x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Radu Stroe, mazilit de Antonescu prin interpuşi

Radu Stroe, mazilit de Antonescu prin interpuşi

de Gabriela Antoniu    |    07 Apr 2014   •   18:54
Radu Stroe, mazilit de Antonescu prin interpuşi
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images
Fostul ministru riscă excluderea sau suspendarea din PNL din cauza susţinerii refacerii USL şi a criticilor la adresa candidaturii prezidenţiale a şefului său de partid
Liderul PNL Crin Antonescu încearcă să-l mazilească pe vicepreşedintele liberal Radu Stroe printr-o mişcare pornită aparent de jos în sus în partid, şi anume prin intermediul deputaţilor PNL, “revoltaţi”  că fostul ministrul “şi-ar bate joc” de munca lor. De altfel, Crin Antonescu a şi declarat că  “este o discuţie care a pornit în mod natural, în mod normal, o discuţie care ar fi pornit în orice partid”, catalogându-l drept “trădător” pe Radu Stroe.

Printr-o astfel de mişcare, Crin Antonescu s-ar ţine departe de eventualele acuzaţii că, prin excluderea sau suspendarea lui Stroe din PNL, ar dori să-i plătească poliţe fostului ministru pentru atitudinea sa critică din ultimul timp.
Stroe a declarat recent la Antena 3 că şeful PNL, Crin Antonescu, nu are nicio şansă să câştige alegerile prezidenţiale şi că ruperea USL a fost o “gravă greşeală”. "Dacă luăm sub 20%, şi dacă luăm peste 22%, problema refacerii USL şi a revenirii PNL-ului la guvernare, în condiţiile protocolului USL, este o obligaţie pentru toţi liberalii. A fost o greşeală decizia luată. Oamenii încep să îşi dea seama", a declarat Radu Stroe, vineri, pentru Antena 3.
El s-a aflat printre cei care au votat împotriva ieşirii PNL de la guvernare şi a constatării desfiinţării USL. De asemenea, Stroe a fost singurul lider PNL care s-a solidarizat public cu fostul premier Călin Popescu Tăriceanu în încercarea acestuia de a negocia cu premierul Victor Ponta continuarea USL şi rămânerea liberalilor la guvernare. De altfel, Radu Stroe s-a numărat printre liberalii care au votat pentru învestirea Guvernului Ponta 3 după ruperea USL şi trecerea PNL în opoziţie.

Forţat de deputaţii PNL să demisioneze
În acest context, după o şedinţă cu uşile închise în care l-au forţat fără succes pe Radu Stroe să demisioneze din partid,  deputaţii PNL l-au mandatat pe liderul de grup, George Scutaru, să propună Biroului Politic Naţional, care va avea loc astăzi, sancţionarea fostului ministru liberal. “Mâine (nr.marţi) voi face ca şi lider de grup în cadrul Biroului Politic propunerea unei sancţionări a domnului Stroe. Mandatul meu este să prezint dorinţa grupului de a discuta acest caz cu două propuneri, fie excluderea, fie suspendarea pe şase luni”, a spus Scutaru. 
El a arătat că decizia, care a fost luată cu două voturi împotrivă şi şase abţineri, vine ca urmare a ultimelor declaraţii ale lui Radu Stroe. “Faptul că în timp ce tot partidul este angrenat, de la ultimul membru până la preşedintele partidului, până la utimul parlamentar, într-o bătălie pe viaţă şi pe moarte, cea mai importantă bătălie a partidului, un vicepreşedinte al partidului, un fost demnitar şi nu orice demnitar, Radu Stroe, a primit ultima demnitate, cea de ministru de Interne, practic prin atitudinea sa aruncă în aer şi îşi bate joc de munca tuturor acestor oameni. Oamenii au fost foarte revoltaţi, colegii au venit din teritoriu, au fost întrebaţi şi tocmai de aceea a fost această discuţie”, a declarat Scutaru, care a a invocat şi semnalul prost pe care l-ar da partidul în perspectiva alegerilor europarlamentare dacă membri ca Radu Stroe ar continua să torpileze proiectele PNL. Scutaru a mai spus spus că îl va informa în legătură cu această decizie şi pe preşedintele PNL, Crin Antonescu.

Ce spune Statutul PNL
Conform articolului 21 din Statutul PNL, excluderea din partid a unui membru al Biroului Politic Naţional, cum este Radu Stroe, se face la propunerea preşedintelui partidului, deci a lui Crin Antonescu, prin hotărârea Delegaţiei Permanente. Şi în cazul unei suspendări pe 6 luni din partid a lui Stroe, propunerea se face tot de către liderul PNL, şI tot printr-o prin hotărârea Delegaţiei Permanente. Aşadar, conform statutului PNL, Crin Antonescu putea să propună direct sancţionarea lui Radu Stroe, fără să fie “presat” de deputaţii liberali. De altfel, deputatul PNL Ludovic Orban, a declarat pentru stiripesurse.ro că decizia de excludere a lui Radu Stroe din PNL va fi luată de către Delega?ia Permanentă . ”Decizia de excludere este dată de către Delegaţia Permanentă. Majoritatea colegilor l-au criticat aspru pe domnul Stroe. Când eşti în stare de război, trădătorii se împuşcă. Dacă nu are decenţa să se suspende, să îşi dea demisia, trebuie să îl ajutăm noi să se ducă la cei pe care îi consideră liberali”, a spus Orban. Dacă va fi exclus din PNL, Radu Stroe se va alătura celorlaţi liberali siliţi să plece din partid de Crin Antonescu- Andrei Chiliman, Sorin Roşca Stănescu, Sorin Ilieşiu, Călin  Popescu Tăriceanu şi Titu Holban- mărind astfel grupul liberalilor din afara PNL.

×
Subiecte în articol: radu stroe crin antonescu pnl