REACŢII ● Politicienii taxează declaraţiile lui Băsescu
"Un animal rănit, care sare şi muşcă pe toată lumea", "penibil",
"ipocrit", "un banal agent electoral al PD-L". Cu astfel de jigniri s-a
ales preşedintele Traian Băsescu după intervenţia de marţi seară de la
Realitatea TV.
REACŢII ● Politicienii taxează declaraţiile lui Băsescu
"Un animal rănit, care sare şi muşcă pe toată lumea", "penibil", "ipocrit", "un banal agent electoral al PD-L". Cu astfel de jigniri s-a ales preşedintele Traian Băsescu după intervenţia de marţi seară de la Realitatea TV.
Afirmaţiile pe care şeful statului, Traian Băsescu, le-a făcut marţi seară la Realitatea TV nu au rămas netaxate de "adrisanţi". "Expresia amestecului grosolan al preşedintelui ţării în procesul electoral", a catalogat fostul preşedinte Ion Iliescu intervenţia televizată a lui Băsescu. Potrivit lui Iliescu, ieşirea lui Băsescu de marţi seară demonstrează "starea de panică" a acestuia. "Pe de o parte, preşedintele ţării s-a prezentat în faţa telespectatorilor ca un banal agent electoral al PD-L, iar pe de altă parte, şi-a permis, din nou, o încălcare flagrantă a locului şi rolului său constituţional", a mai spus Iliescu, arătînd că "patima cu care s-a ambalat Băsescu în pledoariile sale este nedemnă pentru ţinuta unui şef de stat". Totodată, Iliescu l-a acuzat pe Băsescu că a făcut "aprecieri mincinoase" în legătură cu mineriadele. "Este impardonabil pentru Băsescu să redea, fără jenă, unele fabulaţii mincinoase vehiculate după aceea «cum că Iliescu i-ar fi manipulat pe mineri, pentru a-l demite pe Petre Roman» (Băsescu a uitat propriile declaraţii făcute în faţa Comisiei Parlamentare, în care afirma că el, Băsescu, făcuse propunerea de prezentare a demisiei guvernului!)", a susţinut fostul şef al statului. Totodată, Iliescu a spus că Băsescu "a rămas cu o traumă în urma acţiunii de suspendare şi cu o ranchiună la adresa celor 322 de parlamentari care şi-au permis să acţioneze în baza prevederilor constituţionale, şi îmi atribuie tot mie această acţiune".
"PANICA". La rîndul său, candidatul independent la Primăria Capitalei, Sorin Oprescu, despre care şeful statului a spus că este "păpuşa" lui Iliescu şi că "locuieşte în casă cu o stafie a trecutului", crede că Băsescu a intrat în panică. "Panica te face să cobori din Dealul Cotrocenilor şi să calci Constituţia în picioare, live, la televizor", a spus Oprescu.
"UN ACCIDENT ISTORIC". "Traian Băsescu este un accident istoric pentru România (...). Unii se miră că se comportă astfel. Nu au de ce să se mire, acesta a fost Băsescu, un personaj care se uita în oglindă, descoperea că este comunist în vremea campaniei electorale, iar acum descoperă că este anticomunist, că are în dulapuri tot felul de schelete şi de fantome", a arătat, la rîndul său, Adrian Năstase. Potrivit acestuia, şeful statului este disperat că PD-L nu ajunge la 50% şi este "ca un animal rănit, care sare şi muşcă pe toată lumea". "El încearcă să mute campania electorală, în care are impresia că Blaga va pierde în faţa lui Oprescu, şi poate că are dreptate să mute această dispută într-o dezbatere Băsescu – Iliescu", a mai spus Năstase. El a susţinut că bucureştenii au avut ocazia să îl judece la Primăria Capitalei pe Băsescu, cînd i-au "dat" Consiliul şi "bărcuţe cu consilieri", iar Băsescu i-a lăsat "baltă" şi a plecat în altă parte, "unde îşi aduce aminte din cînd în cînd că ar fi important să nu pătrundă nimeni în dosarele secrete ale Primăriei". Şi preşedintele PSD, Mircea Geoană, l-a criticat pe şeful statului pentru intervenţia sa de la Realitatea TV. "Ştiam că Băsescu este şeful de campanie al PD-L, dar să ajungă şeful de campanie al lui Blaga nu este o poziţie onorantă pentru el. Mai are un singur pas să mai facă: să lipească afişe prin Bucureşti cu Blaga. Este penibil şi jenant pentru un şef de stat. Iar încercările disperate de a mai reînvia stereotipe la adresa lui Ion Iliescu nu au nici o şansă", a mai spus Geoană.
