x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD reclama Guvernul la UE

PSD reclama Guvernul la UE

04 Mai 2005   •   00:00

PSD a decis sa sesizeze UE si mai multe institutii internationale cu privire la intentia ministerului de resort de a modifica legislatia din domeniul justitiei, adoptata de fostul Guvern.



  • de LAVINIA DIMANCEA

  • CRITICI. Cristian Diaconescu nu este de acord cu propunerile legislative ale ministerului Justitiei
    Reprezentantii PSD au motivat aceasta decizie prin faptul ca modificarile legislative propuse instituie controlul politic asupra Justitiei si transformarea unui sistem democratic in unul autoritar. Senatorul Cristian Diaconescu, fost ministru al Justitiei, a declarat ieri ca scopul legislatiei in vigoare a fost de a crea o institutie care sa reprezinte puterea judecatoreasca, alta decat cea politica - Consiliul Superior al Magistraturii, precum si de a limita capacitatea politicului de a se interfera cu actul de justitie. In opinia sa, aceste obiective sunt "afectate grav" prin propunerile legislative initiate de Ministerul Justitiei.

    EXPERTIZA. Deputatul PSD Adrian Severin a declarat, la randul lui, ca "ne aflam in fata unei incercari clare de a schimba regimul politic din Romania intr-un sistem autoritar". Severin a explicat ca fostul Executiv a negociat actuala legislatie din Justitie cu Uniunea Europeana, Consiliul Europei si "partenerii americani". El a aratat ca aceste organisme nu cer "schimbarea legislatiei, ci aplicarea ei", iar schimbarea acesteia ar insemna incalcarea celor convenite cu UE. Invocand "apararea Constitutiei Romaniei si a angajamentelor cu UE", Severin a anuntat ca PSD a inceput sa sesizeze mai multe organisme internationale pentru a cere o expertiza pe proiectele de legi initiate de Ministerul Justitiei. Potrivit lui Severin, PSD a contactat deja Consiliul Europei, Comisia de la Venetia si Departamentul pentru Afaceri Juridice al Consiliului Europei, urmand sa faca acelasi demers si la Uniunea Europeana. Vor fi de asemenea purtate discutii in acest sens cu raportorul Parlamentului European pentru Romania, Pierre Moscovici, comisarul pentru Extindere, Oli Rhen, si comisarul european pentru Justitie si Afaceri Interne, Franco Fratini.

    ×
    Subiecte în articol: politic