x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD solicită ca pensiile militarilor să redevină ocupaţionale

PSD solicită ca pensiile militarilor să redevină ocupaţionale

20 Ian 2011   •   13:05

Purtătorul de cuvânt al Departamentelor PSD, Olguţa Vasilescu, şi fostul şef al Statului Major General al Armatei, general (r) Mihail Popescu, au solicitat, joi, Guvernului, reîncadrarea militarilor în sistemul de pensii ocupaţionale.

Vasilescu a afirmat, într-o conferinţă de presă, că Guvernul ar trebui să revină asupra legii pensiilor şi să aplice prevederile din Legea 164/2001, prin care pensiile militare erau tratate ca pensii ocupaţionale speciale.

Senatorul PSD a precizat că sistemul de pensii ocupaţionale pentru militari a fost o condiţie pentru aderarea României la NATO şi, ca atare, ea trebuie în continuare satisfacută.

Vasilescu a solicitat Guvernului să prelungească termenul de recalculare a pensiilor militare şi, pentru perioadele în care nu se regăsesc în arhive soldele respective, să se calculeze pe baza unei valori medii a soldei pentru funcţia şi gradul respective.

Senatorul PSD l-a acuzat pe ministrul Apărării, Gabriel Oprea, că "a jurat" de la tribuna Senatului că pensiile militarilor nu vor scădea, în timp ce parlamentarii UNPR au votat legea pensiilor iniţiată de Guvern.

"Domnul Oprea a rostit atunci şi un jurământ militar, doamnele mai sensibile îşi scoseseră şi batistele, dar ce folos, că până la urmă colegii din partidul lui au votat legea alături de PDL. Dacă domnul Oprea acuză opoziţia că îşi împarte blana ursului din pădure, ar trebui să îi reamintim că ursul a fost împuşcat deja, carnea a fost tranşată de politicienii din PDL, iar blana a ajuns la doamna Udrea, care, ca întotdeauna, primeşte partea cea mai mare", a declarat Vasilescu, potrivit Mediafax.

La rândul său, generalul Mihail Popescu l-a acuzat pe ministrul Oprea că a minţit militarii şi a invocat decizia 120/2007 a Curţii Constituţionale, care prevede că, dacă în urma recalculării unei pensii rezultă un cuantum mai mic, atunci se plăteşte nivelul anterior recalculării, fără a se aduce atingere drepturilor deja câştigate.

"Îi compătimesc pe oamenii din Armată că au ajuns să fie conduşi de un asemenea ministru (...) care este mai mult decât servil", a spus fostul şef al SMG al Armatei.

Popescu a făcut apel la preşedintele Traian Băsescu, în calitate de comandant suprem al Armatei, să dea "ordin" ca pensiile militarilor să nu scadă în urma recalculării.

"L-aş ruga pe domnul preşedinte să asculte sfatul unui soldat bătrân: pentru pensiile în plată care în urma recalculării ar urma să fie diminuate, să se plătească la cuantumul actual, dinaintea recalculării, să se continue recalcularea, iar dacă se obţine o pensie mai mare, să se plătească la noul cuantum. Îl rog pe domnul comandant suprem să dea acest ordin Armatei", a declarat Popescu.

×