A fost suficient ca presedintele Basescu sa dea semnalul ca nu renunta la reorganizarea administrativ-teritoriala a tarii, ca premierul Boc a si preluat mesajul, anuntand ieri ca redesenarea hartii Romaniei este o prioritate a PDL pentru 2012 ce trebuie finalizata in acest an, in ciuda opozitiei UDMR.
Anuntul premierului Boc vine dupa ce seful statului a declarat vineri ca nu va renunta la ideea unei legi a reorganizarii administrative, care sa fie aprobata pana la alegerile de la sfarsitul anului si care sa fie aplicata treptat, pana in 2016. '(...) pana la alegerile legislative din luna noiembrie, vom putea avea o lege a reorganizarii administrativ-teritoriale, lege care sa intre intr-un proces de implementare in ciclul electoral urmator 2012-2016, urmand ca implementarea completa sa fie la sfarsitul anului 2016', a spus Basescu.
Declaratia presedintelui era de asteptat avand in vedere ca a fost principalul promotor al ideii de reorganizare a tarii, iar una din conditiile sale ca acest lucru sa se intample a fost indeplinita de Guvern: comasarea alegerilor locale si parlamentare. Anul trecut, in toamna, seful statului declara la Pro TV ca sustine comasarea alegerilor doar daca aceasta masura este justificata. 'Spre exemplu, daca partidele din arcul guvernametal ar fi spus: «Hai sa amanam alegerile locale, le facem o data cu legislativele in noiembrie si, intre timp, facem reorganizarea administrativa», ar fi fost o buna justificare', a spus Basescu.
Cum era de asteptat, premierul Boc a iesit ieri la rampa si a anuntat unul dintre obiectivele anului ale PDL: reorganizarea tarii. Intrebat cum va indeplini PDL acest obiectiv, avand in vedere lipsa de consens in coalitie din cauza opozitiei UDMR, Emil Boc a spus ca 'daca nu exista nu inseamna ca nu poate exista. Acest lucru s-a demostrat pentru foarte multe proiecte de lege. Am reusit in urma negocierilor si discutiilor sa gasim forma si modalitatea de promovare'.
Numai ca UDMR se mentine pe pozitii. Liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente, a declarat ieri pentru Mediafax ca reorganizarea teritoriala a Romaniei nu va putea fi realizata fara modificarea prealabila a Constitutiei, improbabila inainte de viitoarele alegeri. El a spus ca doar dupa o eventuala revizuire a legii fundamentale, pe baza unui 'consens mai larg', se va proceda la o reorganizare teritoriala, respectiv la o trecere de la judete la regiuni.
In opinia senatorului UDMR, un astfel de demers necesita o dezbatere publica larga, nu de pe o zi pe alta, astfel incat sa nu se ajunga la 'regiuni desenate din birou'. Fekete Andras a mai spus ca Uniunea nu poate sa fie de acord cu o eventuala impartire a Romaniei in opt regiuni, in 'megajudete', asa cum sustine presedintele Traian Basescu. El a sustinut totodata ca nu ar fi viabila o modificare inainte de alegeri a modului de organizare teritoriala care sa fie pusa in aplicare de un alt Guvern si de un alt Parlament.
De partea cealalta, USL, prin copresedintele Victor Ponta, a anuntat ca 'reorganizarea administrativ-teritoriala, asa cum USL a prezentat deja, va fi obligatoriu facuta in 2014, atunci cand, o data cu alegerile pentru Parlamentul European, din punctul de vedere al USL trebuie sa alegem presedintii de regiuni si Consiliile regionale, fara a desfiinta judetele actuale. E exact pe sistemul care azi functioneaza in Franta, in Italia, in Spania sau in Germania'.