x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD, replică pentru Iohannis: Președintele nu a fost ales să acopere hoțiile Guvernului său

PSD, replică pentru Iohannis: Președintele nu a fost ales să acopere hoțiile Guvernului său

16 Apr 2020   •   17:00
PSD, replică pentru Iohannis: Președintele nu a fost ales să acopere hoțiile Guvernului său

Partidul Social Democrat a transmis, joi, un comunicat de presă, în care califică drept „incalificabile” acuzațiile lansate de președintele Klaus Iohannis cu privire la majoritatea parlamentară care a aprobat prelungirea stării de urgență, spunând că șeful statului „acoperă hoțiile Guvernului său”.

„Toate partidele politice, cu excepția PNL, au criticat Guvernul pentru modul haotic în care a gestionat criza generată de pandemia de coronavirus. Președintele este supărat că Parlamentul dorește ordine în toate aceste ordonanțe militare, emise la miez de noapte și care se bat cap în cap. Președintele este supărat că Parlamentul, la fel ca toți cetățenii acestei țări, dorește transparența comunicărilor privind situația exactă și în timp real a evoluției COVID-19 pe teritoriul țării. De ce? Nu este normal ca toți românii să știe aceste lucruri? Președintele nu a explicat de ce este supărat că Parlamentul a obligat Guvernul să prezinte informații cu privire la achizițiile de materiale sanitare care se fac în această perioadă. Este ceva de ascuns în legătură cu aceste achiziții? Este ceva ce președintele Iohannis nu dorește să se afle despre achizițiile făcute de Guvern?”, arată PSD în comunicatul de presă transmis joi.

PSD atrage atenția președintelui Klaus Iohannis să nu confunde „responsabilizarea”, cu „împovărarea”.

„A cere Guvernului să fie transparent, să informeze corect populația și să fie atent cu banul public nu înseamnă „împovărare”, ci „responsabilizare” față de cetățenii români. Doar în dictatură, transparența și informarea cetățenilor cu privire la cheltuielile publice reprezintă o „împovărare” pentru decidenți!”, conchide sursa citată.

Președintele Klaus Iohannis a spus, joi, referitor la faptul că parlamentarii au votat prelungirea stării de urgență, cu impunerea unor condiții Guvernului, că „o majoritate fără nicio legitimitate votează populist măsuri care nu au nicio susținere”, făcând aluzie la PSD, UDMR, ALDE și Pro România.

„Trăim o perioadă dificilă care va marca la scară istorică nu doar România, dar și celelalte state. Această etapă critică ne-a pus în fața oglinzii decenii de guvernare a României. Astăzi vedem clar efectele dezastruoase a modului toxic de a gândi care ne-a ținut în loc zeci de ani. Schimbarea va fi imposbilă în cazul acelor politicieni care se gândesc doar la beneficiile lor electorale. Fac propuneri greșite și împovărează o țară. Nu putem periclita viitorul României doar pentru că o majoritate fără nicio legitimitate votează populist măsuri care nu au nicio susținere”, a spua, joi, Klaus Iohannis, într-o declarație de presă.

Prin discursul său, președintele a criticat PSD, UDMR, ALDE și Pro România, după ce parlamentarii au încuviințat, joi, în ședință online, cu majoritate de voturi, solicitarea lui Klaus Iohannis de prelungire a stării de urgenţă pe teritoriul României cu încă 30 de zile, dar au fost impuse Guvernului o serie de condiții.

Parlamentarii au aprobat decretul privind prelungirea stării de urgenţă, însă nu au renunţat la condiţiile impuse de PSD. Astfel, Guvernul va trebui să prezinte un raport săptămânal cu activităţile luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus, iar la 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă Curtea de Conturi va verifica modul în care au fost făcute achiziţiile publice.

Din totalul celor 439 de parlamentari care şi-au exprimat votul, 404 au votat decretul, în timp ce 29 au votat împotrivă, iar cinci s-au abţinut. Alde şi Pro România au fost singurele partide care nu au susţinut aprobarea prelungirii stării de urgenţă.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: psd klaus iohannis