x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Raluca Turcan: Guvernele PSD-ALDE sunt incapabile să atragă banii europeni pentru spitalele regionale

Raluca Turcan: Guvernele PSD-ALDE sunt incapabile să atragă banii europeni pentru spitalele regionale

21 Feb 2018   •   22:00
Raluca Turcan: Guvernele PSD-ALDE sunt incapabile să atragă banii europeni pentru spitalele regionale

Prim-vicepreşedintele PNL, deputatul Raluca Turcan, afirmă că guvernele PSD-ALDE sunt incapabile să atragă bani europeni pentru spitalele regionale, situaţie confirmată şi de poziţia exprimată miercuri de comisarul european Corina Creţu.

"Din cele 9 spitale promise de PSD-ALDE, dintre care 8 regionale şi 1 republican, anul acesta, în aprilie, ar fi trebuit să înceapă construcţia la primele 3 - Craiova, Cluj şi Iaşi. Corina Creţu ne-a anunţat ieri că din cele 3 spitale nu se va face, mai mult ca sigur, niciunul din bani europeni. De ce? Pentru că guvernele PSD-ALDE sunt incapabile să atragă bani europeni!", a afirmat Raluca Turcan miercuri, într-o postare pe Facebook.

Potrivit acesteia, România riscă să piardă peste 150 de milioane de euro nerambursabili de la Uniunea Europeană, din care s-ar fi demarat construcţia la primele trei spitale regionale. "Faptul că România riscă să piardă peste 150 de milioane de euro, bani gratuiţi, nerambursabili, de la Uniunea Europeană, din care s-ar fi demarat construcţia la primele 3 spitale, nu îi deranjează cu nimic pe cei care conduc astăzi şi Guvernul şi Parlamentul. Sunt total dezinteresaţi de atragerea fondurilor europene şi puternic preocupaţi de ceea ce se mai poate prădui prin România", afirmă liderul PNL Sibiu.

În schimb, menţionează Turcan, în actualul program de guvernare se arată că în următorii trei ani vor fi construite cele opt spitale regionale şi unul republican cu bani din Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, fiind estimată suma de 3,5 miliarde de euro, ceea ce dovedeşte că PSD-ALDE nu au fost niciodată interesate să atragă banii europeni gratuiţi destinaţi spitalelor regionale.

"Al treilea guvern PSD-ALDE, nu numai că abandonează banii europeni pentru a promite că face spitale pe banii românilor, ci şi promite că preţul pentru un spital va fi dublu, de la cca. 200 milioane lei cu cât se construieşte un spital mare în UE, cu tot cu dotări, la cca. 400 milioane de euro. Doamna Dăncilă a fost la Bruxelles doar pentru a confirma, încă o dată, chiar din partea Comisiei Europene, că Guvernul PSD-ALDE este profund incompetent şi dezinteresat de ceea ce îi preocupă cu adevărat pe români. De la Bruxelles se vede clar că Guvernul nu a construit nimic în 2017, an de creştere economică şi nu va construi nimic nici anul acesta", a mai afirmat deputatul Raluca Turcan.

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a avut marţi, la Bruxelles, o întrevedere cu premierul Viorica Dăncilă, în cadrul căreia a îndemnat la acordarea unei atenţii sporite Programului Operaţional Regional (POR), ce înregistrează cele mai mari întârzieri şi un risc de dezangajare de fonduri de până la 831 milioane de euro până la finalul acestui an.

Potrivit unui comunicat al executivului comunitar, Corina Creţu s-a declarat totodată "foarte îngrijorată de evoluţia proiectelor privind spitalele regionale care au fost aprobate în luna iulie 2015".

"Din păcate, construcţia celor trei spitale regionale este unul dintre proiectele care înregistrează mari întârzieri. Având în vedere că, aşa cum arată lucrurile în prezent, este puţin probabil ca lucrările să înceapă în 2019, autorităţile naţionale trebuie să accelereze demersurile pentru finalizarea studiilor de fezabilitate şi începerea implementării cât mai curând posibil. Un proiect de o asemenea anvergură pentru România necesită toată atenţia celor implicaţi", a spus comisarul european. AGERPRES

×