x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Raportul SRTV pe 2003 incinge spiritele

Raportul SRTV pe 2003 incinge spiritele

25 Sep 2004   •   00:00

Decizia Comisiilor parlamentare de cultura de a respinge Raportul de activitate a Societatii Romane de Televiziune (SRTV) pe anul 2003 este con-testata de sindicate si a generat dispute chiar in randul PSD.

SILVIU SERGIU

Comisiile de cultura au intocmit miercuri raport negativ raportului SRTV, acuzand "lipsa de echilibru in tratarea activitatii politice, lipsa de emisiuni culturale pe postul TVR 1, precum si pastrarea in grila de programe a unor emisiuni de divertisment de genul "Surprize, surprize". Raportul va intra in dezbaterea plenului reunit al Parlamentului martea viitoare, votul Comisiilor de cultura fiind consultativ. Daca raportul de activitate va fi respins, membrii CA al SRTV vor fi demisi, urmand sa fie numit un alt Consiliu de administratie.

SCRISOARE. Federatia Sindicatelor Unite TVR (FSUTVR) a trimis ieri Parlamentului o scrisoare deschisa in care solicita reluarea dezbaterilor in prezenta membrilor sai asupra Raportului de activitate al SRTV pe 2003, dupa ce acest document a primit raport negativ din partea Comisiilor pentru cultura, arte si mass-media. In opinia sindicalistilor de la FSUTVR, televiziunea publica se afla intr-un cerc vicios, cauzat de faptul ca, neexistand bani pentru investitii si retehnologizare de la buget, a trebuit ca acestia sa fie obtinuti din publicitate. Ei sunt de parere ca parlamentarii din Comisiile de cultura au luat in discutie doar aspectele legate de efectele acestui cerc vicios, nu si de cauze. Si conducerea Confederatiei Sindicale Nationale "Meridian", la care este afiliata FSUTVR, protesteaza fata de decizia Comisiilor de cultura, pe care o considera "superficiala, aberanta si cu un pronuntat caracter politicianist". Senatorul PRM George Pruteanu, membru in Comisia de Cultura, considera insa ca in spatele demersului reprezentantilor FSUTVR se ascunde de fapt tot o actiune a conducerii institutiei, sindicalistii fiind astfel manipulati.

COMPETENTE. Presedintele Sindicatului Liber din Radioteleviziune, Dumitru Iuga, a precizat ieri ca sustine Consiliul de Administratie al SRTV. El a subliniat ca sarcina Parlamentului este sa vada daca banul public a fost folosit cu discernamant si nu s-au comis abuzuri din acest punct de vedere. "Pentru politica editoriala, exista CNA", a spus Iuga.

ZAZANIE. Presedintele Comisiei de cultura din Camera Deputatilor, Mihai Malaimare, a declarat ieri ca va cere grupurilor parlamentare ale PSD sa respinga raportul negativ asupra raportului de activitate a SRTV pe 2003, in totala contradictie cu pozitia omologului sau de la Senat. Adrian Paunescu a precizat ca isi va mentine si in plenul Parlamentului votul negativ pentru raportul de activitate a SRTV, chiar daca PSD va cere parlamentarilor sai sa respinga votul comisiilor de cultura. Malaimare considera ca "modul in care au fost conduse discutiile nu lasa nici o indoiala asupra gandurilor ascunse", el referindu-se la "motivele personale" ale senatorilor George Pruteanu si Adrian Paunescu. Potrivit unor surse parlamentare, cei doi s-au razbunat pe conducerea TVR pentru ca emisiunile pe care le realizau au fost scoase din grila de programe ale postului public de televiziune. PSD si-a exprimat sustinerea fata de CA al SRTV, considerand ca in perioada mandatului acestuia Televiziunea Publica a ajuns sa fie recunoscuta pentru profesionalism si echidistanta.

CRP SI CAN PROTESTEAZA

"Clubul Roman de Presa protesteaza fata de modul nedrept, abuziv si brutal in care a fost tratata Televiziunea Publica de catre membri ai Comisiilor pentru cultura. "Analiza" raportului de activitate a TVR, in loc sa se bazeze pe date si cifre, s-a redus la acuze, denigrari si afirmatii partinitoare si neargumentate exprimate pe un ton ridicat", se arata intr-un comunicat de presa al CRP. Si CNA, prin vocea presedintelui Ralu Filip, considera ca votul negativ dat este nedrept pentru SRTV. "Desi sunt parlamentari, cred ca si ei au aceasta obligatie, de a justifica o decizie. Aceasta justificare lipseste deocamdata", a spus Ralu Filip.
×
Subiecte în articol: politic cultura srtv