x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD va contesta rezultatul alegerilor

PSD va contesta rezultatul alegerilor

de Adriana Duţulescu    |    07 Dec 2009   •   00:00

PSD va contesta azi rezultatul alegerilor la Curtea Constituţională şi la BEC şi anunţă că alianţa cu PNL, UDMR şi minorităţile va continua să existe şi fără Klaus Iohannis.



Liderii PSD, împreună cu preşedinţii organizaţiilor judeţene, convocaţi aseară la Kiseleff într-o şedinţă de criză, au decis în unanimitate să conteste la Curtea Constituţională rezultatul alegerilor de duminică, şi, totodată, să declare război total lui Traian Băsescu şi celor de la PD-L. A fost o şedinţă calificată de Adrian Năstase drept "terapie de grup", o încercare de ridicare a moralului social-democraţilor, grav afectat după răsturnarea spectaculoasă a rezultatului care îi făcuse fericiţi duminică seară. Mircea Geoană a anunţat după şedinţa Comitetului Executiv al PSD că "decizia luată astăzi este de a forma o masivă majoritate în Parlament, cu PNL, UDMR şi minorităţile". "Excludem orice formă de colaborare cu PD-L", a spus Mircea Geoană. EL a anunţat că astăzi PSD va depune la Curtea Constituţională contestaţia rezultatului alegerilor şi la Biroul Electoral Central sesizările despre cazurile concrete de fraudă. "În faţa acestei masive fraudări nu putem rămâne impasibili atunci când există indicii atât de numeroase cu privire la votul multiplu, votul pe bani. Niciodată în istoria alegerilor prezidenţiale nu am avut o distanţă atât de mică între cei doi candidaţi. Trebuie odată pentru totdeauna să recunoaştem că cei de la PD-L folosesc mijloace departe de democraţie, folosesc instituţiile de forţă ale statului şi sume imense de bani pentru influenţarea votului. Nu dorim să creăm confuzie şi instabilitate politică în România, ci să luptăm pentru apărarea unui mod democratic de a face politică", a declarat liderul PSD.

ÎNCEPE RĂZBOIUL ÎN TERITORIU
În cadrul şedinţei Comitetului Executiv, liderii partidului nu şi-au ascuns dezamăgirea provocată de răsturnarea de situaţie, liderii din teritoriu ridicând problema represaliilor pe care PD-L le va porni împotriva oamenilor PSD din structurile statului, mai ales parlamentari şi primari, pentru a-i face să treacă în tabăra lui Traian Băsescu. "Au început deja presiuni la nivelul judeţelor, ameninţări la adresa primarilor, vor fi oameni daţi afară de la serviciu, va urma un război împortiva noastră", a declarat pentru Jurnalul Naţional preşedintele PSD Tulcea, Vlad Manăstireanu. Mircea Geoană le-a spus şefilor de organizaţii că este foarte important să fie ridicat moralul activiştilor, pentru ca aceştia să nu dezerteze la PD-L. De asemenea, le-a cerut colegilor săi să comunice la centru toate cazurile de presiune şi şantaj la adresa social-democraţilor, pentru că partidul intenţionează să deschidă acţiuni în instanţă pentru fiecare abuz pe care PD-L îl va săvârşi împotriva membrilor săi.

Şedinţa Comitetului Executiv a fost precedată de o întâlnire în cadru restrâns a liderilor PSD, întâlnire la care au participat şi Ion Iliescu, şi Cozmin Guşă, consilierul lui Mircea Geoană. Era prima întâlnire a liderilor social-democraţi după ce duminică seară sărbătoriseră victoria lui Mircea Geoană în alegeri. La şedinţa de dimineaţă, bucuria de duminică dispăruse, şi social-democraţii căutau soluţii pentru a ieşi din criza generată de sărbătorirea mult prea devreme a victoriei. Ion Iliescu i-a admonestat de altfel pe Mircea Geoană şi pe ceilalţi, spunându-le că "trebuie să aibă grijă să nu se facă de râs, pentru că s-au bucurat prea repede", referindu-se la implicaţiile contestării alegerilor la Curtea Constituţională. Iliescu îi avertizase şi duminică seară să aştepte rezultatele parţiale de la BEC, spunând că, în opinia sa, scorul este mult prea strâns pentru a putea spune cine a câştigat.

×
Subiecte în articol: alegeri 2009