x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD restructurat, Guvernul remaniat

PSD restructurat, Guvernul remaniat

12 Iul 2004   •   00:00

PSD are o noua conducere. Delegatia Permanenta a partidului a decis sa-si suspende activitatea, locul ei fiind luat de un Birou Coordonator. Doar sapte lideri din conducerea PSD au ramas pe pozitii. In paralel, va avea loc si o remaniere guvernamentala cu cinci noi ministri.

PSD are o noua conducere. Delegatia Permanenta a partidului a decis sa-si suspende activitatea, locul ei fiind luat de un Birou Coordonator. Practic, doar sapte lideri din conducerea PSD au ramas pe pozitii. Printre nou-venitii in fruntea PSD se numara actuali ministri, care vor parasi locurile din Guvern pentru a se dedica partidului. Astfel ca, in paralel cu restructurarea partidului, va avea loc si o remaniere guvernamentala.
SILVIU SERGIU

"Decizia luata astazi reprezinta aproape un cutremur in PSD". Astfel a caracterizat presedintele PSD, Adrian Nastase, decizia Delegatiei Permanente a PSD de a-si suspenda activitatea, in paralel cu crearea unui Birou Coordonator care va asigura conducerea executiva a partidului pana la Congresul din luna august. Cutremurul de la sfarsitul saptamanii trecute a zgaltait serios conducerea PSD. Dintre liderii partidului, doar sase au reusit sa ramana in picioare: Adrian Nastase (presedinte), Octav Cozmanca (presedinte executiv), Nicolae Vacaroiu (presedintele Senatului), Valer Dorneanu (presedintele Camerei Deputatilor), Ioan Rus, Ilie Sarbu si Ion Sasu.

INLOCUITORI. Suspendarea Delegatiei Permanente a PSD echivaleaza cu tragerea pe linie moarta a unor "grei" ai partidului, printre care i-am putea enumera pe Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu sau Ioan Mircea Pascu. Locul lor a fost luat de membri PSD care se afla pentru prima oara in postura de a conduce partidul din care fac parte. Nou-venitii sunt: Titus Corlatean (purtator de cuvant), Cristian Diaconescu (ministru al Justitiei si reprezentant al Guvernului), Zamfir Dumitrescu (presedintele Uniunii Artistilor Plastici), Ion Sasu, Marian Sarbu, precum si reprezentanti ai unor organizatii judetene Gheorghe Nechita - Iasi, Dan Nica - Galati, Gabriel Oprea - Ilfov, Rovana Plumb - Bucuresti, Ioan Rus - Cluj, Ilie Sarbu - Timis, Ion Stan - Dambovita. Acestia vor face parte din Biroul Coordonator care va trebui sa organizeze Congresul partidului din luna august, sa pregateasca modificarile la statutul partidului, sa definitiveze strategia pentru alegeri si sa stabileasca modul in care se vor desfasura alegerile preliminarii pentru alcatuirea listelor pentru alegerile parlamentare. Desi mandatul acestui for de conducere expira la Congres, mai mult ca sigur ca dintre acestia se vor alege viitorii vicepresedinti ai PSD. De altfel, Nastase a precizat ca "multi care sunt in aceasta formula vor fi pilonul" viitoarei conduceri. Presedintele PSD a motivat prezenta primarului Iasiului Gheorghe Nechita si a lui Ioan Rus, in Biroul de Coordonare, prin faptul ca cei doi reprezinta in partid Moldova, respectiv, Transilvania. "Este important ca oamenii care au castigat in campania pentru alegerile locale sa participe la structura de pregatire a campaniei pentru alegerile generale din noiembrie", a spus Nastase.

CONSULTARI. Presedintele PSD, Adrian Nastase, a recunoscut ca, in stabilirea noii structuri de conducere, un cuvant greu de spus l-a avut si discutia cu presedintele Ion Iliescu. Intrebat ce se va intampla fostii vicepresedinti ai partidului Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea, Serban Mihailescu, liderul PSD a precizat ca ei raman membri ai Biroului Executiv Central si vor continua sa sprijine activitatea partidului. De altfel, Nastase considera ca oricare dintre ei se poate inscrie in competitia pentru ocuparea unor functii in conducerea partidului, a carei configuratie va fi stabilita la Congresul din august. Pe de alta parte, Nastase considera ca Victor Ponta, care spera sa plece din Guvern si sa faca parte din conducerea PSD, "este foarte important in activitatea de finalizare a negocierilor de integrare si ar fi fost o greseala sa-si petreaca toata ziua la partid".

