice şi care, atât timp cât vor funcţiona, vom rămâne în starea în care ne aflăm astăzi". (Monica Iordache Apostol)


×