"IPOCRIT". Nici liberalii nu l-au iertat pe şeful statului. Vicepreşedintele PNL Adrian Iorgulescu a spus că laudele adresate lui Ludovic Orban de Băsescu nu au fost sincere. "Laudele preşedintelui la adresa lui Ludovic Orban au fost, evident, conjuncturale. Au fost atîtea situaţii în care preşedintele a sărit, ca să zic aşa, la gîtul lui Orban, încît acum mi se pare ipocrit", a spus Iorgulescu. Potrivit acestuia, şeful statului a recurs la această stratagemă pentru a atrage electoratul liberal din Bucureşti în susţinerea lui Vasile Blaga în alegerile pentru Primăria Capitalei.
Cristian Adomniţei: "Mă lasă rece"
O altă ţintă a şefului statului a fost ministrul Educaţiei, liberalul Cristian Adomniţei, unul dintre miniştrii la care Băsescu a făcut aluzie, ironizîndu-i pentru rezultatele slabe la locale, deşi sînt membri ai Guvernului. "Cînd eşti în primii 20 din stat şi te duci şi iei opt procente, trebuie să te întrebi ce mai cauţi. E penibil", a spus preşedintele. În replică, Adomniţei a spus că se simte onorat de participarea sa în cursa electorală pentru Primăria Iaşi. "Declaraţiile preşedintelui Băsescu mă lasă rece. Eu le consider ca pe un atac la adresa PNL, şi în nici un caz o încurajare pentru tineri, aşa cum îi place să afirme. Dacă ar fi după domnia sa, ar trebui să plecăm cu toţii acasă şi să poată să vină PD-L-ul să ia sută la sută. Din ceea ce spune, Băsescu, din nou, în loc să ajute să construiască, distruge", a spus Adomniţei.Comunicat remis presei de Ion Iliescu
"1. Apariţia domnului Traian Băsescu la postul Realitatea TV din ziua de 3 iunie a.c. a fost lamentabilă– expresie a amestecului grosolan al preşedintelui ţării în procesul electoral, la începutul turului doi al alegerilor locale.- Pe de o parte, preşedintele ţării s-a prezentat în faţa telespectatorilor ca un banal agent electoral al PD-L.
- Pe de altă parte, şi-a permis, din nou, o încălcare flagrantă a locului şi rolului său constituţional.
- Iar patima cu care s-a ambalat preşedintele Băsescu în pledoariile sale este nedemnă pentru ţinuta unui şef de stat.
2. Domnul preşedinte şi-a propus, printre altele, să comenteze perspectiva competiţiei pentru Primăria Generală a Capitalei, în care se confruntă domnii Sorin Oprescu şi Vasile Blaga. Încălcînd orice reguli deontologice şi fără vreo legătură cu tema competiţiei – domnul Băsescu s-a lansat în atacuri inadmisibile la adresa lui Ion Iliescu!
3. Eu îi replicasem, în cursul zilei, domnului Vasile Blaga, deoarece, fără vreo legătură cu campania sa electorală, acesta s-a lansat într-un atac furibund la adresa mea, pe tema mineriadelor ! Domnul Băsescu a preluat ştafeta şi a reiterat aprecieri mincinoase făcute anterior în legătură cu mineriadele ("Iliescu i-a chemat pe mineri", care i-au molestat pe bucureşteni!).