LIDERI TERITORIALI. Delegatia Permanenta a PSD a mai decis numirea a 11 presedinti interimari de organizatii judetene ale partidului, printre care se numara ministrii Ioan Talpes, la Caras Severin, Mihai Tanasescu la Hunedoara, Marian Saniuta la Prahova si Ilie Sarbu, la Timis. Ceilalti lideri interimari de filiale sunt: Dumitru Bontas (Bacau), Ioan Vargau (Tulcea), Dimitrie Musca (Arad), Constantin Tudor (Calarasi), Ion Munteanu (Neamt), Ilie Lascu (Braila), Nicolae Badalau (Giurgiu). Nu in ultimul rand, responsabil al Biroului Coordonator al PSD Bucuresti va fi Mircea Ursache, in prezent presedinte al AVAS.

TENSIUNI. Dupa ce a precizat ca in relatia sa cu Ion Iliescu au existat in ultima vreme doar diferente de opinie, liderul PSD Adrian Nastase a recunoscut ca, de fapt, a fost vorba de "o anumita tensiune" intre el si seful statului. "Nu voi intra in detalii. Nu am dorit sa maschez anumite lucru. A fost o anumita tensiune, diferenta de abordare, important este ca am tratat cu intelegere aceste probleme si am reusit sa le solutionam", a spus Nastase. El a precizat insa ca seful statului va avea consultari cu toate partidele, iar, in acest context, va participa si PSD "in mod firesc". Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Corina Cretu, a precizat insa ca saptamana aceasta seful statului se va intalni doar cu liderii PNL, PD, PRM, PUR, UDMR si cu grupul minoritatilor nationale. Temele de dezbatere propuse de presedintele Iliescu vizeaza continuitatea in activitatea administratiei locale si actele normative prioritare pentru finalizarea negocierilor cu UE.

NOU VENITI IN CONDUCEREA PSD
Nou-venit in conducerea partidului de guvernamant, Cristian Diaconescu isi va pastra si functia de ministru al Justitiei, el urmand sa fie reprezentantul Guvernului in Biroul de Coordonare al PSD. In ceea ce-i priveste pe ministrii Dan Nica, Gabriel Oprea, Marian Sarbu si pe presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), Rovana Plumb, liderul PSD Adrian Nastase s-a declarat foarte multumit de prestatia lor la nivelul Guvernului, dar a precizat ca acestia va trebui pe viitor sa se dedice full-time activitatii de partid, pentru ca au dovedit experienta politica. O numire surprinzatoare in fruntea formatiunii de guvernamant este cea a lui Zamfir Dumitrescu, presedintele Uniunii Artistilor Plastici din Romania, care are o vechime de doar cateva luni in partid.

NOU VENITI IN EXECUTIV
Schimbarile din Guvern vor aduce in prim plan cinci nume noi. Secretarul de stat Petre Daea va prelua functia de ministru al Agriculturii. La Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor si la Ministerul Administratiei si Internelor au fost promovati in fotoliile de ministri doi secretari de stat. Este vorba de Adriana Ticau, cea care il va inlocui pe Dan Nica, si Gheorghe Emacu, care va prelua functia de ministru delegat pentru administratie publica de la Gabriel Oprea. Emacu este un apropiat al lui Oprea, fiind secretarul Prefecturii pe vremea cand acesta ocupa functia de prefect. Numirea lui Bogdan Niculescu Duvaz in pozitia de ministru delegat pentru relatia cu sindicatele seamana cu un premiu pentru retragerea sa din cursa pentru Primaria Capitalei. Noul ministru al Muncii si Solidaritatii Sociale, Dan Mircea Popescu, a mai detinut acest post in Guvernul Vacaroiu.

Cinci ministri au fost schimbati din functii

Cei patru ministri care vor face parte din Biroul de Coordonare al PSD- Dan Nica (Comunicatii si Tehnologia Informatiilor), Gabriel Oprea( Administratie), Ilie Sarbu (Agricultura) si Marian Sarbu (Relatia cu sindicatele) - isi vor da demisiile din functiile detinute in Guvern. Rovana Plumb va renunta si ea la sefia Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului.

SUCCESORI. Noii ministri vor fi secretarul de stat Petre Daea (Agricultura), secretarul de stat Adriana Ticau (Comunicatii si Tehnologia Informatiilor), Gheorghe Emacu (Administratie) si Bogdan Niculescu-Duvaz (Relatia cu partenerii sociali). Un alt ministru schimbat din functie este Elena Dumitru (Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale). Fotoliul de ministru va fi preluat de senatorul Dan Mircea Popescu, care a mai detinut acest post in Guvernul Vacaroiu. Elena Dumitru va fi consilier de stat la Guvern.

ANUNT. Potrivit premierului Nastase, remanierea va avea loc la jumatatea acestei saptamani, cand vor fi anuntate schimbari la nivelul secretarilor de stat si prefecturilor. In avanpremiera, Nastase a anuntat numirea lui Alexandru Popa, cel mai tanar consilier al sau, in functia de presedinte al Agentiei Romane pentru Investitii Straine. Functia a ramas vacanta dupa plecarea lui Marian Saniuta pe postul de ministru al Administratiei si Internelor.

