x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Raluca Turcan,după decizia CCR privind iniţiativa de revizuire a Constituţiei: Condamnaţii penal nu au ce căuta în funcţii publice!

Raluca Turcan,după decizia CCR privind iniţiativa de revizuire a Constituţiei: Condamnaţii penal nu au ce căuta în funcţii publice!

09 Apr 2019   •   17:02
Raluca Turcan,după decizia CCR privind iniţiativa de revizuire a Constituţiei: Condamnaţii penal nu au ce căuta în funcţii publice!

PNL salută decizia CCR privind iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei prin care se instituie interdicţia pentru cei condamnaţi de a fi aleşi în funcţii publice, a afirmat marţi liderul deputaţilor liberali Raluca Turcan.

"Condamnaţii penal nu au ce căuta în funcţii publice! PNL salută decizia CCR privind iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei prin care se instituie interdicţia pentru cei condamnaţi de a fi aleşi în funcţii publice. Solicităm celeritate în procedura parlamentară, astfel încât până la sfârşitul legislaturii să avem cel puţin un vot într-una dintre camerele Parlamentului, astfel încât să evităm riscul casării iniţiativei la finalul legislaturii. PNL este partidul care a depus în Parlament, încă din noiembrie 2017, două proiecte legislative care interzic persoanelor condamnate penal să poată fi alese în Parlamentul României sau în funcţia de Preşedinte al României. Aceste două proiecte au fost avizate favorabil de Consiliul Legislativ, care nu a indicat vreun risc de neconstituţionalitate", a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Potrivit acesteia, în condiţiile în care revizuirea Constituţiei României presupune o majoritate parlamentară de două treimi, pe care cel mai probabil PSD şi ALDE nu sunt dispuse să o asigure, PNL va insista asupra unui vot asupra celor două proiecte, care sunt deja în dezbaterea Parlamentului la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

"Fie pe o cale, fie pe cealaltă, trebuie să avem reglementată această interdicţie în privinţa celor condamnaţi penal. PNL va pune în slujba acestei iniţiative toate voturile de care dispune în Senat şi Camera Deputaţilor. Aşteptăm toate partidele care doresc curăţarea spaţiului public de infractori să se alăture demersului nostru", a conchis Turcan.

Curtea Constituţională a României a stabilit, marţi, că iniţiativa legislativă cetăţenească de revizuire a legii fundamentale, prin care se doreşte ca persoanele condamnate definitiv să nu mai ocupe funcţii publice, îndeplineşte prevederile constituţionale, au precizat, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.

Sursele menţionate au menţionat că iniţiativa îndeplineşte condiţiile prevăzute de articolele 150 şi 152 din Constituţie. AGERPRES

×
Subiecte în articol: raluca turcan