Domnul Băsescu, ca şi domnul Blaga, de altfel, trebuie să ştie că pe 13 iunie 1990 - la numai trei săptămîni după alegerile din 20 mai, bande de elemente declasate, anarhice, înfierbîntate şi stimulate de forţe interesate, din interior şi din afară, au atacat şi devastat clădiri ale unor instituţii publice – Poliţia Capitalei, Ministerul de Interne, SRI şi Televiziunea publică, creînd o stare de haos şi panică, în condiţiile anihilării acţiunii forţelor de ordine (a se face că uită aceste împrejurări este impardonabil pentru oameni care atunci aveau şi îndatoriri publice)!
Deci – un prim lucru – omis cu bună ştiinţă de cei interesaţi – nu minerii au provocat, atunci, actele de violenţă, ci alte forţe (nemulţumite de rezultatele alegerilor din 20 mai). Iar sosirea lor la Bucureşti, ca şi a altor grupuri de cetăţeni din judeţe vecine, a fost provocată tocmai de actele de vandalism săvîrşite de elemente iresponsabile (care vehiculau şi lozinca demagogică– "Singura soluţie – înc-o revoluţie!"). Nu i-a "chemat" cineva anume, cum se insinuează, "pentru a înăbuşi opoziţia" sau "manifestanţii din Piaţa Universităţii" – formulă aberantă(manifestaţia din Piaţa Universităţii încetase imediat după alegerile din 20 mai!).
Desigur, şi violenţele săvîrşite de mineri în zilele de 14-15 iunie au provocat, la rîndul lor, reacţii motivate de dezaprobare şi au afectat imaginea noastră internaţională!
Dar să pui toate aceste acte rebele, provocate cu intenţii clare de destabilizare a unei structuri fragile de stat, care abia trebuia să se reconstituie, în urma alegerilor din 20 mai – tocmai pe seama celor ce se străduiau să apere stabilitatea ţării şi să construiască noile instituţii ale statului de drept – este o mîrşăvie!
Domnul Traian Băsescu era ministrul transporturilor la venirea în Bucureşti a minerilor, în septembrie 1991, de astă dată pentru a cere demiterea guvernului Petre Roman şi a preşedintelui Iliescu, şi cunoaşte bine împrejurările de atunci (inclusiv faptul că cei ce-i dezavuaseră în iunie 1990 i-au primit cu aclamaţii şi cu îndemnuri de încurajare, inclusiv în sala Congresului PNŢ-CD, din sediul Teatrului Naţional). De aceea este impardonabil pentru domnul Băsescu să redea, fără jenă, unele fabulaţii mincinoase vehiculate după aceea "cum că Iliescu i-ar fi manipulat pe mineri, pentru a-l demite pe Petre Roman" (domnul Băsescu a uitat propriile declaraţii făcute în faţa Comisiei Parlamentare, în care afirma că el, Traian Băsescu, făcuse propunerea de prezentare a demisiei guvernului!).
4. Este clar că domnul Băsescu a rămas cu o traumă, în urma acţiunii de suspendare iniţiată de Parlament, în conformitate cu Constituţia ţării şi continuă să-şi manifeste ranchiuna, plină de ură, la adresa celor 322 de parlamentari (continuînd, de fapt, războiul său declarat cu Parlamentul ţării).
El îmi atribuie, în mod demagogic şi total aberant, mie (Ion Iliescu) rolul de iniţiator şi principal promotor al acestei acţiuni! El continuăun atac suburban, plin de ură, la adresa mea, cutezînd să mă acuze pe mine că aş fi "bolnav de putere". Este exact ceea ce-l caracterizează pe domnul Băsescu, care suferă de o veritabilă obsesie maladivă în această privinţă!
Eu cred că, de fapt, ieşirea intempestivă şi brutală, grosolană, în plină campanie electorală, este mai degrabă expresia unei stări de panică prin care trece domnul Băsescu, în faţa unui real eşec electoral al partidului pe care-l patronează!"
Citește pe Antena3.ro