Liderii PSD-ALDE au făcut scut în jurul vicepremierului Sevil Shhaideh şi al ministrului Rovana Plumb, vizate de DNA în afacerea “Lacul Belina pentru Tel Drum”. Partidul a decis să contraatace ofensiva DNA prin susţinerea necondiţionată a celor două “doamne de fier” din Kiseleff. Plumb şi Shhaideh se consideră nevinovate şi spun că nu vor demisiona din Guvern întrucât au respectat legea.
Ianuarie 2011, Piteşti. Zeci de lideri PSD şi sute de activişti de partid fac zid în jurul baronului Constantin Nicolescu, şeful CJ Argeş, arestat preventiv pentru fapte de corupţie. Demonstraţia de forţă şi unitate are loc pe scările sediului PSD din oraşul lui Dobrin, iar în avangarda mitingului de susţinere stau „greii” partidului, în frunte cu Adrian Năstase, Victor Ponta, Marian Vanghelie, Viorel Hrebenciuc sau Adrian Severin. Desantul pesediştilor n-a mai contat în februarie 2015, când Constantin Nicolescu a fost condamnat definitiv la 7 ani şi 8 luni de închisoare pentru fraudă cu fonduri europene şi încarcerat la Penitenciarul Colibaşi. Baronul PSD a ieşit din închisoare în luna mai, anul acesta, după ce a efectuat o treime din pedeapsă (are peste 60 de ani).
Anii trec, idealurile rămân...
Septembrie 2017, Bucureşti. Devoraţi în conflicte interne sau răpuşi de propriile dosare de corupţie, Năstase, Ponta, Vanghelie, Hrebenciuc şi Severin sunt “istorie” în PSD, însă partidul şi-a conservat în timp tradiţia şi obiceiurile. Social-democraţii fideli regimului Dragnea se adună, rând pe rând, într-o şedinţă a Biroului Politic în care partidul se strânge ca un arici în jurul miniştrilor Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, “agăţate” de DNA în afacerea Belina-Tel Drum. “Partidul este foarte unit în acest moment. PSD, atunci când e greu, se face arc în jurul conducerii partidului”, susţine vicepreşedintele PSD Paul Stănescu, baron de Olt şi unul dintre “locotenenţii” fideli lui Liviu Dragnea. Iar vorbele lui Stănescu se adeveresc. În spatele uşilor închise, pesediştii le cer “doamnelor de fier” să nu demisioneze din Guvern şi le asigură de sprijinul lor necondiţionat. La final, Plumb şi Shhaideh coboară împreună scările interioare din Kiseleff şi îşi pledează nevinovăţia în regim de breaking-news. “Sub nicio formă nu demisionez”, susţine Shhaideh, fina spirituală a liderului PSD şi omul din pixul căruia izvorăsc milioanele de euro pentru baronii roşii din teritoriu. "Nu sunt vinovată, întotdeauna am respectat legea şi întotdeauna o voi respecta. În ceea ce priveşte demisia, nu consider că trebuie să demisionez, atât timp cât întotdeauna m-am gândit la România”, plusează şi Rovana Plumb. Surse din PSD susţin că Sevil şi Rovana au vrut să demisioneze imediat după chemarea la DNA, însă Liviu Dragnea şi alţi lideri ai partidului le-au făcut să se răzgândească şi să nu dea niciun pas înapoi în războiul cu procurorii. La „celula de criză” din PSD a participat şi liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care a constatat că “există o solidaritate fără fisură” în rândul pesediştilor faţă de Shhaideh şi Plumb. “Fără niciun fel de excepţie, toţi colegii din BPN şi Călin Popescu-Tăriceanu le-au cerut ferm să nu demisioneze. Este vorba de un transfer al unui imobil (Lacul Belina şi braţul Pavel – n.r.) din domeniul public al statului la un domeniul public al unei autorităţi locale, aşa cum sunt sute de exemple în România şi vor mai fi. S-au transferat sute de terenuri care zăceau şi care au fost preluate de autorităţile locale. Un astfel de precedent este extrem de periculos”, explică Liviu Dragnea la finalul BPN.