NASTASE DISPUS SA CANDIDEZE LA PRESEDINTIE
Presedintele PSD, Adrian Nastase, a anuntat ca va accepta sa fie desemnat drept candidatul partidului la Presedintie, cu prilejul Congresului din luna august, "daca aceasta reprezinta cea mai buna solutie pentru partid si pentru tara". "Nu este vorba din partea mea de un act de ezitare in a candida la Presedintie daca este in folosul partidului si daca va insemna un element important pentru tara noastra. Vreau sa vedem in interiorul partidului care este cea mai buna formula. Daca aceasta este cea mai buna formula, eu o sa accept", a precizat Nastase. In opinia sa, desemnarea candidatului la alegerile prezidentiale, din randul actualilor membri ai PSD, este efectuarea unui sondaj de opinie. "Nu ma intereseaza cum stau Lia Roberts, Theodor Stolojan in sondaje, ci din punctul de vedere al partidului care ar fi cea mai buna solutie. Nu am nici o ezitare daca as fi cea mai buna candidatura", a adaugat Nastase. El considera ca este important ca in PSD sa fie acceptata ideea ca "nu exista un candidat automat", precizand ca partidul sau a gresit la alegerile locale pentru ca a mers pe "formule automate" si a crezut ca va castiga.

ILIESCU, IN EXPECTATIVA
Presedintele Ion Iliescu a declarat, sambata seara, ca il asteapta pe premierul Adrian Nastase sa vina cu propunerile de remaniere "cand o sa fie pregatit" si a refuzat sa comenteze inlocuirea din functie a unor ministri, anuntata de primul-ministru pentru saptamana viitoare. Seful statului sustine ca nu este programata o anumita data pentru intalnirea cu Nastase, in cadrul careia sa se discute pe tema remanierii si noilor ministri, desi premierul a anuntat ca schimbarea Cabinetului se va face pana la jumatatea acestei saptamani. Presedintele Iliescu a precizat, pe de alta parte, ca nu a solicitat liderilor PSD sa opereze anumite schimbari in componenta Guvernului. "Eu nu am cerut nimic. Le-am sugerat sa se gandeasca. Este gandirea proprie a partidului de guvernamant. N-am vazut inca decizia luata de Delegatia Permanenta", a afirmat presedintele Iliescu. (Camelia Ionescu)

Lideri pusi pe liber la partid

  • 1. Dan Matei Agathon - secretar general
  • 2. Mircea Geoana - vicepresedinte
  • 3. Georgiu Gingaras - vicepresedinte
  • 4. Viorel Hrebenciuc - vicepresedinte
  • 5. Serban Mihailescu - vicepresedinte
  • 6. Miron Mitrea - vicepresedinte
  • 7. Sorin Oprescu - vicepresedinte
  • 8. Ioan Mircea Pascu - vicepresedinte
  • 9. Victor Ponta - vicepresedinte
  • 10. Dan Ioan Popescu - vicepresedinte
  • 11. Hildegard Puwak - vicepresedinte
  • 12. Ion Solcanu - vicepresedinte
  • 13. Mihai Tanasescu - vicepresedinte
  • 14. Doru Ioan Taracila - vicepresedinte

    REACTIILE PARTIDELOR POLITICE
    Deciziile luate la varful conducerii PSD au fost ieri comentate de catre partidele politice. Astfel, PNL considera ca remanierea anuntata de primul-ministru reprezinta exclusiv un demers care face parte din strategia pentru alegerile generale din toamna acestui an. Liberalii apreciaza ca "premierul a scos din dispozitivul guvernamental unii dintre cei mai eficienti ministri", pentru "a-i angrena in activitati de partid".

    PUR este de parere ca anuntata remaniere a Guvernului nu aduce nimic nou pentru romani si pare a fi "o simpla cosmetizare". "Partidul Umanist stie ca Romania are probleme majore de coruptie, in justitie, invatamant, sanatate, ordine publica, cu saracia si scaderea nivelului de trai. De aceea, PUR considera ca remanierea guvernului ar fi trebuit sa tina cont de aceste probleme ale romanilor si nu de problemele interne ale PSD", se arata intr-un comunicat de presa. La randul sau, PRM a cerut convocarea de urgenta a Parlamentului intr-o sesiune extraordinara pentru a dezbate "criza politica fara precedent" pe care o traverseaza tara in aceasta vara, apreciind ca Nastase dezechilibreaza activitatea Guvernului si a Parlamentului pentru a salva PSD de la dezastru. (Carmen Vintila)
  • ×