x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Radu Magdin: Iohannis rămâne fidel criteriilor sale de integritate, iar PSD nu va ceda; ajungem la CCR

Radu Magdin: Iohannis rămâne fidel criteriilor sale de integritate, iar PSD nu va ceda; ajungem la CCR

13 Dec 2016   •   14:00
Radu Magdin: Iohannis rămâne fidel criteriilor sale de integritate, iar PSD nu va ceda; ajungem la CCR

Analistul Radu Magdin este de părere că preşedintele Klaus Iohannis "va rămâne fidel criteriilor sale de integritate" în desemnarea viitorului premier, în timp ce PSD nu va ceda la dreptul său de a-l propune pentru această funcţie pe Liviu Dragnea, astfel că situaţia ar putea fi tranşată doar de către Curtea Constituţională. 

"Preşedintele Iohannis rămâne fidel criteriilor sale de integritate. Politic, acesta este un lucru bun teoretic pentru că preşedintele pare fidel ideilor lansate pe piaţă. Practic, asta înseamnă tot politic, un preşedinte care preferă conflictul politic în perioada imediat următoare unei variante de coabitare sau de colaborare cu noua majoritate parlamentară. Părerea mea este că până la finalul anului vom ajunge la CCR din mai multe motive. PSD nu va ceda, cel puţin nu îşi poate permite să cedeze fără o tranşare la cel mai înalt nivel din punct de vedere judiciar, având în vedere cât de mare este majoritatea PSD+ALDE, plus, eventual, şi UDMR. Preşedintele cred că aşteaptă să vadă o tranşare judiciară, nu cred că se aşteaptă ca PSD, cu un asemenea rezultat, să cedeze pur şi simplu şi să vină cu un nou candidat. Spun asta fiindcă Liviu Dragnea ar înregistra o înfrângere politică naţională în momentul în care el devine propunere de prim-ministru şi ulterior se retrage doar pentru că preşedintele a făcut opoziţie, în lipsa unei soluţii judiciare", a declarat Magdin, marţi, pentru AGERPRES. 

Analistul a subliniat faptul că situaţia trebuie soluţionată cât mai repede, întrucât Cabinetul Cioloş nu are legitimitatea de a stabili bugetul României pentru anul 2017. 

"Din perspectiva mea, lucrurile trebuie tranşate relativ rapid. Actualul Guvern, guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş, nu are legitimitate în stabilirea bugetului pentru anul următor. Poporul a vorbit, a dat o majoritate clară în jurul PSD-ALDE şi, din acest punct de vedere, nu este normal ca dezbaterile şi deciziile finale să se ia sub actualul Guvern. Sunt consecinţe bugetare", a explicat analistul. 

Radu Magdin a asemănat situaţia politică din România cu un "război al nervilor politici, în care va conta foarte mult cine clipeşte primul". 

"Din punctul meu de vedere, PSD nu va clipi, având în vedere majoritatea atât de puternică din jurul său. Şi, de dragul de a arăta faptul că preşedintele în această ţară încă contează, nu va clipi nici Klaus Iohannis. În consecinţă, aceste lucruri nu pot fi tranşate decât la Curtea Constituţională şi cât se poate de repede", a conchis analistul. 

Marţi, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că rămân în picioare criteriile de integritate pe care le-a enunţat înainte de campania electorală în ceea ce priveşte desemnarea premierului. 

"Mâine am prima rundă de consultări şi vom vedea ce îşi imaginează fiecare partid, cum doreşte fiecare să-şi propună agenda. Cu criteriile de integritate - le-am anunţat înainte de campania electorală ca să nu fie discuţii după şi ele rămân în picioare", a subliniat Iohannis. AGERPRES

×