Apelează la Valer Dorneanu
Liderii PSD-ALDE iau în calcul sesizarea Curţii Constituţionale şi invocă un presupus conflict juridic de natură constituţională între puterile statului, după declanşarea anchetei DNA în cazul „Belina la Tel Drum”. În coaliţie se discută despre o situaţie aproape similară cu cea de la începutul anului, când DNA a anchetat adoptarea OUG13, iar CCR, sesizată de C.P. Tăriceanu, a decis că procurorii şi-au depăşit competenţele constituţionale, iar parchetul anticorupţie nu poate cerceta oportunitatea şi legalitatea adoptării unui act normativ. În privinţa cererii DNA privind încuviinţarea urmăririi penale a Rovanei Plumb, Liviu Dragnea a declarat public că el va vota împotriva ridicării imunităţii în cazul ministrului delegat pentru Fonduri Europene, care este şi deputat. “Să ţipe toţi, şi ambasadele să ţipe, am dreptul să votez aşa cum cred eu şi-l voi exercita”, a tunat şeful PSD. O opinie diferită a avut liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Ioan Muntean, care a spus că le va recomanda pesediştilor să voteze în favoarea solicitării DNA. Cu toate acestea, pare greu de crezut că parlamentarii PSD vor asculta indicaţiile lui Muntean şi vor sfida semnalul şefului suprem.
Până la urmă, într-un fel sau altul, nu vedeţi că toţi avem dosare penale? Ce facem? Ne dăm demisia toţi? Păi dacă e aşa înseamnă că facem dosare celor puţini care au rămas fără şi plecăm cu toţii, ieşim din ţară, nu? Robert Negoiţă (PSD), primar Sector 3
Citește pe Antena3.roCe locuri poți să vizitezi în Maramureș dacă mergi de Crăciun sau Revelion în 2024. Cele mai frumoase obiective turistice iarna
Ponta a fost audiat în două dosare
Laura Codruţa Kovesi a spus, ieri, că fostul premier Victor Ponta a fost audiat în două dosare, săptămâna trecută, la DNA. Fostul lider PSD a dat declaraţii în dosarul Belina, însă Kovesi nu a precizat natura celui de-al doilea dosar. “Toată problema a venit de la lăcomia bolnavă a unui singur om care nu s-a mulţumit să treacă Lacul Belina la CJ Teleorman pentru a accesa un program european şi a lăsa totul deschis pentru public - ci imediat şi-a trecut ceea ce trebuia să fie pentru toţi oamenii la firma TelDrum şi în folosinţa sa exclusivă şi restrictivă! Nici Ponta, nici Maior, nici Soros nu au luat o uriaşă proprietate a statului să o treacă la firma lor privată pe doi bani”, a acuzat Ponta.
Codrin Ştefănescu s-a dezlănţuit
Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a spus, ieri, că va propune revocarea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, care va avea loc, vineri, la Suceviţa. Ştefănescu s-a arătat nemulţumit de lipsa de reacţie a ministrului faţă de “abuzurile DNA”. “Este prea de tot ce se întâmplă şi avem un ministru care nu intervine cu nimic din punct de vedere legal”, a spus fostul PRM-ist pe scările din Kiseleff. La finalul şedinţei, Liviu Dragnea a spus că nu se pune problema remanierii lui Tudorel Toader, iar Codrin Ştefănescu “s-a mai calmat”. Liderul PSD i-a dat, totuşi, două teme ministrului Justiţiei: să prezinte un calendar de promovare a legilor justiţiei şi să aibă o poziţie publică faţă de “nenumăratele întâmplări din ultima perioadă”, în legătură cu DNA.
Articolul 109 din Constituţie, referitor la răspunderea membrilor Guvernului, prevede că “numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. “Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie”, se arată în alineatul (2).