x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Puterea îşi aranjează doar două ore de lucru la Senat

Puterea îşi aranjează doar două ore de lucru la Senat

de Aniela Nine    |    04 Apr 2011   •   17:27

Pentru că raportul de forţe putere - opoziţie în Senat este în practică de 68 la 68, prin absenţa forţată de la lucrări a senatorului arestat Voicu, senatorii puterii s+au gândit la o soluţie facilă prin care să nu mai rateze susţinerea prin vot a proiectelor Guvernului, având în vedere că, în ciuda tuturor urechelilor, aleşii puterii nu pot fi forţaţi să stea lipiţi de scaune în cele două ore de plen luni şi cele trei de miercuri.

Prin urmare, liderul de grup al UDMR, Attila Verestoz, a propus într+o şedinţă trecută a Biroului Permanent modificarea programului de lucru al Senatului în ideea stabilirii unei singure zi pentru votarea legilor, astfel încât toţi aleşii să poată fi mobilizaţi atunci. În propunerea lui Verestoy, sesiunea de vot final ar fi trebuit stabilită pentru ziua de luni, în intervalul orar 16=18, urmând ca şedinţa de plen de miercuri să fie destinată doar dezbaterii legilor, dar fără vot, ceea ce nu ar fi obligat puterea la prezenţă completă.

“Stimaţi colegi, când domnul Verestoy a spus că avem o problemă la vot, recunoştea problema pe care majoritatea o are la vot, dar acest lucru nu ţine neapărat de anumite chestii care nu pot fi amenajate. Adică putem, în aceleaşi condiţii de raport între majoritate şi opoziţie, să ne facem viaţa mai uşoară şi noi, liderii, şi colegii noştri care în decursul legislaturilor au optat pentru un program din ce în ce mai simplu, ajungând de la Constituantă, când erau 6 zile pline pe săptămână şi până acum când sunt vreo 6 ore pe săptămână”, a susţinut propunerea lui Verestoy senatorul PDL Cristian Rădulescu, potrivit stenogramei respectivei şedinţe a conducerii Senatului.

Propunerea puterii a fost criticată de liderul liberal de grup Puiu Hasotti, care a atras atenţia asupra iminenţei chiulangismului la şedinţa în care nu va mai fi sesiune de vot ci doar dezbateri. “Stimaţi colegi, eu pot să-i înţeleg pe colegii de la putere că doresc – pentru că acesta este substratul, până la urmă – ca în două ore să rezolve problema pentru toată săptămâna . Dacă la noi se dă luni vot final, de la ora 16.00 la 18.00, marţi după comisii toată lumea a plecat, pentru o să fie foarte puţini colegi interesaţi ca miercuri să vină să legifereze şi atunci mai modificaţi o dată Regulamentul şi spuneţi aşa: când se fac dezbateri pe articole nu este nevoie de cvorum. Faceţi chestia asta, dar noi nu vom fi de acord să modificăm Regulamentul Senatului astfel încât să nu facem nimic”, a reclamat Hasotti.

Discuţia de săptămâna trecută a fost tranşată luni, într+o nouă şedinţă de Birou Permanent, dar, în urma discuţiilor, puterea a acceptat ca cele două ore de vot final să fie împărţite în mod egal între cele două şedinţe de plen: o oră luni şi o oră miercuri. Prin urmare, senatorii puterii vor avea prezenţă obligatorie la plen pentru a susţine Guvernul prin vot doar două ore pe săptămână. “O să chiulim într-o veselie”, a sintetizat situaţia un senator după decizia Biroului Permanent. Ideea modificării programului de vot le-a venit senatorilor puterii după ce, în urmă cu două săptămâni, din cauza absenţilor din arcul guvernamental, cererea de reexaminare a preşedintelui pe scăderea TVA la 5% la alimentele de bază a fost respinsă.

Teoretic, programul de lucru al senatorilor este luni de două ore în plen, marţi trei ore în comisii, miercuri alte trei ore de plen, iar joi din nou comisii. Practic, motivând absenţa proiectelor de lege, comisiile nu lucrează aproape deloc joi.

Indemnizaţia unui senator fără alte funcţii în conducerea Senatului este de aproximativ 4300 lei net.

×