x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Raport favorabil în Senat proiectului care prevede obligaţii şi sancţiuni pentru administratorul drumului public

Raport favorabil în Senat proiectului care prevede obligaţii şi sancţiuni pentru administratorul drumului public

17 Dec 2019   •   15:44
Raport favorabil în Senat proiectului care prevede obligaţii şi sancţiuni pentru administratorul drumului public

Comisia pentru administraţie publică din Senat a adoptat, marţi, un raport favorabil proiectului iniţiat de parlamentari UDMR, care propune obligarea administratorului drumului public la demararea procesului de înlocuire sau refacere a elementelor de siguranţă care fac parte integrantă din drumul deteriorat în caz de accident rutier, în termen de 15 zile de la achitarea devizului privind daunele produse.

Potrivit iniţiatorului, administratorul drumului public poate răspunde civil sau penal în cazul producerii de accidente rutiere după expirarea termenului de 15 zile menţionat.

"De ani de zile, elemente de siguranţă, semne de circulaţie, borne kilometrice ş.a.m.d., distruse sau deteriorate în urma unor accidente aşteaptă să fie înlocuite, reparate, îndreptate cu lunile sau chiar cu anii, deşi contravaloarea lucrărilor necesare a fost încasată de administratorului drumului. Importanţa instituirii obligaţiei administratorului de a reface elementele drumului este aşadar crucială, pe de o parte se îndreaptă o neregulă - aceea de a-i fi permis administratorului să cheltuiască sumele de bani în alte scopuri decât cele pentru care au fost încasate -, iar pe de altă parte se asigură reluarea traficului rutier în condiţii de siguranţă", se arată în expunerea de motive.

O altă modificare adusă de parlamentarii UDMR la proiectul pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor vizează posibilitatea organizării de manifestări, cu avizul administratorului drumului public şi al poliţiei rutiere, doar pe sectoarele de drum prevăzute cu variante ocolitoare.

"Pe sectoarele de drumuri naţionale situate în intravilanul localităţilor, cu excepţia municipiilor, consiliile locale pot organiza competiţii sportive, manifestări culturale sau alte evenimente asemănătoare, cu avizul prealabil al administratorului drumului şi al poliţiei rutiere, doar în situaţia în care sectorul respectiv de drum este prevăzut ca variantă ocolitoare", propune iniţiatorul. Senatul este prima Cameră sesizată.

AGERPRES

×