x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD sparge gheaţa la Cotroceni

PSD sparge gheaţa la Cotroceni

de Adriana Duţulescu    |    13 Dec 2010   •   17:54
PSD sparge gheaţa la Cotroceni
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

142353-mr-mmr5799.jpgRunda de luni a nenumăratelor consultări convocate la Cotroceni de Traian Băsescu a fost marcată de o premieră în ultimul an – reîntoarcerea PSD la discuţii cu şeful statului. PSD a anunţat că va participa prin liderii săi la consultările de la Preşedinţie, PNL şi PC neonorând invitaţia. Social-democraţii nu au mai fost la consultările de la Cotroceni din martie anul acesta, când tema discuţiilor a fost revizuirea Constituţiei.

Victor Ponta i-a spus lui Băsescu, la începutul întâlnirii, că, dacă doreşte să discute despre spaţiul Schengen, “nu are nici o problemă cu Opoziţia”, iar în ceea ce priveşte deblocarea Parlamentului, PSD este dispus să caute soluţii. Băsescu s-a arătat dispus să abordeze subiectele propuse de social-democraţi, înainte de a pofti presa să părăsească sala.

La întâlnirea cu partidele din arcul guvernamental, care a precedat discuţiile cu liderii PSD, Băsescu s-a arătat mai relaxat, chestionându-l râzând pe liderul UDMR, Marko Bela, în legătură cu anunţul acestuia că nu va mai candida pentru un nou mandat la şefia Uniunii, spunând că ei sunt “de o seamă” şi l-a întrebat ce ar putea înţelege el în legătură cu această retragere. “Domnule preşedinte Marko Bela, ce înţeleg că vreţi să faceţi?”, a spus Băsescu, râzând, în debutul consultărilor cu liderii arcului guvernamental de la Cotroceni. “Poftiţi? Să mai impun o schimbare în UDMR”, i-a răspuns Marko. “Suntem de o seamă, domnule preşedinte. Ce să înţeleg eu din faptul că dvs...”, i-a mai spus Băsescu. Marko l-a asigurat pe şeful statului că nu intenţionează să se retragă din viaţa politică. “Ce-i drept, eu nu am încă 18 ani (la conducere  ­- n.r.)”, a continuat Băsescu, Marko afirmând că retragerea sa nu este “un mesaj către propria generaţie”.

Traian Băsescu a anunţat în contextul subiectului Schengen, abordat la consultările de la Cotroceni, că se prefigurează un eşec, “cel puţin parţial”, în privinţa raportului pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare, indicând drept responsabil CSM-ul. “În acelaşi timp însă se prefigurează un eşec, cel puţin parţial, în ceea ce priveşte raportul pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare la care foarte multe ţări ţin. Ştiţi că am cerut, ca urmare a insatisfacţiei pentru raportul din vară, am cerut o reevaluare, din păcate în zona CSM-ului se cantonează deja aprecieri negative, ceea ce nu e de natură să ajute România să şteargă impresia că lucrurile merg într-o direcţie bună în ceea ce priveşte MCV, cu impactul de rigoare chiar cu admiterea noastră în Schengen. În ceea ce priveşte structura, alegerile de la CSM, deja un judecător a fost invalidat de Tribunalul Bucureşti, iar mâine se pune problema validării în Senat şi vom discuta şi acest subiect”, a spus Băsescu. Acesta a declarat că, în condiţiile în care CSM îşi încheie mandatul pe 12 ianuarie, ar putea fi avută în vedere emiterea unei legi “în regim de urgenţă”, cu caracter preventiv, pentru prelungirea actualului mandat, astfel încât justiţia să nu rămână fără conducere.

“Cel mai delicat aspect poate decurge din faptul că pe 12 ianuarie îşi încheie mandatul actualul CSM, iar în cazul în care nu am avea o lege prin care să prelungim, dacă este nevoie, mandatul acestui CSM până la clarificările necesare în justiţie, rămânem într-un vid. Justiţia nu mai este condusă şi aici nu ştiu, o să discutăm la partea legislativă, dacă avem o formulă cu o lege în regim de urgenţă, cu un singur articol, în care preventiv să extindem mandatul actualului CSM. E mai complicat”, a spus Băsescu.

El a atras atenţia şi asupra necesităţii stabilirii unui calendar pentru tranşarea pozitivă a unor solicitări ale justiţiei în privinţa a doi membri PDL, referindu-se, fără să numească, la deputaţii Dan Păsat şi Monica Iacob  Ridzi. Premierul Emil Boc a spus că subiectele ţin de ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, precizând că în conducerea PDL s-a decis clar susţinerea acestui demers.

Proiect comun PSD-PNL-PC

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat ieri, la finalul întâlnirii cu liderii PNL şi PC, că cele trei formaţiuni de opoziţie vor finaliza un protocol de colaborare parlamentară, care se va referi inclusiv la o viziune comună asupra legilor electorale. “Am stabilit că la următoarea întâlnire, poate chiar în cursul acestei săptămâni, vom discuta cu textele pe masă un protocol de colaborare parlamentară, un proiect pentru legea electorală privind atât alegerile locale, cât şi cele generale şi cele europarlamentare, un proiect comun PSD-PNL-PC şi o strategie de colaborare la nivel local prin care opoziţia la nivel naţional să fie unită şi la nivel local, abuzurile şi încălcările de lege din partea lui Traian Băsescu, PDL, Emil Boc sunt aceleaşi la toate nivelurile şi trebuie sancţionate în mod unitar”, a spus preşedintele PSD.
×